free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Ilyen laptopokat használunk majd a jövőben

Megyeri Nikolett         Címkék: dizájn, koncepció, laptop, notebook, tárgy 4 hozzászólás

A jövő laptopjain már nem feltétlenül lesz billentyűzet, helyette viszont kapunk dupla képernyőt és környezetvédő technológiát. Koncepció-laptopok következnek.

A laptop manapság sokunk számára teljesen hétköznapi használati tárgy, amely nélkül viszonylag - vagy abszolút - nehezen tudnánk meglenni. Jó eséllyel ez a jövőben egyre inkább - és egyre több emberre - érvényes lesz. Persze a laptopoknak is van hová fejlődniük, a lehetséges jövőbeli irányokat pedig a koncepciók mutatják. Mi pedig éppen ezért mutatunk most néhányat a legizgalmasabb koncepciók közül.

Csukott állapotban leginkább egy mappára emlékeztet a Frogdesign Gelfrog laptopja (kép 1). A kissé gusztustalannak hangzó "Gélbéka" elnevezés találó, hiszen ez a készülék mind formájában és anyagában, mind pedig funkcióit tekintve rugalmas és alkalmazkodó. A tervezők szándéka szerint a stílusos gép leginkább a diákok igényeihez és életmódjához passzolna.

http://conceptpop.com, www.yankodesign.com, www.blogcdn.com

Kyle Cherry amerikai tervező munkája a Canvas notebook koncepció (kép 2), amely speciálisan dizájnerek és számítógépen alkotó művészek igényeit szolgálná ki. A szupervékony gépen kézre álló navigációs eszközök, érintőképernyők szolgálnák a kényelmet, de a monitor akár elektronikus papír funkcióban is használható lenne, ha megvalósulna a terv.

Az Asus az év elején mutatta be az Airo Origami laptopot (kép 3). Különlegessége az úgynevezett Fold/Unfold technológia, vagyis hogy elemei hajlékony lemezekből állnak, így a gép teste hasonló egy hajtogatott origami-figurához. Amikor felnyitjuk a notebookot, a billentyűzet a gépelés szempontjából kifejezetten kényelmes, dőlt pozícióba emelkedik. A gyártó azt ígéri, hogy ez a modell még idén a boltokba kerül.

http://chasnote.com, www.tendancehightech.com

Szintén az Asus koncepciója a dupla érintőképernyős notebook (kép 4), amelynek hagyományos billentyűzete nincs, ha gépelni szeretnénk, az egyik kijelzőn tehetjük meg, ha viszont nincs szükségünk a billentyűkre, mindkét monitort - akár 90 fokban elfordítva is - használhatjuk mondjuk böngészésre, képnézegetésre, olvasásra. A koncepció a cég által tavaly létrehozott WePC weboldal látogatóinak ötletei alapján készült, és idén, a CeBIT-en mutatkozott be. Egyetlen "szépséghibája" a dolognak, hogy a Canova már 2007-ben előrukkolt egy kísértetiesen hasonló koncepció-laptoppal (kép 5).

http://dvice.com

A MacBook egy jövőbeli típusa lehet a TriBook (kép 6), vagyis a három monitoros laptop. Csukott állapotban az extra képernyők szendvicsszerűen helyezkednek el, így nem akadályozzák a hordozhatóságot. Kihajtogatva aztán összesen 53 centiméter széles monitor áll a felhasználó rendelkezésére.

Az öko-trend szellemében alkotta meg az LG eBook koncepció-laptopját (kép 7), amelybe a LED kijelző helyett OLED - vagyis organikus LED - kijelzőt építettek, amely jóval energiatakarékosabb megoldás. Emellett a masinát nem hagyományos lithium-ion akkumulátor hajtja, hanem bio-üzemanyagcellák. A koncepció 2006-ban "Legjobb a legjobbak között" kategóriában elnyerte a Red Dot dizájndíjat.   

http://pedroaxl.com, www.coroflot.com

A fentebb már bemutatott érintőképernyős billentyűzet és az OLED-kijelző egy készüléken belül található meg a német Felix Schmidberger notebook-koncepciójában (kép 8). A tervező szerint az emberek 2015 környékén fognak ilyen készülékeket használni. Meglátjuk.

Szintén az érintőképernyős és az OLED technika egyesítésében gondolkodtak a Sony tervezői a Flex OLED VAIO koncepció laptop (kép 9) megalkotásakor. A készülék mindemellett abból a szempontból is innovatív lenne, hogy flexibilis bioműanyagból készítenék. Hogy a valóságban ez mikor valósulhat meg, azt viszont egyelőre nem közölték.

www.canadahifi.com, www.yankodesign.com

Végül pedig egy, a hordozhatóság szempontjából mindenképp kategórián kívüli, ám mégiscsak említést érdemlő koncepció: a Descom (kép 10). Sung-kyu Nam koreai dizájner az íróasztal lapjába építené be a notebookot. Csukott állapotban az asztal hagyományos funkcióban lenne használható, a monitor felnyitásával pedig komputerasztalként.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Újrahasznosítva

Sok munkával újrahasznosított tárgyakból és bútorokból is stílusos otthont lehet varázsolni.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés