free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Hippi-paradicsom, avagy Woodstock 40 éve

Borsa         Címkék: etalon, évforduló, fesztivál, hippi, woodstock 0 hozzászólás

Minden idők legnagyobb hippifesztiválja, a legendás Woodstock idén ünnepli 40. születésnapját. A jeles alkalomból felidézzük Woodstock szellemét.

A legendás woodstocki fiatalság ma már bőven a nyugdíjas éveit tapossa, de az 1969. augusztusában Bethelben megrendezett zenei és kultfesztivál résztvevői a mai napig az örök hippigeneráció zászlóvivőinek számítanak. Negyven kerek év telt el azóta, hogy Richie Havens belebúgta a Freedomot a woodstocki délutánba, de a fesztivál hírneve egy cseppet sem apadt, sőt, az azóta születő nemzedékek fiataljainak is példaképként szolgál.

A 60-as években San Franciscóból indult útjára a mára már klasszikusnak számító hippimozgalom, amely a tabuk és kényszerek nélküli szabad életformát és felfogást hirdette világszerte. A hippi szó az angol hipster szóból ered, amely kezdetben a San Fransiscói Haight-Ashbury körzetébe költöző embereket jelentette. A hipsterek a beat generáció ellenkultúra értékeit örökölték, saját közösséget alkottak, pszichedelikus rockzenét hallgattak, a szexuális forradalom követőivé váltak, marihuánát és LSD-t használtak, hogy felfedezzék a tudat alternatív és teremtő erejét.

http://por-img.cimcontent.net, www.dailymail.co.uk

Az "ellenkulturális ifjúsági mozgalom" tagjai saját öltözködési stílust teremtettek. A színes batikolt ruhák, a póló-farmer kombó, a saruk, a foltos tarisznyák, óriás virágminták, fura kalapok, kócos, fonott fürtök, valamint a meglehetősen újradefiniált arcszőrzet nemcsak megkülönböztette őket az átlagpolgártól, hanem az összetartozásukat is erősítette. Az önmegvalósítás mellett a békés egymás mellett élést is propagálták, melyet az Allen Ginsberg amerikai költőtől kölcsönzött "Flower Power" szlogennel reklámoztak.

1967 januárjában, a San Fransiscói Golden Gate Parkban megtartották az első Emberi Együttlét fesztivált - Human Be-In -, amely egyszerre volt zenés tüntetés a békéért és a szabad szerelemért, valamint a kultúráért. Ez az esemény, mint egy láncreakció, vezetett az Egyesült Államokon végigsöprő gyülekezési és tüntetési lázhoz, magához a legendás keleti parti Woodstock fesztiválhoz is.

www.life.com

A rendezvényt eredetileg a New Yorktól 50 kilométerre található Wallkillben rendezték volna meg, de a helyi közösség olyan heves tiltakozásba kezdett a hír hallatán, hogy a szervezők végül Bethelt jelölték ki helyszínül. Itt Max Yasgur 243 hektáros magánbirtokán kaptak helyet a programok, a szervezők nagyjából 60 ezres tömegre számítottak, de már az első napon ennek négyszerese kért bebocsátást a tenyérnyi paradicsomba. A fesztivál alatt 32 banda és énekes képviseltette magát a soul, a rock, a blues és a népzene terén.

A fellépők között olyan sztárok kápráztatták el a közönséget, mint Jimmy Hendrix, Carlos Santana, az akkor még név nélküli, és meglehetősen csapzott külsővel rendelkező Joe Cocker, a The Who, vagy az isteni Janis Joplin, hogy csak egy pár nevet említsünk a legnagyobbak közül.

www.culch.ie

A fesztivál frenetikus sikert és áttörést hozott a korai beat- és rockzene képviselői számára, akik részesei lehettek ennek a gigantikus, marihuánafüstös, ellenben abszolút békés és botránymentes három napnak, azok rövid időn belül szinte valamennyien világsztárokká nőtték ki magukat. Az esemény kultúrtörténeti mítosszá alakult, és sokan ma is Woodstock-nemzedékként emlegetik azt a generációt, amely a 60-as évek végén kezdett önállósodni. A hippi szellemiség a 80-as évekre nagyjából ki is halt, de a woodstocki lámpás azóta is ott pislákol minden szabadszellemet hirdető zenei fesztivál kék egén. Üzenete a szeretet és a zene összefonódásáról, az erőszak megvetéséről, a toleranciáról és testvériségről szól.

Azóta számtalan újrajátszási-felélesztési kísérlet történt már a világon mindenfelé, 1994-ben a második, 1999-ben a harmadik Woodstockot rendezték meg. Persze mi sem maradunk le ebben a kérdésben, az "idősebb" fesztiválozók még emlékezhet rá, hogy a méltán híres honi Sziget Fesztiválunk – anno Diákszigetünk - 1994-ben a legendás előd 25 éves jubileuma alkalmából Eurowoodstock címmel futott, melyen a klasszikus nagyok közül többen is felléptek, például a Jethro Tull vagy a Ten Years After.

www.topfoto.co.uk

Idén várható több megemlékezés is; az egyik legizgalmasabb a Central Park szívében, mely a környezetvédelemmel szeretné ötvözni a halhatatlan woodstocki szellemet, de az eredeti helyen, a Bethel Woodstock Center For The Arts is emlékkoncertekkel készül.

Aki pedig a régmúltat szeretné méltóképpen felidézni, annak Michael Wadleigh nem mindennapi, díjnyertes dokumentumfilmjét ajánljuk a témában.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés