free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Tiramisu parfétorta nyáriasítva

Ízbolygó         Címkék: desszert, kaja, olasz, recept, tiramisu 0 hozzászólás

Nincs olyan ember a Földön, aki ne ismerné a tiramisut, de nyáriasított változatát csak itt, csak nálunk és csak most olvashatjátok el. Köszönjük Ízbolygónak.

A tiramisut mindenféle összetevőkkel készítik manapság, azonban a klasszikus tiramisu sem tartalmaz elérhetetlen vagy bonyolult alapanyagokat: jófajta espresso, mascarpone, tojás, piskóta és kakaópor és egy kis marsala vagy amaretto. Persze vannak, akik a nyers tojástól ódzkodnak és valóban nem feltétlenül áll neki az ember lánya piskótát sütni egy tiramisu kedvéért… Azonban a mascarponét semmi esetre se cseréljük le natúr vajkrémre! Hiszen a végeredmény messze nem az lesz, amit az olasz trattoriában kóstoltunk.

A név egyébként a tirami sù kifejezésből ered, melynek jelentése: Dobj fel, Húzz fel, ami a koffeintartlamú összetevőkre utal.

Most a tiramisu nyáriasított verzióját készítettem el. Mivel fagyasztottam, így variáltam a hozzávalókkal is a megfelelő állag elérése érdekében. Magát a krémet imádom, így a piskótával spórolósra fogtam. Nem kellett volna. Le kellett, hogy vonjam azt a messzemenő következtetést, hogy néha nem árt, ha piskótából több van.

Hozzávalók

50 dkg mascarpone
25 dkg ricotta
2,5 dl tejszín
1 vaníliarúd kikapart magjai
1 dl espresso
8 dkg cukor
8 vőkanál Amaretto likőr
teljes kiőrlésű babapiskóta
holland kakaópor

A mascarponét habosra keverem a ricottával, a cukorral és a vaníliarúd kikapart magjaival. Hozzáadok fél dl kávét és a likőrt. Megkóstolom. Inkább édesebb legyen, hiszen hidegen fogjuk fogyasztani, ezért az ízeknek intenzívebben kell, hogy megjelenjenek. A tejszínből kemény habot verek, majd óvatosan a krémbe forgatom. Fagyigépbe adagolom a masszát, és negyed óráig hűtöm, krémesítem benne. Fagyigép híján műanyag dobozba teszem, irány a fagyasztó. Fél óra múlva robotgéppel átkeverem. Fél óra hűtés, majd ismét átkeverés.



Egy négyzet alakú üveg vagy fém formát folpack-kal kibélelek úgy, hogy minden oldalon túllógjon a formán a fólia. A krém felét belesimítom. A babapiskótákat kávéba áztatom, majd a krémre halmozom. (Itt lehet bátrabban! Mehet nem csak a középső sávba, hanem teljes felületre!) A krém maradék részét a piskótára kenem. A fóliát ráhajtom és egy éjszakát fagyasztom.

Tálalás előtt fél órával kiveszem, a formából kiborítom, a fóliát lefejtem róla, és kicsit felengedem, hogy szeletelhetővé váljon. Forró vízbe mártott késsel szeletelem, kakaóporral megszórom.



Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Stresszoldó ételek

Van, akin a fokhagyma, van, akin a gyömbér segít idegei megnyugtatásában.



Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés