free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Tiramisu parfétorta nyáriasítva

Ízbolygó         Címkék: desszert, kaja, olasz, recept, tiramisu 0 hozzászólás

Nincs olyan ember a Földön, aki ne ismerné a tiramisut, de nyáriasított változatát csak itt, csak nálunk és csak most olvashatjátok el. Köszönjük Ízbolygónak.

A tiramisut mindenféle összetevőkkel készítik manapság, azonban a klasszikus tiramisu sem tartalmaz elérhetetlen vagy bonyolult alapanyagokat: jófajta espresso, mascarpone, tojás, piskóta és kakaópor és egy kis marsala vagy amaretto. Persze vannak, akik a nyers tojástól ódzkodnak és valóban nem feltétlenül áll neki az ember lánya piskótát sütni egy tiramisu kedvéért… Azonban a mascarponét semmi esetre se cseréljük le natúr vajkrémre! Hiszen a végeredmény messze nem az lesz, amit az olasz trattoriában kóstoltunk.

A név egyébként a tirami sù kifejezésből ered, melynek jelentése: Dobj fel, Húzz fel, ami a koffeintartlamú összetevőkre utal.

Most a tiramisu nyáriasított verzióját készítettem el. Mivel fagyasztottam, így variáltam a hozzávalókkal is a megfelelő állag elérése érdekében. Magát a krémet imádom, így a piskótával spórolósra fogtam. Nem kellett volna. Le kellett, hogy vonjam azt a messzemenő következtetést, hogy néha nem árt, ha piskótából több van.

Hozzávalók

50 dkg mascarpone
25 dkg ricotta
2,5 dl tejszín
1 vaníliarúd kikapart magjai
1 dl espresso
8 dkg cukor
8 vőkanál Amaretto likőr
teljes kiőrlésű babapiskóta
holland kakaópor

A mascarponét habosra keverem a ricottával, a cukorral és a vaníliarúd kikapart magjaival. Hozzáadok fél dl kávét és a likőrt. Megkóstolom. Inkább édesebb legyen, hiszen hidegen fogjuk fogyasztani, ezért az ízeknek intenzívebben kell, hogy megjelenjenek. A tejszínből kemény habot verek, majd óvatosan a krémbe forgatom. Fagyigépbe adagolom a masszát, és negyed óráig hűtöm, krémesítem benne. Fagyigép híján műanyag dobozba teszem, irány a fagyasztó. Fél óra múlva robotgéppel átkeverem. Fél óra hűtés, majd ismét átkeverés.



Egy négyzet alakú üveg vagy fém formát folpack-kal kibélelek úgy, hogy minden oldalon túllógjon a formán a fólia. A krém felét belesimítom. A babapiskótákat kávéba áztatom, majd a krémre halmozom. (Itt lehet bátrabban! Mehet nem csak a középső sávba, hanem teljes felületre!) A krém maradék részét a piskótára kenem. A fóliát ráhajtom és egy éjszakát fagyasztom.

Tálalás előtt fél órával kiveszem, a formából kiborítom, a fóliát lefejtem róla, és kicsit felengedem, hogy szeletelhetővé váljon. Forró vízbe mártott késsel szeletelem, kakaóporral megszórom.



LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Stresszoldó ételek

Van, akin a fokhagyma, van, akin a gyömbér segít idegei megnyugtatásában.



Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés