free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

A spárga vége: spárgakrémleves ebédre

Borsa         Címkék: kaja, leves, nokedli, recept, spárga 0 hozzászólás

Vége a spárgaszezonnak, a búcsúzásnak egy jó kis krémlevessel adjuk meg a módját. Borsamunkatárs azért variált egy sort rajta, nokedlit és gyömbért tett bele.

Lassan búcsúzni kényszerülünk a spárgától, ebben az évben lejárt az ideje, az utolsókat rúgja a szezonja. Ez persze nem jelenti azt, hogy ne lehetne egész évben kapni, csak éppen vastag pénztárcájú rajongónak kell ahhoz lenni, hogy mondjuk novemberben bevásároljunk egy adaggal a vasárnapi ebédhez. Egyébként idén az időjárási viszonyok meglehetősen kedvezőek voltak, egész hosszúra nyúlt a spárgaszezon, aki akarta tényleg kiélhette magát. Most már gyakorlatilag csak kétujjnyi vastag spárgasípok kaphatóak, amikkel az a gond, hogy bár a csomagolás diszkréten eltakarja, de a szár alsó része bizony fás, szálkás. Sőt a csúcsok sem olyan harsogóak, nem elég nekik két perc gőz, hogy vajpuhává váljanak, úgyhogy erősen beszűkült a felhasználható receptek köre. Mi, utolsó gesztusként, krémlevest készítettünk, ami nagyon finom persze a zsenge zöldségből is, de az elöregedett példányok felhasználásának gyakorlatilag egyetlen módja, köszönhetjük ezt a mixerek áldásos hatásának.


Így készül a spárgakrémleves

A krémlevesek akkor lettek ugyanis elterjedtek, amikor megjelentek az elektromos turmixok, addig ugyanis a szitán való átpasszírozás adta meg a kellő állagot, ami meglehetősen időigényes és macerás eljárás. Amióta azonban csak előkapjuk a szekrényből a merülő mixert gyakorlatilag bármiből készülhet krémleves a csirkétől a sütőtökig.

Sokan panaszkodnak, hogy bármilyen veteményből készítik a krémlevest nem lesz elég karakteres az íze. Ez akkor igaz, ha csak vízben pároljuk meg a zöldséget. Ha azonban alaplével, vagy leveskockából készült lével dolgozunk nem lesz vízízű a levesünk, sőt bármilyen furcsa nem a felöntő lé íze fog dominálni, hanem a zöldségé. Aki irtózik a leveskockától, és nem tart otthon alaplét, az bioboltokban beszerezhet olyan sómentes szárított zöldségkeverékeket, amelyekből gyors felöntőlét főzhet.



A krémlevesek állagának és ízének elsimításához leggyakrabban tejszínt használnak, így talán a legelegánsabb, de olyan zöldfélékhez, amelyekhez passzol a tejföl savanykássága, nyugodtan választhatjuk az utóbbit. Sőt, ha valakinek problémája van a tejtermékekkel, nyugodtan el is hagyhatja azokat, bár akkor érdemesebb egy kicsit kiadósabban fűszerezni, és olyankor mindenképpen egy kevés dinsztelt hagymán indítsuk a párolást.

A krémlevesek klasszikus betétje a kruton, azaz a pirított zsemlekocka – ennek alapja a rágásra való igény, de tulajdonképpen bármivel bélelhetjük ezeket a leveseket, csak ízben harmonizáljanak egymással. Mi most a kissé fás spárgából főzött levest gyömbérrel fűszereztük, és sok petrezselymes galuskával tálaltuk.

Így készül

Fél kiló zöldspárgának gondosan levágjuk az elfásodott végeit, és ha a spárgarügyeken barna, elszáradt részek vannak, azokat is leszedegetjük. Levágjuk a csúcsokat, és félretesszük. A szárakat félcentis karikákra vágjuk, és kevés sós, picit cukros vízben párolni kezdjük. Amikor már majdnem puhák, a spárgarügyeket is a fazékba tesszük, felengedjük fél liter alaplével, vagy leveskockából készült levessel, és puhára főzzük. A spárgafejek ne főjenek szét, de puhuljanak meg. Amikor mindezzel kész vagyunk, a fejeket kiemeljük, és a levest két deci tejszínnel és egy nagy csipet gyömbérrel ízesítve leturmixoljuk. A spárgacsúcsokat visszahelyezve, petrezselymes nokedlivel tálaljuk.



Petrezselymes nokedli: Egy egész tojást pici sóval, csöpp olajjal és annyi liszttel keverjük el, hogy nokedlitésztát kapjunk, ekkor beledolgozunk egy fél csokor, nagyon apróra vágott petrezselymet. Kevés sós vízbe, vagy a még nem tejszínes levesből elvett lébe egészen apró galuskákat szaggattunk, és a levesben tálaljuk.



Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Stresszoldó ételek

Van, akin a fokhagyma, van, akin a gyömbér segít idegei megnyugtatásában.



Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés