free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Az 5 legjobb filmzene

Borsa         Címkék: filmzene, klasszikus, legjobb, lista, öt 9 hozzászólás

Egy mozifilmnek a zenei aláfestés is szerves részét képezi, elég egy jó filmzene, és egy pocsék filmre is jólesően emlékszünk vissza. Filmzenékből szemezgettünk.

Az, hogy kinek milyen zene jön be, persze szubjektív, de vannak olyan örökérvényű dallamok, melyeket ha meghallunk, egyszerűen nem tud nem a hozzá kapcsolódó film az eszünkbe jutni. Az alapdarabokból és a kevésbé ismertekből is válogattunk, de szerencsére ezen a téren bőven vannak még topdarabok, várjuk a további ötleteket! Addig is itt a mi ötös listánk!

1492

Az 1492 – A Paradicsom meghódítása a 90-es évek elején hódította meg a mozikat, illetve nem is igazán Ridley Scott rendezése, vagy Gérard Depardieu messzibe révedő tekintete hozta meg neki a világhírnevet, hanem a torzonborz görög zenekompozíciója.


Vangelis - született: Evángelosz Odiszéasz Papathanaszíu – mesternek nem ez az első nagy filmes dobása, az elektronikus zene és a new age kiemelkedő alakja szerezte például a Tűzszekerek vagy a Szárnyas fejvadász című mozik zenéit is.


2046

Kevésbé ismert film és a hozzá tartozó kevésbé ismert filmzene, de mindenképpen az egyik legszívbemarkolóbb.


A kortárs film egyik legérzékenyebb stílusművésze, a hongkongi illetőségű Wong Kar-Wai 2004-es futurisztikus látomásához - amely egy jövőbe száguldó vonatról és a soha be nem teljesülő szerelmekről szól - Shigeru Umebayashi szerzett gyönyörű muzsikát.


Csillagok háborúja

Az abszolút klasszikus, ezt talán be sem kell mutatni. A Csillagok háborúja - Star Wars - sorozat hűen tükrözi azt az esetet, amikor a filmzene és maga a film együtt és külön is tökéletesen működőképes és népszerű.


George Lucas annak idején egy hangzatos zenei aláfestést álmodott meg a filmben szereplő erős karaktereknek, hasonlóan mint a Richard Wagner-i operákban. Több klasszikus darabot is összegyűjtött, hogy a film zeneszerzője John Williams rájöjjön, mit is akar igazából, így született meg a klasszikus darabokra emlékeztető nagyzenekari mű, amely mára már maga is klasszikus.


Macska-jaj

Ki ne ismerné Emir Kusturica 1997-es örült filmszatíráját, a Macska-jajt? És Goran Bregović Bubamaráját? Nos, igen ez ugyanaz! A betétdal akkora siker lett, hogy a 90-es évek végén szinte minden haknizenekar repertoárra tűzte a nótát, és akár többször is letolta egy este alatt, ha éppen kezdett betompulni a buli.


Külön érdekesség egyébként, hogy Bregović első filmzenés találkozása is Kusturicához köthető, a szintén zseniális – mind film, mind muzsika terén - Cigányok ideje című 1989-es mozihoz is Bregović szerezte az aláfestő zenét.


Volt egyszer egy Vadnyugat

Végezetül pedig jöjjön az abszolút etalon, akinek munkáiból külön top ötös listát is állíthattunk volna; Ennio Morricone alighanem a legismertebb kortárs zeneszerző.


A nagyközönség filmes munkáiról ismerheti; több mint 550 filmhez írt kísérőzenét, ezek közül legismertebbek a különféle westernekhez írt dallamok, bár ezek száma alig haladja meg a 30-40-et, de vitathatatlan, hogy a világ legjobb westernfilm-zenéit ő szerezte. A Volt egyszer egy Vadnyugat 68-as remeke csak egy szeletke a lenyűgöző életműből…LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés