free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Rosszabb, mint a diktatúra

Borsa         Címkék: afganisztán, emberijogok, iszlám, nők, riport 0 hozzászólás

Az afgán elnök nemrég aláírt egy törvényt, amelynek hatására súlyosan sérülnek a nők jogai. Ezzel akar szavazatokat szerezni a közelgő elnökválasztáson.

Hamid Karzai-t azzal vádolják, hogy szavazatokat próbál nyerni az elnökválasztáson azzal, hogy egy olyan törvényt támogat, amely többek között legalizálja a házasságon belüli nemi erőszakot és megtiltja az asszonyoknak, hogy férjük engedélye nélkül kilépjenek az utcára. A Guardian riportja.

Nem nyilvános a végleges dokumentum

Az emberi jogi aktivisták és néhány parlamenti képviselő tiltakozása ellenére az afgán elnök nemrégiben aláírta azt a törvényt, amely - bár a végleges dokumentumot még nem hozták nyilvánosságra, de feltételezhetően - olyan cikkelyeket tartalmaz, hogy a nők nem tanulhatnak, nem kereshetnek munkát, nem hagyhatják el otthonukat, sőt még orvoshoz sem mehetnek el férjük engedélye nélkül, és nem utasíthatják vissza a férj szexuális közeledéseit sem. A törvény ezen felül a gyermekek felügyeleti jogát kizárólag az apák és a nagyapák számára biztosítja. Humaira Namati szenátor, az afgán parlament felsőházának egyik tagja szerint a ez a törvény rosszabb, mint az, amely a tálib diktatúra alatt vonatkozott a nőkre.

www.abc.net.au

Az afgán alkotmány biztosítja a lakosság körülbelül 10 százalékát kitevő síitáknak a külön családjogot, amely a hagyományos síita jogtudományon alapul. Ám ez az alkotmány, illetve különféle nemzetközi megállapodások, amelyeket Afganisztán aláírt, elvileg egyenlő jogokat biztosítanak a nőknek. Egy másik női képviselő, Shinkai Zahine Karokhail arra panaszkodott, hogy a nők jogait sértő törvényt korlátozott viták után példátlan gyorsasággal fogadták el, majdnem hogy egy titkos tárgyalás keretein belül. "Sok dolog volt, amin változtatni akartunk, de nem voltak hajlandóak megvitatni, mert Karzai a síiták kedvére akar tenni a választások előtt."

Bár az Igazságügyi Minisztérium megerősítette, hogy Karzai aláírta a törvényt, annak teljes, végleges tartalmát mégsem hozták még nyilvánosságra. Amikor az emberi jogi aktivisták próbáltak szerezni belőle egy példányt, a minisztérium műszaki problémákra hivatkozva megtagadta annak kiadását.

http://commons.wikimedia.org

Hét éve, mióta Karzai Afganisztán vezetője, mind hazájában, mind pedig külföldön egyre népszerűtlenebb. Az augusztusi elnökválasztáson épp ezért rendkívül szoros küzdelem várható. A hazara kisebbség tagjai, akik az egyik legfontosabb szavazói blokkot képviselik a választás eldöntésének szempontjából, szintén követelték az új törvényt. Ustad Mohammad Akbari képviselő, a hazára politikai párt vezetője azt mondta, az elnök szívességet tett a kisebbségnek a törvény támogatásával, amely azonban szerinte védi a nők jogait. "Az iszlámban a férfiak és a nők egyenlő jogokkal rendelkeznek, de különbség van abban, amire a férfi és a nő teremtetett. A férfiak erősebbek a nők kicsit gyengébbek. Még nyugaton sem látsz tűzoltóként dolgozó nőket." Akbari azt állítja, a törvény biztosítja a jogot a nőnek arra, hogy visszautasítsa a szexet a férjével, ha rosszul érzi magát vagy más ésszerű "mentsége" van. Hozzátette azt is, hogy egyetlen nőnek sem fogják megtiltani, hogy vészhelyzet esetén ne hagyhassa el engedély nélkül a házát.

http://assets.nydailynews.com

A nemzetközi közösség eddig húzódozott attól, hogy egy ilyen politikailag érzékeny kérdést nyilvánosan feszegessen. "Bonyolult lesz ezen változtatni, mivel ez már arra a területre vezet, ahol azzal vádolhatnak bennünket, hogy nem tiszteljük az afgán kultúrát" - ismerte el egy Kabulban dolgozó nyugati diplomata. Soraya Sobhrang, az Afganisztáni Független Emberi Jogi Bizottság nőjogi ügyekkel foglalkozó vezetője viszont úgy véli, a nyugat hallgatása katasztrofális következményekkel járt az afgán nők jogaira nézve. "Amit a nemzetközi közösség tett, igazán szégyenletes. Ha több szerepet vállaltak volna az eljárásban, amikor az a parlament előtt volt, leállíthattuk volna. A választás miatt nem vagyok biztos abban, hogy tudunk rajta változtatni. Ehhez már túl késő." Egy vezető nyugati diplomata viszont azt mondja, a külföld be fog avatkozni, amint a törvényt kiadják.

www.daylife.com

Néhány női politikus pragmatikusabb álláspontra helyezkedett. Azt mondják, a parlament alsóházában sikerült valamit javítani a törvényen, amikor kiharcolták, hogy 9-ről 16 éves korra emeljék az alsó korhatárt, amikortól a lányok férjhez mehetnek. "Ez nem 100 százalékig tökéletes, de a korábbi tervezettel összehasonlítva hatalmas javulás" - jegyezte meg Shukria Barakzai, parlamenti képviselő. Mielőtt ugyanis ezt meghatározták, a családi kérdéseket a szokásjog döntötte el.

Karzai szóvivője nem kívánt nyilatkozni az új törvénnyel kapcsolatban.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés