free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

5 retró konyhai eszköz

Borsa         Címkék: eszköz, konyha, lista, retró, tárgy 4 hozzászólás

Bár a következő öt konyhai eszköz már elavultnak számít, azért megszépítő távolságból szívesen emlékezünk rájuk. Legalábbis egy lista erejéig.

Akiknek vannak emlékeik a hatvanas-hetvenes-nyolcvanas évek konyháiról, azoknak a most következő listánkon szereplő tárgyak biztosan ismerősek lesznek. Míg a technika és/vagy a józan ész jelentősen túlhaladta ezeket az eszközöket, addig a bájuk ennek arányában csak növekedett. Nosztalgiázunk.


http://retronom.hu Kupaknyitó

Ez az alkalmatosság elviekben arra szolgált, hogy könnyebbé tegye a csavarós fémkupakkal ellátott üvegek kinyitását. Gyakorlatban azonban leginkább fixen a kupakon maradt, és amikor nekifeszülve próbáltuk csak azért is elcsavarni, recés oldalával diszkréten felhorzsolta kicsiny tenyerünket. Aztán a kupakot végül úgyis mindig a konyharuhával megragadva csavartuk le. Vagy lecsavarta nekünk anyu-apu.www.doxieshop.comMűanyag terítő

A retró korszak gyakorlatiasságának egyik tipikus megtestesülése volt a műanyag terítő. Semmi felesleges elegancia, csupán praktikum. Az asztal így mégsem volt csupasz, ugyanakkor megúsztuk a textilterítővel járó macerákat. Bármivel is öntöttük le, egy szivacs vagy rongy és néhány mozdulat beiktatásával máris visszaállítható volt az eredeti állapot. Az irányzat vadhajtását, a csipketerítőt imitáló plasztikterítőt viszont már akkor sem értettük…


www.photobucket.comSzódásszifon

Bár létezett sima üveg, hálós üveg, illetve hosszúkás fémes változatban is, azért az ikon mégiscsak a színes, metálfényű, gömb alakú verzió. Húgával, a habszifonnal együtt ott laktak szinte minden valamirevaló háztartásban, megtestesítve a korszak lakossági minimál-dekadenciáját, az otthon előállítható, izgi buborékokat és tejszínhabot. Aztán a szénsavas ásványvíz és a palackos tejszínhab megjelenése megfosztotta őket pozíciójuktól. Újabban dizájn-dísztárgyként kezdenek visszatérni.


Tejeszacskó-tartó

A retró fröccsöntött műanyagipar egyik remeke és a korabeli háztartások szintén kötelező tartozéka volt a tejeszacskó-tartó. Máig sem feledtük a látványt, amikor a kinyitott és ügyetlenül elhelyezett tejeszacskóból a tartóba szivárgott a tej és ebben álldogált maga az összeszottyadt zacskó. Közben a Lehel hűtő csak egykedvűen búgott tovább.

www.preparedpantry.comTekerős habverő

A hagyományos, nyeles és a gépi habverők közötti üdvös átmenetet jelentették az ilyen és ehhez hasonló, tekerős technikával működő modellek. Ha a háziasszonynak sikerült vele felvernie a habot, aznapra az izomerősítést is letudta. Miután a család megvásárolta az első NDK-s elektromos habverőt, a tekerős a konyhából a gyerekszobába költözött. Kiválóan lehetett vele csörömpölni.


LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Újrahasznosítva

Sok munkával újrahasznosított tárgyakból és bútorokból is stílusos otthont lehet varázsolni.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés