free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Fesztiválos hidegzuhany: jegyárak az égben

Borsa         Címkék: drága, fesztiválok, hidegzuhany, jegyárak, válság 1 hozzászólás

A gazdasági válság a hazai fesztiválokat is elérte, ezért nem árt felkészülni lelkileg a húzósabb jegyárakra, ha azt akarjuk, hogy ne a kapuban érjen a hidegzuhany.

A hazai fesztiváldömping még csak most indul, de míg tavaly vagy tavalyelőtt spontán vághattunk bele a kalandokba, addig idén a megfelelő hátszél híján sokkal inkább meg kell nézni, hogy mire is áldozzuk a nyári mókákra félretett pénzünket. Idén a standard hetijegy-árak 20-30 ezer forint körül mozognak, persze vannak ennél olcsóbb és drágább jegyek is, kirívó példa a hazai topfesztivál, a Sziget, ahol hazamenős bérletet 37 500 forintért, ottalvósat pedig 45 000 forintért vásárolhatunk július 1-ig, utána az áfaemelés miatt ezek az árak 39 000 és 46 900 forintra módosulnak.

http://sziget.hu

Ennyi pénz egyrészt fedezi a havi szerény albérletünket, de egy last minute korfui nyaralás, vagy egy horvátországi sátoros kiruccanás is belefér. Ott persze nem lép föl sem a Placebo, sem a Prodigy, mindenesetre maga az összeg ijesztően soknak tűnik. Ahogyan a jövő héten startoló soproni Volt Fesztivál 4 napos bérlete is 20 ezer forintért, illetve 22-ért, ha egy jubileumi Ákos koncertet is szeretnénk abszolválni a programból, vagy a bő egy héttel későbbi Zamárdiban megrendezésre kerülő Balaton Sound 30 ezres bérlete, és 12 ezres napijegyei. Bár ez utóbbinál kétség kívül plusz, hogy közvetlen a Balaton parton fekszik, így tulajdonképpen a pancsolós nyaralást, és az "ereszd el a hajam" bulit is letudhatjuk egyben. Talán nem is véletlen, hogy ide fogytak el leghamarabb a hetijegyek.

Apropó hetijegyek és bérletek, még mielőtt csupán az ár alapján ítélnénk meg a fesztiválokat, érdemes rápillantani a naptárra is, a legtöbb "hetijegy" ugyanis csupán 4 napra szól, a fejünkben rögzült 7 nap helyett. Ezzel persze megint nem mondtunk újat, csak a csalóka képzettársításokra szeretnénk felhívni a figyelmet.

http://sziget.hu

Viszonylag kedvezőbb kategóriába esik a Hegyalja Fesztivál szintén 4 napos bérlete 17 900 forintért - ezt még elővételes 13 900 forintos áron is megvehetjük -, az EFOTT egy nap bónusszal rendelkező 13 900 forintos jegyára, vagy a hagyományosan szezonzáró Szegedi Ifjúsági Napok bérletei, ahol ráadásul még a kedvezményes 12 000 forintos bérletre is lecsaphatunk. Lélekben azért készüljünk fel, hogy ha július elseje után vásárolunk, akkor bizony ezekre az árakra még rákúszik az a fránya áfaemelés.

A szervezők szerint a jegyárak húzósak ugyan, de egyáltalán nem kirívóak az átlag európai fesztiválárak mellett, sőt! Aki már járt bármilyen külföldi fesztiválon, alacsonyabb színvonal mellett tapasztalhatta a hasonló kategóriába eső árakat, illetve jóval magasabb árfekvéssel is találkozhatott. Nem véletlen, hogy a hazai fesztiválok olyan népszerűek a külföldiek körében, akik a bejutást követően a pultok italáraitól sem kapnak agyérgörcsöt.

www.hegyaljafestival.hu

De azért ne gondoljuk, hogy a szervezőség külföldiekre méri az árakat. Illetve ahol a célcsoport külhoni, ott nem is vacakolnak az árfolyamkockázattal, meg átváltással, simán euróban adják meg a jegyárakat. Például a dádpusztai poszthippi fesztivál, Ozora esetében elővételesen 80, a kapuban 95 euróért kaphatunk egy heti pszichedéliát.

Másrészt a szervezők nem kizárólag a jegyárak emelésével oldották fel a válság, az áfaemelés és a hektikus árfolyamingadozás problémáit, hanem a programokon is húztak rendesen. De Gerendai Károly, a Sziget Kft. ügyvezető igazgatója szerint ezek olyan átszervezések és módosítások, amelyek a legtöbb fesztivállátogatónak nem is fognak feltűnni. Ugyanis az apróbb, amúgy is kevésbé látogatott színpadoknak intettek búcsút a szervezők.

www.ozorafest.hu

További költségcsökkentő megmozdulás például a Sziget Iroda részéről az akciós-csoportos jegyek bevezetése, vagy például a Hegyalja Fesztivál és a SZIN összefogása a kombinált bérlettel, ezt június 30-ig vásárolhatjuk meg mindössze 22 900 forintért.

És ha hisszük, ha nem, a szervezők nagy része nem csak tragédiát lát a válságban, hanem jótékony következményeket is. A végbemenő folyamat ugyanis a kirostálhatja a kevésbé komoly programszervezőket, akik kizárólag tiszavirág-életű és nyereségorientált programokkal zsúfolnák tovább a piacot. Hazánkban évente több mint háromezer rendezvényt tartanak nyilván, amelyek a nyári szezonra koncentrálnak, válogatni tehát van miből, de idén felkészülten vágjunk neki a nyárnak, hogy ne a kapun kívül érjen a hidegzuhany!LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés