free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Variációk cseresznyelekvár befőzésére

Ízbolygó         Címkék: befőzés, cseresznye, kaja, lekvár, recept 0 hozzászólás

Itt a cseresznyebefőzés ideje, de jobb ha elszakadunk a hagyományos vonaltól, és társítjuk a lekvárt más szezonális gyümölccsel. Például málnával vagy barackkal.

Furcsa ez az idei nyár. Volt meleg, dögmeleg is, de mire hozzászoknánk a jó időhöz, mindezt keresztbevágja egy hideg időszak. Az eperszezon éppen ezért szokatlanul rövid lett, és viszonylag korán kacsingatnak már a barackok, sőt a dinnyeszezon is kezdetét vette. Ha így megy tovább, augusztusban szedjük a szőlőt. A cseresznye és meggy befőzése viszont aktuálissá vált. Az árak megfizethetőek, a piros gyümölcsök pedig roppanósan kelletik magukat a standokon. Ne várjunk tovább, befőzésre fel!

Szakadjunk el a hagyományos cseresznyebefőtt és pincés meggy vonaltól. Társíthatjuk a gyümölcsöket egymással vagy más szezonális gyümölcsökkel, mint például a málnával, barackkal. A fűszerekkel sem kell óvatoskodni. A mérhetetlen mennyiségű cukor helyett inkább játszunk az ízekkel. Fahéj, vanília, gyömbér, narancs, lime vagy citrom, mind-mind mélyítik az ízeket. És az alkohol kérdése… Dzsembe alkoholt?! Hogyne! A rum, Grand Marnier vagy éppen a balzsamecet további ízeket csempész a lekvárunkba. Természetesen gyermekek is fogyaszthatják, hiszen az alkoholtartalom elforr, csak a finom extraktok maradnak.



A lekvárkészítés egyik rákfenéje a befőttes üvegek csírátlanítása. Alapos mosogatást követően egy nagy fazékba tegyük az üvegeket annyi vízzel, hogy belepje őket, és forraljuk 20 percig. Amikorra kifőztük az üvegeket, addigra legyen kész a lekvár is! Csipesszel kiszedem az üveget, majd mehet bele a lekvár. A merőkanállal nem egyszerű eltalálni a befőttes üvegek száját, csöpög, folyik a forró lekvár. Ezt legkönnyebben úgy védhetjük ki, ha egy széles szájú PET palack tetejét levágjuk, így készen is van a nagylyukú tölcsér, amin könnyedén átfolynak a nagyobb gyümölcsdarabok is, így megúszhatjuk komolyabb égési sérülések nélkül is a dolgot.

Amaréna cseresznye málnával

A cseresznyét megmosom, kimagozom. Egy vastag falú lábasba (vas például nagyon jó) beleöntöm a cseresznyét, a megmosott málnát, és elkezdem forralni.

Hozzávalók

1,8 kg magozott cseresznye
60 dkg málna
fél dl Amaretto likőr
2 tasak 3:1 Dzsemfix
25 dkg barna nádcukor
2-3 teáskanál őrölt fahéj
egész fahéj rudacskák

Közben hozzáadom az őrölt fahéjat, a likőrt és a nádcukrot. Közben kevergetem. Amikor felforrt, belekeverem a Dzsemfixeket. 2 percig még rotyogtatom, majd félrehúzom a lángról.



A kifőzött, csírátlanított befőttes üvegeket megtöltöm a fent említett tölcsérrel. A kupakot erősen rátekerem, majd 10 percre fejre állítom az üvegeket. 10 perc után visszafordítom, megvárom, hogy teljesen lehűljön, címkézem, majd mehet is a kamrába.
 
Málna-cseresznye Grand Marnier-val

A cseresznyét megmosom, kimagozom. Egy vastag falú lábasba beleöntöm a cseresznyét, a megmosott málnát és elkezdem forralni. Közben hozzáadom a narancs-és a citrom levét, a likőrt, a nádcukrot és a balzsamecetet.

Hozzávalók

1 kg magozott cseresznye
80 dkg málna
1 dl narancslé
25 dkg cukor
1 dl Grand Marnier likőr
fél citrom leve
fél dl balzsamecet
1 tasak 2:1 Dzsemfix
1 tasak 3:1 Dzsemfix

Közben kevergetem. Tiszta kanállal megkóstolom, ha kell, állítok az ízeken. Amikor felforrt, belekeverem a Dzsemfixeket. 2 percig még rotyogtatom, majd félrehúzom a lángról. Üvegekbe töltöm és a fent említett módon járok el.



Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Stresszoldó ételek

Van, akin a fokhagyma, van, akin a gyömbér segít idegei megnyugtatásában.



Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés