free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Egy nem hagyományos cseresznyemártás

Borsa         Címkék: cseresznye, gyümölcs, kaja, mártás, recept 0 hozzászólás

Néha az ember azt sem tudja, hogy mit kezdjen a rengeteg gyümölccsel, ami a konyhájába érkezett. Ha nem akarja befőzni, akkor készíthet cseresznyemártást.

Mostanra gyakorlatilag az összes fajta cseresznye beindult, már nem csak a korántermő változatok ontják a gyümölcsöt, de a kisszemű, nagy szemű, piros, fekete, puha, ropogós mind mind megtalálható a piacokon és a kertekben. Borsamunkatárs is gazdagodott vagy hat kiló germersdorfival, ami a legnagyobb szemű, roppanós húsú fajta, aztán csak nézte meredten a vödröt, hogy hát ezzel mi a fene legyen? Meggyőződése ugyanis, hogy a cseresznye csak frissen-nyersen igazán finom, nem rajong sem a lekvárért, sem a befőttért – na jó a rétes és egyéb sütik kivételt képeznek. Saját kárán tanulta meg azonban, hogy a cseresznyeevésnek is vannak határai – tehát a hat kiló rendelkezésre álló gyümölcsöt nem termelhet be büntetlenül két nap alatt –, fel kellene dolgozni, de hogyan? Ráadásul a segítőkész muslincák is megérkeztek a gyümölccsel együtt, és alig várták, hogy ecetet gyárthassanak a cseresznyéből.Az egyik legkézenfekvőbb megoldás a befőzésen túl, hogy mártást, levest készítsünk a cseresznyéből, de érdemes figyelni rá, hogy erre nem mindegyik fajta alkalmas. A helyzet az ugyanis, hogy minél inkább roppanó, harsogó a cseresznye, annál magasabb a víztartalma, ezért a főzés során ezek veszítenek legtöbbet az ízükből. A kisebb szemű, puha fajták azok, amelyek a legfinomabbak maradnak, gyakorlatilag semmilyen ízesítést nem kívánnak – édesítést semmiképpen. Mivel azonban kollégánknak germersdorfi állt a rendelkezésére, el kellett gondolkodnia azon, hogyan is ízesítse, ha mondjuk egy kellemes, sült hús mellé kívánkozó mártást szeretne készíteni.

Az az ötlete támadt, hogy fűszerkivonatot készít, és ezzel kezdi meg a cseresznye főzését. Gondolkodott, és végül a koriandermag-fahéj-szerecsendió-virág mellett döntött, mert nem akarta a klasszikus, szegfűszeges, citromhéjas változatot készíteni. Nem állítjuk, hogy rossz lett, sőt, de megfogadta, hogy legközelebb ugyanezekkel a fűszerekkel, de a főzést sült hús pecsenyelevén indítva készíti majd, mert valószínűleg kellemesebb, teltebb ízt ér majd el vele.Úgyhogy az alábbi cseresznyemártás-recept legyen inkább ötletadó, továbbgondolandó kezdeményezés – és mindenképpen aprószemű cseresznyével fogjunk neki, biztos, hogy jobb, karakteresebb íze lesz, mint amilyen kollégánknak sikerült.

Így készült

Kávéskanálnyi koriander magot mozsárban megtörünk, három nagyobb szerecsendió virágot is eltördelünk, valamint kettétörünk egy nagyobb rúd fahéjat. A főszereket egy kislábosba tesszük, feleresztjük két deci vízzel, és lefedve kislángon melegíteni kezdjük. Mikor felforrt elzárjuk, és továbbra is lefedve hűlni hagyjuk.Közben kimagozunk annyi cseresznyét, hogy tisztán, mag nélkül olyan fél kilónyi legyen, és fazékba tesszük, picit megcukrozzuk, alágyújtunk. Rászűrjük a fűszeres levet, és összeforraljuk, de csak annyira, hogy a cseresznyeszemek megroggyanjak, de ne essenek szét. Két evőkanál tejfölt elkeverünk egy szűk evőkanálnyi liszttel, ezzel behabarjuk a mártást. Még egyet forralunk rajta, és kész. Langyosan a legfinomabb.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Stresszoldó ételek

Van, akin a fokhagyma, van, akin a gyömbér segít idegei megnyugtatásában.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés