free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Szeretők jelentek meg a királyi televízióban

Borsa         Címkék: kritika, magyartelevízió, sorozat, szeretők, tévé 4 hozzászólás

Friss, európai, ráadásul a királyi televízióban látható, és nem is rossz. Kis problémák adódnak ugyan, de üdvözöljük a kezdeményezést. Szeretők sorozatkritika.

Most mindenesetre olybá tűnik, hogy végre megtört a jég, és könnyed nyári szórakozás gyanánt elindult a Szeretők (Mistresses) című, 2008-as brit széria. Két dolog is feltűnhet azonnal a Borsaolvasónak. Egyrészt: megszokott, sokat sejtető brit tévés produkcióról van szó – olyan, tipikusan európai problémákkal is foglalkozik, mint a társadalmi ellentétek vagy az erkölcsi válság, amit a tengerentúlon inkább csak karcolgatnak. Másrészt: nem tévedés, valóban tavaly ment a sorozat az Egyesült Királyságban, ami legalábbis furcsa, ha arra a rengeteg ősrégi konzerv izére gondolunk, amelyek megtöltik a Magyar Televízió unalmas műsorát. Világos persze, hogy méregdrága tévésorozatok vetítésére inkább a kereskedelmi tévék tudják előteremteni az anyagi fedezetet, de nagyritkán a királyi is odapakol a pénzünkből valami nézhetőt. Úgy tűnik, elérkezett ennek is az ideje, mert a Szeretők friss, európai és tényleg nem rossz! Na jó, vannak vele icipici problémák, de erről majd később.

www.daemonstv.com

Szóval, az első benyomás az lehet a dologról, hogy a Szeretők nem más, mint Szex és New York brit módra. Ez kábé annyiban igaz, hogy itt is négy harmincon túli nő a főszereplő. De ilyen alapon lehetne a Született feleségek európai változata is, de ez sem igaz! Ennyi hasonlóság elenyészőnek nevezhető, ezek a nők ugyanis se nem szinglik, se nem feleségek, hanem szeretők. És az élet teszi őket azzá, nem valami eleve eltervezett társadalmi beágyazódás vagy tudatos életvitel. A férjek és gyerekek, barátnők és munkatársak szorításában válnak szeretővé, pedig semmi mást nem akarnak, mint normális, hétköznapi életet élni. Ráadásul az egész cucc annyira angol, hogy le se tagadhatnák!

Alapjáratban adott négy csaj, akik pont ugyanazokkal a problémákkal küszködnek, mint magyar sorstársaik. Munkája mindegyiknek van ugyan, de szó sincs arról a csillogásról és karrierről, ami a hasonló amerikai sorozatokat jellemzi. Ott ugyanis a megélhetésért folyó küzdelem háttérbe szorul, és az összes történet úgy cincálja szét az emberi kapcsolatokat, hogy közben fel sem tételezi azt, hogy a főszereplőt akár ki is rakhatnák a jól menő New York-i magazintól, és az utcáról kéne újraszerveznie az életét.

www.areyouscreening.com

A Szeretők forgatókönyvírói igyekeztek négy olyan szeretőtípust kreálni, amelyek valamelyikébe minden olyan nő bele tudja képzelni magát, aki valaha is eljátszotta már a szerető figuráját. Trudi férje eltűnt a szeptember 11-i terrortámadásban, és két kislányát nevelgetve az egyik gyerek osztálytársának elhagyott apukájával próbál bénán kavarni, mert nem szeretne a popcorn-tévé-barátnők aranyháromszögben megőrülni. Az elmúlt tizenévben viszont annyira kijött a gyakorlatból, hogy negyven felé közeledve lövése nincs arról, tulajdonképpen mit is kéne kezdeni egy pasival. Még azt sem tudja, mi a különbség a kávézás és a randi között. Persze sosem késő ezt újra megtanulni, de egy hasonlóan bénázó vasárnapi apukával ez nem egyszerű mutatvány. Katie orvos, akinek kedvenc páciense és egyben szeretője sajnálatos módon elhalálozott. Az elhunyt húsz éves fia, Sam addig nyomoz apja szeretője után, amíg a szálak Katie-nél érnek össze. Forgatókönyvírói csavar révén Sam is Katie szeretője lesz, így a doktornő tulajdonképpen apáról fiúra száll.

www.areyouscreening.com

És itt eljutottunk a sorozat egyik problémájához, ami pont a forgatókönyv. Na nem azért, mintha rossz lenne a sztori, de többnyire nélkülözi a meglepő fordulatokat, és bizony sok esetben előre kitalálható. Végülis érthető a koncepció: ha nem akarunk Szex és New York lenni a maguk csilivili közegében csacsogó csajszik meglepően fordulatos életével, akkor a forgatókönyvnek is földhözragadtnak és európainak kell lennie. Ez oké, de azért az mégsincs rendjén, hogy az egyszeri néző az epizód közepén helyre, tétre, befutóra meg tudja mondani a sztori végét! Itt van például Shioban, a házasságban élő ügyvédnő, akinek elmebeteg férje már kizárólag gyereknemzés céljából hajlandó ágyba bújni a feleségével, és hát, egy amúgy sem túl nagy lepedőakrobatánál ez nem nevezhető igazán izmosnak. Na, itt jön a képbe a forgatókönyvíró. Mit gondol a kedves Borsaolvasó, miután a férjről még az is kiderül, hogy viszonylag nemzőképtelen, vajon Shioban összemelegszik-e kollégájával, a rányomuló Dominic-kal vagy sem? Segítünk: igen!

www.areyouscreening.com

A negyedik csaj, Jessica esküvői partikat szervez, és nem egy tartós kapcsolatra vágyó figura, viszont kifejezetten jól érzi magát a szerető szerepkörében, és adott esetben a házasodni vágyó leszbikus csajt sem dobja ki az ágyából.

Röviden: a sorozat készítői az özvegy, a szeretőből hirtelen magányossá vált, a férjezett munkahelyi kalandor és a pasifaló karakterét tolják az arcunkba, és próbálják úgy vezetni a sztorit, hogy mindent kiaknázzanak az adott karakterből, amit csak lehet. Kár, hogy nem hagynak több fantáziát a néző kezében.

www.areyouscreening.com

A széria külsőségeiben azért néhány helyen követi az amerikai sorozattrendet. A Szeretőkben is hatalmas szerepet játszanak a mobiltelefonok. Nem csak a beszélgetések, hanem az sms-ek is, és még az a divatos kameraállás is befigyel, amikor a mobil kijelzőjét kirakják a teljes képernyőre. A zeneválasztás kitűnő, és dramaturgiailag nagyszerűen passzol az egyes jelenetekhez. A britek most is gyártják (és folyamatosan vetítik) a Skins című, őrült tinédzserekről szóló sorozatot, amelyről már itt, a Borsán is írtunk kritikát. Elgondolkodtató, hogy vajon miért vártak ilyen sokáig a leginkább sorozatfüggő, harmincas, negyvenes korosztály kiszolgálásával. Vajon miért kellett megvárni a Szex és New York vagy a Született feleségek évek óta tartó sikerét, amíg sikerült eljutni odáig, hogy bizony Európában is élnek harmincas, negyvenes nők, akik szívesen néznének egy olyan sorozatot, ami nem az amerikai álom alapjaira épül, hanem egy bonyolultabb gondolatvilágot feltételez és mutat be? Úgy tűnik, hogy ha lassan is, de eljutottunk idáig. Ráadásul meg is nézhetjük szombatonként, a Magyar Televízióban.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés