free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Magyarított indiai étel, kezdőknek

Borsa         Címkék: fűszer, garammasala, india, kaja, recept 2 hozzászólás

Nem nevezhetnénk autentikus indiai ételnek az alábbi receptet, de az biztos, hogy egy kis magyarítás nem ártott neki. Így még a gyerekek is repetáztak belőle.

Ismerünk olyan kiskorúakat, akik olajbogyót esznek camambert sajttal, meg olyanokat is, akik élnek halnak a polipért és a resztelt májért, de a gyerekek nagyrészéről elmondható, hogy meglehetősen konzervatív ízlésűek, és nem szívesen kalandoznak a rántott hús-palacsinta-zöldborsófőzelék jól ismert territóriumából. Borsamunkatárs, aki az indiai konyha nagy rajongója már régen szeretné gyerekeit bevezetni ebbe az ízvilágba, de tisztában van azzal, hogy ha elvinné őket egy indiai étterembe, csak fanyalgás jönne, hogy miért nincs rántott hús. Ezért a kis lépések módszerével otthon állt neki a beetetésnek.


Nézd meg hogyan készül a joghurtos csirke!

Ha valaki ismeri az indiai konyhát – na persze tekintve, hogy hatalmas országról és számtalan etnikumról beszélünk, közel sem mondhatjuk egységesnek – de legalább nagy vonalakban tisztában van az alap fűszerekkel (keverékekkel) és étkezési szokásokkal, most lehet, hogy libabőrös lesz, és cenzorért kiált, de kollégánk kénytelen volt egy kicsit a gyerekei által megszokotthoz igazítani az észak-indiai ízeket. Így került a "szószos" húsba garam masala és egy kevéske curry, valamint naan kenyér vagy rizs helyett körítésként petrezselymes krumpli az asztalra. Az első lépést szerencsésen megtették, a gyerkőcöknek ízlett, lassan lehet komolyabb dolgokat is az asztalra varázsolni Indiából.



Azért esett a garam masala nevű fűszerkeverékre kollégánk választása, mert egyrészről a nem csípős fajtát tartja otthon, másrészről csupa olyan összetevője van, amely a gyerekek számára ismert – maximum nem ebben az összeállításban. Garam masalából ugyanis nagyon sokféle van, alap összetevői a fahéj, szerecsendió-virág, feketebors, koriander, szegfűszeg, babér és római kömény. Ezeknek a növényeknek különböző arányú, pirított, porított keverékéből áll a fűszer. Nem kell vele túlízesíteni az ételt, meglehetősen aromás anélkül is, hogy beleborítanánk egy tasaknyit. Ráadásul, ha egy kicsit bepácoljuk vele a húst, akkor remekül átjárják az ízek. A joghurt savanyúságát egy kis tejföllel szelídíteni lehet, így jobban hasonlít a mi szószainkhoz. Szóval, aki nagy indiai kaja szakértő, az most forduljon el, mert szentségtörés következik, de ha a cél, hogy megkedveljük vagy megkedveltessük ezt az ízvilágot, és a fogyasztó irányba álljon az autentikus ízek felé, akkor ez a módszer meglehetősen hatásos.

Így készül

Egy termetes csirkemellet nagyobb kockákra vágunk, besózzuk, rápasszírozunk egy nagyobb gerezd fokhagymát, és megszórjuk egy evőkanálnyi garam masalával. Jól összeforgatjuk a fűszerekkel, és egy fél órát állni hagyjuk. Két szál újhagymát felkarikázunk, olajon megfuttatjuk, és a hús kockákat rádobjuk. Erős tűzön enyhe színesedésig pirítjuk, majd egy nagyon kevés vizet aláöntve gyorsan megpároljuk a húst.



Amikor már majdnem teljesen puha ráborítunk egy kisdoboz joghurtot és egy púpos evőkanálnyi tejfölt, megszórjuk egy kevéske curry porral, átkeverjük, és gyorsan beforraljuk az egészet, amíg a szósz egynemű nem lesz. Ilyenkor már az egész lakás illatozik, és mindenkinek korog a gyomra. Rizzsel, vagy abszolút kezdőknek petrezselymes krumplival tálaljuk.



Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Stresszoldó ételek

Van, akin a fokhagyma, van, akin a gyömbér segít idegei megnyugtatásában.



Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés