free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Megfigyeltük a Rózsák terét

Borsa         Címkék: budapest, erzsébetváros, rózsáktere, templom, tér 1 hozzászólás

A VII. kerület nem kedvence a budapestieknek, a legtöbben betonrengetegnek titulálják a kerületet. Pedig jó kis meglepetésbe ütközhet az, aki az orra után megy.

Egyetlen város sem teljes egész a terei nélkül – ez alól Budapest sem kivétel. A Borsa nyári térfigyelője ott van mindenhol, hogy felmérje, elmondja, melyek azok a terek, amik mellett tényleg érdemes megállni, bemenni, körülnézni, leülni egy padra, napozni, beszélgetni, esetleg piknikezni, csókolózni és hasonlók.

A VII. kerület nem nagy kedvence a budapestieknek, legalábbis kevés olyan embert ismerünk, akik váltig állítják, hogy itt szeretnék leélni az életüket. A legtöbben szimplán csak betonrengetegnek titulálják a kerületet, de akik nyitott szemmel járnak, tudják, hogy az igazság odaát van – mármint a terek kerítésén túl, vagyis belül. Az egyik ilyen kellemes meglepetés a Rózsák tere, amely – bármily meglepő – tele van illatozó rózsákkal. A hangulatot pedig emeli a tér közepén álló, kívül-belül gyönyörű templom.


Nézegess fotókat a Rózsák teréről!

A Rózsák tere, az Erzsébetváros büszkesége a Dohány utca és a Rákóczi út között fekszik. A romantikus megközelítés szerint úgy a legkönnyebb megtalálni, hogy az ember gyalog elindul a Keletitől a belváros felé a jobb oldalon, és amikor már elege van a nagy forgatagból – úgy rögtön a Baross tér után – letér jobbra, mondván, hogy körülnéz a kis utcákban, és akkor egyszer csak ott van előtte egy gyönyörű templom, a kertjében rengeteg rózsával.A Rózsák tere szép kis parkjában, a Huszár utca felőli bejárat mellett egy szobor fogadja a járókelőt, amelyet az 1956-os forradalom itt eltemetett hőseinek emlékére emeltek. Rajta egy idézet Márai Sándortól: "Angyal, vidd meg a hírt az égbe, mindig új élet lesz a vérből." A közeli padokon elmerenghetünk a történelem fordulatain, de az is kellően pihentető, ha csak úgy ücsörgünk, és a virágágyásokban vagy a felújított templomban gyönyörködünk.A park egyébként összkomfortos – kukákkal és wc-vel. A kis bódénak nyitva tartása is van, elvileg 10-től 18-ig használható. A körülzárt tér minden nap reggel 7 és este 9 között látogatható, kutyát bevinni tilos. Sok pad van, gyönyörű a templom, csakúgy az illatozó rózsaliget. Az összképet sajnos rontja a templom bejárata melletti lezárt építkezési terület. Viszont a folyamatos felújítás eredményeképpen kívülről teljesen megszépült az épület, amely most belül van felállványozva. A bejárat előtt, a rózsák felett a 30-as évek óta ott áll Szent Erzsébet szobra.Ezen a helyen már a XVIII. században találkozóhely volt, vagyis állatpiac. Nem csoda, hogy a következő században éppen ide húzták fel a szegényházat – később pont erről az intézményről kapta a tér a nevét. Ekkoriban épült fel itt az első erzsébetvárosi plébániatemplom, a mai görög katolikus templom, az óvónőképző intézet és az árvaház. Az Árpád-házi Szent Erzsébet plébániatemplom 1901-re készült el. A tér hetvenhét éve, Szent Erzsébet halálának 700. évfordulóján kapta a Rózsák tere nevet. A legenda szerint Erzsébet férjének családja nem nézte jó szemmel az ifjú feleség adakozásait, akinek kötényében anno – a vádaskodások elkerülése végett – csoda folytán rózsákká váltak a szegényeknek szánt adományok.

1. Megfigyeltük a Rózsák terét
2. Az új, nagy templomLÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés