free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Alkalmazkodó dizájn

Megyeri Nikolett         Címkék: bútor, dizájn, ergonómia, tárgy, test 0 hozzászólás

Az ergonómikus tárgy biztonságos, kényelmes, esztétikus, könnyen kezelhető és optimális teljesítményt nyújt. A tervezők számára pedig kihívás.

Az ergonómikus tárgyak alapismérvei, hogy biztonságosak, kényelmesek és esztétikusak, könnyű őket használni és mindeközben a lehető legoptimálisabb teljesítményt nyújtják. Ez a - lássuk be, nem egyszerű - többes kritériumrendszer pedig olyasfajta kihívás, amely rengeteg dizájnert foglalkoztat és alkotásra inspirál. A következőkben az ő munkáikból szemezgetünk, méghozzá - lévén, hogy a felhozatal igen bőséges - szubjektív ízlésünk szerint.

http://gizmodo.com

A hétköznapi használatban legelterjedtebb ergonómikus tárgyak jó eséllyel az irodai székek, így e téren már viszonylag nehéz valóban újszerűt alkotni. Az irodabútorok gyártására szakosodott, amerikai Herman Miller cég viszont évtizedek óta élen jár az ergonómikus székek fejlesztésében. Legfrissebb innovációjuk az Embody irodai szék (kép 1). A 42 százalékban újrahasznosított anyagokból készülő szék a lebegés illúzióját adja használójának. Az ülőfelületet, illetve a háttámlát úgy alakították ki, hogy mintegy pixelenként oszoljon el rajta a székben ülő súlya. A támla a gerinc formáját követi, és mindenféle testhelyzetben ahhoz idomul, miközben a derékrészt stabilan megtámasztja. A keskenyedő vonalvezetés szabad mozgást enged a karoknak.

A Moholy-Nagy László formatervezési ösztöndíjas Lenkei Balázs több éve foglalkozik ergonómikus irodai székek tervezésével. Az idei dizájnösztöndíj-kiállításon bemutatott munkája a @-szék (kép 2), amely hivatalos leírása szerint: interaktív, ergonómikus számítógépes munkaszék. Lenkei a modell tervezésekor bionikus - vagyis a biológiát, a technikát és az elektronikát egyesítő - megoldásokat alkalmazott. A szék flexibilis anyagokból készül, és intelligens struktúrák alkotják.

http://hg.hu, www.tuvie.com

Nem csupán az irodai szék, de akár a komplett munkaállomás is lehet ergonómikus kialakítású. Stevie Miles Brewu angol dizájner organikus munkaállomása (kép 3) első pillantásra nem tűnik valami eszelősen kényelmesnek, valójában azonban az. A kör alakú keretben ugyanis a monitor, a billentyűzet, a szék és a lábtámasz elhelyezkedését úgy lehet beállítani, hogy az a használó számára a lehető legkomfortosabb legyen.

www.instablogsimages.com

Hasonlóan futurisztikus Won Shik Yu távol-keleti formatervező koncepciója (kép 4), a virágbimbó alakját imitáló munkaállomás. A modell különböző részei szintén a benne helyet foglaló maximális kényelmét szolgálva állíthatók. Csukott állapotban ráadásul az egész munkaállomás egyszerűen hordozható.

www.coroflot.com

A kényelem azonban mindig fokozható, elég csak ránéznünk Kenneth Lylover nyugágy alapú ergonómikus munkaállomására, a SurfChair-re (kép 5). A rugalmas, hullámos szerkezeten a párnák úgy helyezkednek el, hogy azok stabil támasztékot adnak az emberi test minden pontjának. Csak az kár, hogy a billentyűzetnek és az egérnek nem igazán sikerült megfelelő helyet találni. Ennek ellenére azonban a modell elnyerte a "Legjobb Termék" díját a Dániában megrendezett Skandináv Bútorkiállításon.

1. Alkalmazkodó dizájn
2. Ergonómikus kád és bicikliLÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Újrahasznosítva

Sok munkával újrahasznosított tárgyakból és bútorokból is stílusos otthont lehet varázsolni.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés