free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Ribizlis, habos családi csodasüti

Borsa         Címkék: gyümölcs, kaja, recept, ribizli, sütemény 3 hozzászólás

Egy igazi családi kincs ez a zsíros tésztájú, ribizlis csoda, amelyet minden héten lehet készíteni. Sütőporos tészta és friss gyümölcs kell hozzá. Ribizliből a legjobb.

Tekintve, hogy nyakig ülünk a bogyós gyümölcsökben, árad a ribizli, a málna, a fekete ribizli és társaik, Borsamunkatárs is nagy tételben állítja elő a különböző lekvárokat, befőtteket, na meg persze a jobbnál jobb sütiket. Van egy favoritja, amelyből sosem tud eleget készíteni, olyan nincs, hogy 24 órán keresztül megmaradjon belőle akár egy morzsa is. Nem saját recept, hanem Borsaférj családi kincsei közé tartozik ez a zsíros tésztájú, ribizlis csoda, amiből szezonban minden héten készül egy jókora adag Borsaférj közelebbi és távolabbi felmenőinek konyháján. A Balaton partján lakó Rózsika néni – ki tudja hányadfokú nagynéni -, akinek kertjében olyan harminc ribizlibokor van, minden héten két gáztepsinyi adagot készít, és el is fogy. Pedig nem is kövérek.


Így kell a ribizlis csodasütit készíteni

Voltaképpen a női szeszély nevű sütemény gyorsított, könnyített változata ez, az a különbség, hogy nem kelt, hanem sütőporos tészta és lekvár helyett friss gyümölcs kell hozzá. Ribizliből a legfinomabb, de abszolút működőképes meggyel, esetleg áfonyával, egy a lényeg, hogy lehetőleg savanykás legyen, mert amúgy is elég tömény a süti.

Na és ha már a sütőpornál tartunk. Túl nagy volt az akarás kollégánkban, hogy megismertethesse minden olvasóval ezt a süteményt, meg is lett az eredménye: sikerült ugyanis kihagynia a sütőport a tésztából, ezért aztán meglehetősen lapos lett a késztermék. Igazából, ha minden – nem túl sok – összetevő rendesen belekerül és a sütés is sikerül, akkor a tésztarétegnek olyan vastagnak kell lennie, mint a habnak a tetején. Mondanunk sem kell persze, hogy így, laposan is elfogyott mintegy három óra alatt az egész.



Az eredeti recept három tojással indít, mi ezt négyre emeltük és ehhez mérten növeltük a hozzávalókat, így egy közepes tepsi süteményt kapunk. Ha valakit nagyon elragad a hév, a gáztepsi kitöltéséhez a dupla adagra van szükség. Másik jó tanács. Akkor finom igazán, ha nem spórolunk a gyümölccsel, ami egyébként a sütés során szépen leszáll a hab aljára, és réteget képez a tészta és a tojáshab közé. Nem kell eláztatni a tésztát, de kerüljön bele tisztességes mennyiségű gyümölcs. A tészta alap bitang zsíros, kizárólag kézzel nyújtható-nyomogatható, ne is kísérletezzünk nyújtófával. Esetleg egy tiszta befőttes üveggel próbálhatjuk a tepsin belül igazgatni, de a lisztezett tenyér és ujjvégek a leginkább megfelelőek. Íme a családi recept.

Így készül

Bő fél kiló ribizlit megmosunk, és leszemezünk, félretesszük. Négy tojást szétválasztunk, majd a sárgájához adunk húsz deka puha vajat és egy kanál cukrot, egy csomag sütőport és egy csipet sót. Elektromos habverővel nagyon alaposan, habosra, világosra keverjük, majd fokozatosan hozzádolgozunk húsz deka lisztet is. Kézzel összeállítjuk a tésztát, pillanat alatt elkészül, nem kell kidolgozni, elég ha homogén lesz.



Kivajazott, kilisztezett tepsibe terítjük, nyomkodjuk, úgy, hogy legyen vékony pereme is. A tojás fehérjét nagyon kemény habbá verjük húsz deka kristálycukorral, a leszemezett ribizlit nagyon óvatosan beleforgatjuk, és az egész habot a tészta tetejére kenjük. 200 fokra előmelegített sütőben kezdjük sütni, de amint betettük a tepsit, visszakapcsolunk 170 fokra. Akkor van kész, amikor a tésztaperem egy kicsit elválik a tepsi falától és a hab drappos-rózsaszínre sült. Csak kihűlve lehet szeletelni, ráadásul langyosan elképesztően tömény. Másnapra összeesik egy kicsit, igyekezzünk mihamarabb elfogyasztani.



Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Stresszoldó ételek

Van, akin a fokhagyma, van, akin a gyömbér segít idegei megnyugtatásában.



Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés