free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Cukkinis tojáslepény, cukkiniellenzőknek is

Borsa         Címkék: cukkini, kaja, recept, sütés, tojáslepény 4 hozzászólás

Szeretnénk, ha a notórius ellenzők is megkedvelnék a cukkinit, éppen ezért egy változatosan ízesíthető ételt kreáltunk. Reggeliként vagy könnyű ebédként is mehet.

Nagyon sokan nem szeretik a tökféléket, és ezt a legtöbben azzal indokolják, hogy nincsen semmi ízük, csupa víz és mag az egész, mindegy, hogy cukkiniről, patisszonról, vagy főzőtökről van e szó. Bächer Iván annak idején, a Népszabadságban megjelenő Íz-lelő című rovatában, majd később az ebből készült könyvben így ír a cukkinről: "Cucurbita pepoóóóó! Zöld-fehér foltos, az uborkához hasonló, az uborka és a tök kereszteződéséből származó magas víztartalmú zöldségnövény. Persze a macskazabáló olaszok találták föl. Baromi egészséges. Tele van magnéziummal, kalciummal, foszforral. Éljen! Csak íze nincs neki. Utálom! Utálom! Utálom!" ( Íz-lelő, Greger Media, Budapest, 1993.)Bächer Iván hősének majdnem mindenben igaza van, tényleg, és utálhatja, ha akarja, csak éppen kár szegény veteményért, tudniillik van neki íze. A titok az elkészítés módjában rejlik. Ha a lecsót szaporítjuk vele, valóban elnyomja a hagyma, paprika, paradicsom hármas, és csak tömegnövelésre való, ha töltjük valamivel, akkor sem dominál, ha pedig rántjuk, inkább a kísérő szósz, illetve a panír íze érvényesül. A cukkini akkor mutatja meg ugyanis az igazi ízét, ha sütik. Ha jó sok piros-barnára sült felülete van, mindegy, hogy a továbbiakban hogyan készítjük el. Ilyenkor egy kicsit halas, egy kicsit pirított káposztás aromát produkál, amihez nagyon jól passzol a frissen őrölt bors, a bazsalikom vagy éppen a curry por íze. Borsamunkatárs anyósa például nyaranként a kissé termetesebb példányokból cukkinis tésztát készít, pontosan úgy, ahogyan egyébként a káposztás tésztát szokta, barnára pirítva, sok borssal. Nagyon finom.

Ezenkívül van egy komoly előnye annak a bizonyos fent említett magas víztartalomnak. Mégpedig az, hogy nagyon gyorsan elkészül, bármit is főzünk belőle. Ráadásul, ha zsenge, aprócska példányokat veszünk, akkor nem is kell sokáig sóban állnia, pillanatok alatt átjárja. Éppen ezért most nyáron, amikor érdemes minden ételünkbe valami zöldfélét vagy gyümölcsöt tenni, ne mondjunk le a cukkiniről.Kollégánk már nagyon készül az évi rendes szabadságra, amikor délig tart a reggeli, de a délután újra az asztal mellett találja őket. Biztos, hogy készíteni fog cukkinis tojáslepényt, ami egy ráérős reggeli vagy egy könnyű ebédfogás lehet, és nagyon gyorsan elkészül. Ahogyan írtuk, érdemes próbálkozni mindenféle fűszerrel, de ez a tojásos étel talán curryporral a legfinomabb, ám ha valaki nem szereti, kísérletezzen nyugodtan. Ehhez az ételhez tényleg egészen zsenge cukkinikat keressünk, hogy a sütés során egyben maradjanak a karikák és ne essenek szét a magfészek mentén. Személyenként nyugodtan számíthatunk egy 15 dekás példányt, vagy akár nagyobbat is.

Egyszóval tehát adjunk lehetőséget a cukkininek a kibontakozásra, és a szerény kis zöld vetemény meghálálja majd. Ha pedig valaki találkozna Bächer Ivánnal, az süssön neki cukkinit!

Így készül - egy személyre

Egy csinos, zsenge cukkinit megmosunk, két végét levágjuk, és hámozatlanul fél centis karikákra vágjuk, majd besózzuk, és egy kicsit állni hagyjuk. Felkarikázunk egy szál újhagymát is. Két tojást alaposan elhabarunk egy evőkanál tejföllel, sóval, borssal, curry porral. Egy serpenyőben kevés olívaolajat melegítünk, majd szépen, rendesen belesorakoztatjuk a cukkinikarikákat, úgy, hogy lehetőleg a serpenyő alját teljesen fedjék.Nagy lángon sütni kezdjük őket, majd amikor már az alsó felük megpirult, gondosan megfordítjuk valamennyit. Ekkor rászórjuk az újhagymakarikákat is, majd egy-két perc múlva ráöntjük a tojást. Közepes lángon, lefedve (!) lepénnyé sütjük a tojást, és már tálaljuk is.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Stresszoldó ételek

Van, akin a fokhagyma, van, akin a gyömbér segít idegei megnyugtatásában.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés