free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

A jövő gyógyászati segédeszközei

Borsa         Címkék: dizájn, gyógyászat, segédeszköz, tárgy, test 2 hozzászólás

Aromaterápiás sál autistáknak, fogászati scanner és fényképezőgép vakoknak. Többek között ezek a jövő gyógyászati segédeszközei, a dizájnerek szerint.

Az orvoslás fejlesztése, a hatékonyabb és kényelmesebb módszerek és eszközök kidolgozása nem csupán a tudósokat, de a tervezőket is foglalkoztatja. A következőkben megmutatjuk, hogy a kortárs dizájnerek hogyan képzelik a jövő gyógyászati segédeszközeit.

A német Matthias Ries tervezése ez a meglehetősen groteszk külsejű eszköz (kép 1), amely funkcióját tekintve mégiscsak nagyon hasznos lehet a gyengén halló embereknek. A "Batphones" óriásfülei ugyanis ahhoz hasonlóan, ahogy a parabolaantenna tányérja a jeleket, hatékonyan felfogják a hangot, és egyenesen a használó fülébe vezetik. A tárgy a hallókészüléket ugyan nem helyettesítené, de azzal együtt viselve erősíthetné annak hatékonyságát, illetve azok számára is alkalmas lenne, akiknek nem olyan mértékű a halláskárosodása, hogy hallókészülékre volna szükségük.

www.wired.com, www.ecuad.ca

Leo Chao kanadai tervező munkája az autistáknak szánt kapucnis védősál (kép 2), amely megóvja őket számos, számukra elviselhetetlen külső hatástól. A legújabb kutatások szerint a megfelelő zene, az aromaterápia vagy épp a tapintható játékok javíthatják az autizmusban szenvedők állapotát. A dizájner ennek megfelelően a csuklyába fülhallgatókat épített a zenehallgatáshoz, a sálon személyre szopott aromaterápiás tapaszok helyezhetők el, illetve textúrázott belső borítású zsebek is találhatók rajta. A koncepciót az idei iF dizájnversenyen is elismerték.

Sarah Tisdale fogászati scannere (kép 3) segítségével napi kapcsolatban lehetnénk a fogorvosunkkal, ám személyesen csak akkor kellene felkeresnünk, ha kezelésre szorulunk. A készülékkel naponta egyszer otthon scannelhetnénk a fogsorunkat, az így kapott adatokat pedig a készülék a fogorvosunk számítógépére továbbítaná, így a doktor pontosan követhetné a szánkban zajló folyamatokat, illetve könnyedén és időben eldönthetné, hogy mikor és milyen jellegű beavatkozásra van szükségünk.

www.inewidea.com, www.trendhunter.com

Egy francia dizájner-hallgató, Stephanie Chopin a masztektómián átesett nők számára tervezte a Lumitact mellprotézist (kép 4). A Philips által kifejlesztett, fotonikus Lumalive anyagból készült mellprotézis különféle fénylő, feminin animációkat produkál, melyek érintésre váltakoznak. A tervezőnő szerint így a pótlás már nem tűnik annyira ridegnek és élettelennek, a mellét elvesztett nőnek pedig segít visszakapni a nőiesség érzését.

Az amerikai Colin Matsco koncepciója a Nike Air műláb (kép 5). A tervező elképzelése szerint a protézist ugyanazzal a technológiával alakítanák ki, mint a Nike Air sportcipőket, így létrehozva a sportoláshoz ideális művégtagot.

www.spike.com, www.likecool.com

Eun-Gyeong Gwon és Eun-Jae Lee távol-keleti dizájnerek a kontaktlencsét keresztezték komputer-egérrel. Az I Contact kontaktlencsét (kép 6) ugyanúgy lehetne felhelyezni, mint bármely hagyományos társát, csak épp ezt viselve a pillantásunk segítségével irányíthatnánk a kurzort számítógépünk monitorán.

Taqumi Yoshida japán dizájner vakok és gyengénlátók számára alkotta a SENS telefont (kép 7). A készülék gombjai hullámos formájúak, méghozzá mindegyik különböző, így határozottan elkülönülnek és tapintással is jól megkülönböztethetőek. A mellétárcsázás elkerülését biztosítja az is, hogy a telefon "visszamondja" a benyomott gombhoz tartozó számot.

www.zavodbig.com, www.thedesignblog.org

Szintén a vakok és gyengénlátók életét könnyítené meg Hyung Jin Lim találmánya (kép 8). Közülük is legfőképp azokét, akik nem tudják olvasni a Braille-írást. A kézre húzható masina érzékelője ugyanis felismeri a Braille karakterkódokat, majd felolvasott szöveggé konvertálja, amit a használó a bluetooth-szal kapcsolódó, vezeték nélküli fülhallgatón keresztül hallgathat meg.

http://gizmodo.com

Végül pedig még egy találmány, amely nem mellesleg az IDEA dizájnverseny fődíját is elnyerte tavaly: a TouchSight (kép 9) a világ első vakoknak és gyengénlátóknak szánt fényképezőgépe, melyet kínai dizájnerek - név szerint  Chueh Lee, Dan Hu, Fengshun Jiang, Liqing Zou, Ning Xu, Saiyou Ma és Zhenhui Sun - terveztek a Samsung cég számára. A masina a rögzített képeket Braille karakterkódok formájában képes megjeleníteni a hátulján található speciális kijelzőn. A használó minden képhez egy három másodperces hangfelvételt is készíthet, hogy utólag könnyebben előkereshesse a gépben eltárolt fotókat.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Újrahasznosítva

Sok munkával újrahasznosított tárgyakból és bútorokból is stílusos otthont lehet varázsolni.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés