free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Az erőszaktevő, mint férfiideál

Borsa         Címkék: aids, dél-afrika, kutatás, nemierőszak, riport 4 hozzászólás

Dél-Afrikában minden negyedik férfi követett már el nemi erőszakot életében. Az elavult férfiideál és az ország vezetése miatt feljogosítva érzik magukat erre.

Dél-Afrikában minden negyedik férfi beismeri, hogy követett már el nemi erőszakot, sőt, sokan közülük azt is bevallják, hogy több áldozatuk is volt - derült ki egy tanulmányból. Négyből hárman tizenéves korukban követték el az első nemi erőszakot. Minden huszadik férfi pedig megerőszakolt egy nőt vagy lányt az elmúlt egy év során is. A Guardian riportja.

Csak az esetek töredéke derül ki

Dél-Afrika hírhedt arról, hogy a világon itt az egyik legmagasabb a nemi erőszakok száma, s ezeknek csupán egy töredéke derül ki, és még kevesebb esetben ítélik el az elkövetőt. A kutatást végző Medical Research Council (MRC) úgy garantálta a résztvevők anonimitását, hogy azok egy Palm Pilot segítségével adták meg válaszaikat. A módszer szokatlan őszinteséget eredményezett. Rachel Jewkes, az MRC professzora elmondta: "Nagyon-nagyon nagy mértékű a nemi erőszak elterjedtsége Dél-Afrikában. Azt gondolom, hogy ez a nemi hierarchián alapuló maszkulinitáshoz és a férfiak szexhez való jogához vezethető vissza. Egy afrikai férfiideálban gyökerezik."

http://vivian-folkenflik.org

Jewkes és munkatársai 1738 férfit interjúvoltak meg Eastern Cape és KwaZulu-Natal tartományokban. A megkérdezettek 28 százaléka vallotta be, hogy egy nőt vagy lányt erőszakolt meg, míg 3 százalékuk azt, hogy egy férfit vagy fiút. A megkérdezettek több, mint fele elárulta, hogy többször is követett el nemi erőszakot, 73 százalékuk az elsőt már 20 éves kora előtt. A tanulmányból kiderült az is, hogy azok a férfiak, akik fizikailag erőszakosak a nőkkel, kétszer olyan valószínűséggel HIV-pozitívak. Ezen felül valószínűleg fizetnek is a szexért, és nem használnak kondomot. Bármely nőnek, akit ilyen férfi megerőszakolt, egy a négyhez az esélye arra, hogy a támadója HIV-pozitív volt.

www.realtruth.org

Minden tizedik megkérdezett elmondta, hogy kényszeríttették arra, hogy szexeljen egy másik férfival. Sokan rendkívül nehéznek találják, hogy egy ilyen támadást jelentsenek a hatóságoknak egy olyan szubkultúrában, ahol a homoszexualitás tabu. Dél-Afrika kormányát ismét csak kritizálják azért, mert nem képes kezelni a krízist. A hatóságoknak jelentett nemi erőszakok mindössze 7 százalékában ítélik el az elkövetőt. "Sok az aggodalom az igazságszolgáltatás rendszerének működésével kapcsolatban, az ugyanis még mindig siralmas" - mondta Jewkes.

Mielőtt Jacob Zumát elnökké választották, családjának egyik barátja beperelte nemi erőszakért. A támogatói tüntettek a bíróság előtt, verbálisan megtámadták a feljelentőjét, "égesd el a szukát" skandálásukkal. Zumát végül felmentették.

http://en.wikipedia.org

A társadalmi tér, amelyben megvitathatnák ezeket a nemi kérdéseket, szűkösebb, mint évekkel ezelőtt volt. Szükségünk van arra, hogy a kormányunk politikai vezényletet adjon a hozzáállás megváltoztatásához. Szükségünk van arra, hogy az összes társadalmi osztályhoz tartozó dél-afrikai férfi vállaljon felelősséget" - magyarázta Jewkes. A nemi erőszak ellenes aktivisták azt mondják, a megrázó adatok bizonyítják a reformok szükségességét. "Meg kell győződnünk arról, hogy az igazságszolgáltatási rendszer elszámoltatható. Sok szó esett már ebben az országban erről, de nem volt elég tett ahhoz, hogy bebiztosítsuk: az elkövetők szembe fognak nézni a következményekkel" - mondta Dean Peacock a Sonke Gender Justice projekt igazgatója.

http://incogman.wordpress.com

A poligámista Zumát kritizálták amiatt, hogy hangsúlyozta zulu törzsi azonosságát és harcias dalokat énekelt a választási kampány során, az AIDS-ellenes, illetve a nemi kérdésekben kiálló aktivistákra pedig felháborító megjegyzéseket tett. "Azt halljuk a férfiaktól: 'Ha Jacum Zumának lehet több felesége, nekem is lehet több barátnőm.' Zuma kampányának hiper-férfias retorikája visszaveti a munkánkat, amellyel a férfiasság elavult modelljét akarjuk megváltoztatni" - magyarázta meg Peacock. Carrie Shelver, a People Opposing Women Abuse aktivistája elmondta, hogy az ország vezetéséből általánosan hiányzik a nők jogai iránti fogékonyság és elkötelezettség. "Egyszerűen nincs az emberek napirendjén" - jegyezte meg.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés