free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Kakaskodó férfiak és okoskodó nők

-PészM-         Címkék: indulat, kakaskodás, kapcsolat, konfliktus, vita 2 hozzászólás

A férfiúi indulatoknak néha igen gyermeteg arca van, viszont a nagy hévvel közbeavatkozó nőkre is érdemes vetni egy pillantást. Van, hogy kevés a jó szándék.

Nagyobb, vegyes összetételű asztaltársaság ül egy teraszon, egyikük születésnapját ünneplik. Az idő múltával és az alkoholmennyiség növekedtével egyszer csak beüt a krach: két hím megtalálja egymást, és összeugranak. Persze csak verbálisan, de látszik, ha nem ülne ott a párjuk is az asztalnál, akkor akár könnyedén tettlegességé fajulna a vita. Ismerős helyzet, amit foghatunk a piára, a teliholdra, az ostoba macsós kakaskodásra, a kihaénnemre, de mégis létező indulatok feszülnek ilyen esetben egymásnak, bár hozzá kell tennünk, a legtöbb esetben a vita lángját valami nevetségesen ostoba parázs lobbantja fel. Hogyan is alakul ki az ilyen vita? Mit tesznek ilyenkor a – szerepükből fakadóan – békítő, elsimító hajlandóságú barátnők és feleségek?Kakaskodás, mondjuk ilyenkor legyintve, és milyen találó a szó: két, önnön fontosságától és nagyszerűségétől megrészegült alfahím ugrik egymásnak, persze elsősorban a tyúkokra tett hatás kedvéért, de ebből a szempontból teljesen mindegy, hogy itt nem is a másik csajának a megszerzése (vagy a saját megtartása) a cél. Hanem ha már két fokozattal hangosabb a vita, akkor az asztalnál egyre több tekintet fordul oda, és közönség előtt, ugye, meghátrálni nem szabad, de minimum kínos. Kakasokhoz pedig természetesen szemétdomb dukál: olyan kérdések képesek vérre menő szópárbajt generálni, mint a politika vagy a sport, de leginkább egyszerűen egy valamilyen mondvacsinált csomagolással alig-alig álcázott "nemtetszikapofád". De lehet bármilyen lényegtelen is a kiindulópont, már helyzet van, és – a helyzetek már csak ilyenek – fokozódik.

A nő – enyhítendő a bajt – többféleképpen reagál a partner dühödt viselkedésére (és itt ne keverjük bele, hogy a másik hímhez, illetve annak barátnőjéhez hogyan viszonyul alapból, illetve a kialakult helyzetben, mert az a felismerhetetlenségig árnyalná a képet). Többféleképpen, de szinte mindig rosszul. Az első típus a bagatellizálóé, aki az "ugyan hagyd már édesem" jegyében csitítaná a felbőszült erődemonstrátort, hiába. Hiszen a karmait és a csőrét az ellenre fenő kakasnak ez csak olaj a tűzre (hogy egy szép képzavart lopjunk ide), hiszen saját fontosságán is csorba esnék, ha az imént még habzó szájjal folytatott vitát egyszeriben ő is nevetséges ostobaságnak minősítené. A másik, nem kevésbé ismerős típus az előzőhöz kissé hasonlatos okoskodó, aki észérvekkel próbál hatni egy teljesen eszetlen helyzetben, és nem veszi észre, hogy az acsarkodás tárgya rég nem az eredeti nézeteltérés, hanem maga a vita, amit meg kell nyerni. Ilyenkor pedig minden jó szándék kevés, a józanságnak már rég nincs hely – ezt belátni pedig a legkevesebb és legtöbb is egyben, amit az ember tehet.Egy újabb típus (és akkor maradjunk a hasonlatok szintjén a baromfiudvar izgalmas világában) a tyúkanyóé, aki a perlekedő felek közé veti magát hősiesen, de a párját védő békítő igyekezetében túllihegi a szitut. Megpróbál igazságot tenni, ami azért hiba, mert itt igazság bizony már nem tehető, legfeljebb otthon, kettesben, de azzal csatát nyerni viszont nem lehet – és a lelki békét sem biztos, hogy helyrebillenti az otthoni ölelés. Negyedik alaptípusnak végül idekívánkozik a durcás, sértett nő, akit nem a hangos szóváltás ténye zavar, hanem a helyzet, hogy valami éppen nem róla szól, és hogy a pasijából más hoz ki szenvedélyt vagy csal ki vad érzelmeket – és jajj, neki ehhez az egészhez semmi köze. Az ily módon hátországát veszített kakas persze nem ettől lesz békülékenyebb, és efféle szituációban a legkisebb gondja is nagyobb annál, hogy folyton főszereplő barátnője épp azért rendez nagyjelenetet, mert néhány percre kispadra lett parancsolva.Ősi ösztönök vagy gyerekes kivagyiság (avagy a kettő szenvedélyes elegye) hívja életre ezeket a csatározásokat, amiben szinte minden férfi részt vett már élete során. Csajként meg nehéz belátni, hogy a helyzet bár valóban infantilis, sőt komikus, és hány meg hány tréningen tanultunk az indulatok kezelésére nagyszerű kommunikációs technikákat, mégis hagyni kell a kakasokat összeugrani, aztán maximum jót röhögünk rajta utólag. Rinyálni meg siránkozni lehet, de néha tényleg ilyen gyermeteg dolgokon múlik a tekintély és az önbecsülés, nekünk meg – tetszik vagy nem tetszik – ilyenkor muszáj (lenne) zárójelben maradni. Épp a békesség kedvéért.   LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés