Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Szósz a mozsárból: a pesto

Borsa         Címkék: kaja, olasz, pesto, recept, szósz 6 hozzászólás

A legegyszerűbben elkészíthető mártások egyike a hidegen, darálással előállított pesto. Tésztákon kiváló, húsokon remek, de még a sült tököt is megbolondítja.

Borsamunkatárs életében először egy réges régi házibuliban evett pesto-t, amikor az Olaszországból frissen hazatért barátja előrántott a zsebéből egy üvegcsét, majd azt mondta: lányok, főzzetek tésztát! Míg a spagetti megfőtt, kiselőadást tartott arról, hogy ez egy olyan mártás, ami nyersen készül, és csak a friss, forró tésztán melegszik meg, alapja a friss bazsalikom és a fokhagyma. A tálalásnál derült ki, hogy ez utóbbi bizony jócskán került a házi készítésű pesto-ba, annyira, hogy kollégánk attól félt sosem lesz már partiképes, mert örökre fokhagyma szagú lesz a lehelete.


Nézd meg hogyan kell pesto-t készíteni!

Aztán szép lassan megjelentek a pizzériák étlapján is a pestoval készült tésztafélék, és Borsamunkatárs annyira megszerette a genovai pesto-t, hogy egy időben kizárólag azt evett, ha olasz(os) vendéglőbe vitte a sora. Sőt el is mélyedt egy kicsit a pesto készítés rejtelmeiben. A pesto, bár állagát tekintve oda sorolhatnánk, de mégsem mártás a szó klasszikus értelmében, sokkal inkább fűszer, hiszen nem csak tésztákra használják, hanem szendvicsekbe, sonkákra, húsokra is. Az alapja mindig valamilyen olajos mag, dió, fenyőmag és valami erőteljes ízű növény, ruccola, bazsalikom, szárított paradicsom, no és persze a nagyon jó minőségű olívaolaj. A pesto, nevét arról a mozsárszerű edényről kapta, amelyben hagyományosan készítik, mert hivatalosan a hozzávalókat el kell egymással dörzsölni, így kell előállítani a megfelelő állagot. A pesto elkészítésének ma már csak a legelszántabbak állnak neki kézi erővel, sokkal inkább a turmixgépre vagy az elektromos darálóra bízzák a munka nagyját.

A legismertebb minden pestok között a genovai, ez az, ami mindenkinek elsőre eszébe jut, ha a pestot emlegetjük. Klasszikusan bazsalikomból, a pinea fenyő magjából, pecorino és/vagy parmezán sajtból készül. Nagyon jó ízt ad a hús és tésztafélék mellett például a sült töknek is, ha eljön ősszel a szezonja érdemes kipróbálni. A bolti üveges példányokon az összetevők között olvashatjuk a zöldbabot és a burgonyát is, nem kell megijedni, nem teljesen ördögtől való az ötlet. Az a helyzet ugyanis, hogy a takarékos ligúriai háziasszonyok ötlete alapján a tésztát néha zöldbabbal és krumplival szaporítják, és ezt együtt vonják be a bazsalikomos pestoval. Ha valaki kipróbálná, akkor az apróra vágott krumplikockákat és az egészben hagyott vagy maximum felezett zöldbabot egyszerre, egy fazékban főzze a tésztával, de arra ügyeljen, hogy a zöldségek mennyisége ne legyen több a tészta egynegyedénél. Viszont, mivel a szemfüles gyártók a mennyiség növeléséhez is remekül hasznosították ezeket a veteményeket, ha valaki krumplival és babbal együtt főzi a tésztát, mindenképpen házi pesto-t használjon hozzá.



Aki pedig nem szereti ezt az ízvilágot, vagy kísérletezne, próbálkozzon ruccolával, spenóttal, spárgával, jöhet a mandula, a dió, vagy a kesu, a lényeg, hogy minden friss és jó minőségű legyen, mert a telt, aromás ízek, illatok nagyon könnyen megcsúsznak az állott zöldségen, avas magokon.

Így készül a pesto

Két maréknyi friss bazsalikomlevelet (szárat nem!) megmosunk megtörülgetünk, aprítógépbe, vagy turmixkehelybe tesszük. Rádobunk egy maréknyi fenyőmagot, két gerezd felszeletelt fokhagymát, csipet sót, és átdaráljuk. Ekkor hozzácsorgatunk egy deciliternyi extraszűz olívaolajat, és azzal is forgatunk rajta egyet.



Hozzáfaragunk legalább egy maréknyi sajtot – pecorino és/vagy parmezán –, és az egészet teljesen szét turmixoljuk. Ha nem használjuk fel azonnal, a hűtőben lefedve egy hétig, a mélyhűtőben három-négy hónapig eláll.



Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »



Stresszoldó ételek

Van, akin a fokhagyma, van, akin a gyömbér segít idegei megnyugtatásában.



Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés