free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Multifunkciós mobiltelefonok

Ádám Péter         Címkék: mobiltelefon, multifunkciós, tárgy, telekommunikáció 0 hozzászólás

Kiokosító kisokos a mobilok új generációjához: netezünk széles sávban, videózunk, ügyintézünk és a többi. Segítünk eligazodni a szolgáltatások között.

Nem egy egyszerű eset, amikor megválni készülünk szeretett, de már őskövületnek számító mobiltelefonunktól, hogy egy modern kütyüre cseréljük azt, azonban a rémület lesz rajtunk úrrá, amikor olyan rövidítések jönnek velünk szembe, mint: AGPS, 3G, HSDPA vagy éppen GPRS. A mobiltelefonok technológiája bizony gyorsan fejlődött az utóbbi időben, és igazán csak a megszállott mobilőrültek tudják napra készen a legújabb fejlesztéseket álmukból is felébresztve fújni. Így aztán nem meglepő, hogy amikor egy új készülék a kezünkbe kerül nem mindig vagyunk tisztában a rengetek hálózati, csatlakozási és felhasználási funkcióval, ezért aztán nem is nagyon erőltetjük őket. Hol van már az SMS-MMS-WAP szenthármas, amiből is csak a szöveges üzenetet sikerült maximálisan kihasználnunk. És akkor mi a csudát lehet kezdeni mondjuk egy HSDPA-nak nevezett izével? Elmondjuk: netezni, méghozzá széles sávban.

www.manitoba-eh.ca

A legenda szerint valamikor 1973-ban egy Marty Cooper nevezetű fickó New York utcáin sétálva felhívta az általa kreált készülékkel a konkurens cégnél dolgozó riválisát, hogy elmesélje neki: működik a találmánya, az első mobiltelefon. Azóta szép lassan - ahogy az már a technika nagy vívmányaival lenni szokott - hatalmasat fejlődött a mobiltelefonok technológiája. A fejlesztő cégek egymásra licitálva pakolták tele a ketyeréket a legkülönfélébb funkciókkal: az egyik gyártó mobilja mutatni tudta az időt, a másiké már ébreszteni is tudott, a harmadikkal meg szöveges üzeneteket lehetett küldeni. Így lett nekünk SMS, MMS, WAP, fényképezőgép, naptár, napló, stopper, rádió, mp3, videokamera, internet, tévé, DVD... Végül aztán az eredeti funkció (igen, a verbális kommunikáció) a háttérbe szorult, úgy hogy léteznek már olyan csúcsszuper modellek, amelyeken tökéletes minőségben tévézhetünk a semmi közepén, de amikor telefonálni vagyunk kénytelenek, akkor bizony alig lehet érteni a másikat. Szerencsére azonban nem ez a jellemző.

www.letsgomobile.org

A harmadik generációsnak "becézett" mobiltelefonok már szinte mindent tudnak, amit egy olyan készüléknek tudni illik, amit abból a célból készítettek, hogy egy kis hordozható multimédia és telekommunikációs központ legyen. A rengeteg funkciót pedig néhány betűs rövidítéssel tudják le a gyártó cégek. A HSDPA (High-Speed Downlink Packet Access, azaz nagysebességű csomagletöltési hozzáférés) tehát azt a technológiát jelöli, amivel a telefonunkkal vidáman tudunk netezni, mivel a HSDPA segítségével szélessávú internet hozzáférésünk lesz a mobilunkunk, így a telóra applikált operációs rendszerrel, például windows-zal bármikor fent lehetünk a világhálón. Nem rossz, nem rossz, de hát (jobb esetben) nem vagyunk netfüggők, és kibírjuk, amíg hazaérünk az otthoni komputerhez, viszont telefonálni még mindig szeretnénk a mobilunkkal. Akár videotelefonálni is.

Ahhoz, hogy ne csak halljuk, de lássuk is azt, akivel beszélünk, a legújabb drót nélküli hálózati rendszerrel, a 3G-vel kell, hogy rendelkezzen a mobilunk (meg persze a másik telefonja is), és kell hogy legyen 3G lefedettség a környéken. Ez utóbbit a telefon jelzi is nekünk a térerő mellett. Míg az elterjedt és népszerű GSM hálózat csak hangot tud továbbítani, addig a 3G képeket is eljuttat egyik mobiltól a másikig. De ugyanígy alkalmas bármilyen multimédiás kép (fotó, videó) jó minőségű továbbítására is. Ha viszont nem szeretnénk megfizetni a 3G rendszerrel felszerelt mobilt, mivel hát a hazai lefedettség ugye még nem éppen a legtökéletesebb (bár egyre javul), és ezeknek a készülékeknek az áruk sem éppen baráti, akkor ott vannak GPRS (General Packet Radio Service) adatátviteli rendszerekkel ellátott telefonok. Ezekkel ugyan nem fogunk tudni videótelefonálni, viszont a netre már ezekkel a mobilokkal is simán felugorhatunk. A GPRS tehát valahol a GSM és a 3G között helyezkedik el.

http://guim.co.uk

Egy másik érdekes és igencsak hasznos funkció lehet az AGPS rövidítéssel ellátott rendszer, ami nem más, mint az autókból ismert helymeghatározó mobiltelefonokra fejlesztett változata. Az Assisted (Támogatott) GPS segítségével bármikor megállapíthatjuk, hogy hol is vagyunk éppen, ami persze nem mindig szükséges, azonban kirándulások alkalmával vagy egy bizonyos hely, cím felkutatásánál igen hasznos lehet. Az AGPS nemcsak a műholdaktól kapja a navigációs kordinátákat, hanem a mobilszolgáltató szerveréről is, így sokkal gyorsabban és hatékonyabban működik. A "mezei" GPS-nek ugyanis több időre van szüksége amíg betájolja magát, ráadásul a rossz időjárási viszonyok is hátráltatják az adatok áramlását. Mindezt kiküszöböli a szolgáltató támogatásával történő helymeghatározás, így sokkal gyorsabban és biztosabban kaphatunk tájékoztatást hollétünkről.

www.gizmodo.com

A fentebb ismertetett funkciók egyelőre csak a legújabb mobiltelefonokban találhatók meg, azonban nem is olyan sokára már csak ilyeneket vásárolhatunk, ezért aztán nem árt tisztában lenni a ketyerék képességeiről. Még akkor is, ha csupán beszélgetni szeretnénk vagy SMS-t küldeni vele, néha előfordulhat olyan szituáció, hogy bizony jól fog jönni egy gyors internetkapcsolat vagy egy életet mentő helymeghatározás.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Újrahasznosítva

Sok munkával újrahasznosított tárgyakból és bútorokból is stílusos otthont lehet varázsolni.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés