free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Columbo felesége

Szirmai Hedvig         Címkék: amerika, brendajohnson, film, főnök, sorozat 6 hozzászólás

Bonyolult gyilkossági ügyek, kemény akciók, rosszfiúk és minden, ami kell. Klasszikus amerikai klisék és a Főnök. Sorozatfüggők, kapjatok rá.

Sokak szerint egyáltalán nem számít perverziónak, ha az ember vágyik egy olyan krimisorozatra, ahol a mindent megoldó rendőrnyomozó egy karrierista, negyven körüli, dögös nő. Aki ráadásul csak és kizárólag a munkájában magabiztos, élete minden más területén – például Los Angeles utcáin is – csak kóvályog, eltéved és szerencsétlenkedik. De közben a legbonyolultabb gyilkossági ügyeket göngyölíti fel úgy, hogy a legkeményebb rosszfiúkat bírja szóra. És a rendőrségi kulisszák mögé bekukkantó nézők nemcsak hajmeresztő szituációkat kapnak, hanem szépen kitalált, jól adagolt, kisebb morális eszmefuttatásokat is – méghozzá minden egyes rész végén.

A sorozatok világában jártas James Duff még 2005-ben úgy gondolta, az amerikaiaknak pont erre van szükségük, ezért születhetett meg a Főnök (The Closer) című sorozat. Az ötlet be is jött, hiszen a széria olyannyira sikeres lett, hogy a tengerentúlon a mai napig fut – immár az ötödik évad. Nálunk most az első év termése nézhető újra az egyik nagy kereskedelmi csatornán. Azért újra, mert az igazi sorozatfüggők pár évvel ezelőtt már látták a Főnököt, és sokan meg is szerették, sőt akad olyan is, aki szerint Brenda Johnson maga a női Columbo… De csak ne essünk túlzásokba! Igaz, Kyra Sedgwick valóban nagyon meggyőzően alakítja a belevaló nyomozónőt, (még Golden Globe-ot is kapott érte) a forgatókönyvek tényleg fordulatosak, az erkölcsi összefoglalók elgondolkoztatóak, de az összhatás valahogy mégsem üt.

www.tnt.tv

Az alap felállás szerint adott egy Los Angeles-i különleges nyomozati osztály, a kényes gyilkossági ügyek gyűjtőhelye, amelynek élére nem egy helyit, hanem a messziről jött nyomozót teszik meg főnöknek. A csapat, vagyis a beosztottak ennek megfelelően nem rajonganak a kialakult szituért: a CIA kitűnően képzett nyomozójának, új felettesüknek nemcsak hogy nincs helyismerete, de sokuknál fiatalabb is, ráadásul nő. Súlyosbító körülmény, hogy a nőnemű kolléga okos és még csak nem is csúnya. Brendának tehát a bonyolult gyilkossági esetek felgöngyölítése mellett a háttérben ezzel a jelenséghalmazzal is meg kell küzdenie. Kitalálható, ezért nem titkos, hogy a csapatból idővel egyre többen állnak a határozott és elbűvölő főnök mellé, sőt, egyre többen szeretnék közelebbről is megismerni. De neki már van udvarlója, Fritz Howard az FBI-tól, akivel ugyan ritkán találkoznak, és kapcsolatuk egyáltalán nem mondható kiegyensúlyozottnak vagy gyümölcsözőnek, inkább zavarosnak és döcögősnek. Fontos, hogy a pasi nem csak a főszereplő szexuális és lelki életében jelenik meg, de szakmabeliként is rendszeresen terelgeti Brendát a megoldás felé – sokszor anélkül, hogy tudna róla. Az alaphelyzet tehát teljesen kusza, de kellően rendezhető.

www.tnt.tv

Aztán ott van maga Brenda, aki különleges kiképzést kapott a CIA-nél, így kitűnő képességeit látványosan eredményes nyomozásokban csillogtathatja meg. Ez egyedül persze nem menne, és már csak azért is szüksége van a segítségre, mert Atlantából tette át székhelyét Los Angelesbe, így soha nem tudja, mi hol van a városban, eltéved, elkésik, vagy csak egyszerűen nem találja a kocsiját. Bár nem az a kimondott szépség, határozottsága, lehengerlő stílusa miatt kollégái, ismerősei, de még a bűnözők némelyike is hamar a lába előtt hever, és tulajdonképpen azt csinál velük, amit akar. De Brenda olyan jóságos lélek, hogy csak azoknak az érzelmeivel játszik, akik tényleg megérdemlik, vagyis a rosszfiúkéval. A nyomozónő néha már-már tökéletes, de van néhány gyengéje: imád nassolni, és nem tud ellenállni a macskáknak sem. (Eredetileg tök véletlenül kerül hozzá egy hatalmas „kandúr”, akiről aztán kiderül, hogy azért olyan nyűgös, mert kiscicái lesznek.) A nyomozónő egyébként a vallatás nagymestere, ha kell, eljátssza a kedves, cserfes, de tudatlan titkárnőt, ha kell flörtöl a bűnözővel, hogy megtudja, amit akar.

Nem csoda, ha a kemény, de esendő Brenda nézőként is szerethető. A nők szívesen azonosulnak vele, mert sikeres, és neki is vannak hibái, mint a húsvér embereknek. A pasiknak meg vagy a dögös, belevaló nő tetszik, vagy annak ellentmondást nem tűrő egyénisége. A nyomozónő az eredeti verzióban erős déli akcentussal beszél, sajnos ezt a tulajdonságát meg sem próbálták a magyar szinkronban visszaadni, de még a fordítók sem utalnak rá. Pedig az amerikaiak szerint az egyik legnézettebb sorozat sikerének a titka maga a főszereplő. Az őt alakító színésznő, Kyra Sedgwick civilben Kevin Bacon felesége és két gyerekének anyja. Szerinte a nézők azért szeretik a figurát, mert egyszerűen kedvelik a sikeres nőket. Jól hangzik, és ki tudja, Magyarországon bejön-e, ami az USÁ-ban igen? Vagyis hogy állítólag a sorozat sokat javított az amerikai negyvenes nők általános megítélésén, a társadalomban elfoglalt helyzetükön. És hogy az embereknek tetszik, hogy a nyomozócsapatban békésen megfér egymás mellett a sokféle kulturális háttérrel rendelkező kolléga: fekete, indiai, dél-amerikai vagy messzi északi.

www.tnt.tv

És a hírek szerint a töretlen siker másik titka az, hogy a sorozat készítői tudatosan dolgoznak azon, hogy a történetek ne csak érdekesek, de tanulságosak és elgondolkoztatóak is legyenek. Hogy az egyszeri tévénéző azon morfondírozzon, vajon kit is sajnál jobban: az üres életet élő, nőket és gyerekeket halmozó színészecskét, akinek kisded játékaira Brenda derít fényt, vagy azokat a nőket, akik bedőltek a szövegének, és mind ugyanazt a hibát követték el. A sorozatírók célja, hogy a tévénézők elgondolkozzanak a melegek jogain, az egynemű párok együttélésének szabályain, a környezetükben élők vallási szokásain, a tönkrement családokon, a munkahelyi elvárásokon, a mexikói embercsempészeken vagy a mindenkori kormányzat munkáján. Az erkölcsi tanmese minden egyes epizód szerves része.

www.tnt.tv

Nem tudni, a csatorna miért dugta el a Főnököt péntek késő éjszakára, a Dr. Csont és a Rejtély után. Mint ahogy az is kérdéses, hány évadot nézhetnek majd meg a magyar tévénézők. Talán azért, mert a Főnök az elmúlt évtizedek alatt jól bevált amerikai sorozatmintára készült, ezért nekünk kicsit vérszegény, hol uncsi, hol pedig erőltetett. És ha nem Kyra Sedgwick játszaná a főszerepet, nem is néznénk meg soha. Columbót is Peter Falk miatt, Kojaket pedig Telly Savalas miatt szerettük meg – ezért talán mégis igazuk van azoknak, akik Brendát Columbóhoz hasonlítják. A hírek szerint a nyomozónő az ötödik évadban az esküvőjére készül, de mi azon sem lepődnénk meg, ha az esküvő elmaradna, és végül kiderülne, ő tulajdonképpen Columbo felesége.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés