free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Kánikulára ajánljuk: nizzai saláta

Borsa         Címkék: főétel, krumpli, saláta, tonhal 1 hozzászólás

Amikor a hőség miatt nincs kedvünk semmi komolyabb ételhez, az éhenhalás ellen jól jön egy kis saláta. Ha van benne sok zöldség és hús is, nincs is másra szükség.

Minden tiszteletünk azoké, akik kánikulában, 80 százalékos páratartalom melletti is képesek a szokásos módon táplálkozni, azaz reggeli, ebéd, vacsora, esetleg három tájban a délutáni kávé mellé egy falat édesség, hogy az agy jobban pörögjön. Mi sajnos képtelenek vagyunk - gyanítjuk nem vagyunk egyedül -, ilyen időjárási viszonyok között folyadéknál, gyümölcsnél, esetleg egy kis joghurtnál többet elviselni. Önmagában ez nem is lenne baj, remek kis fogyókúra lehetőség a hőség, de ha egy kicsit is figyelünk a testünk kívánságaira, előbb utóbb fel fog tűnni, hogy ez azért így kevés. Könnyű összekeverni az időjárás okozta fejfájást és szédülést azzal, amikor a táplálékhiányról próbál bennünket tájékoztatni a szervezetünk. Érdemes tehát odafigyelni, hogy lehetőleg kiegyensúlyozottan vigyük befelé a tápanyagokat, lehetőség szerint reggelizzünk, és délután, amikor enyhül a meleg - vagy megérkezik a menetrendszerű zivatar - együnk valami kiadósabbat, ha nem is csülkös pacalt.



A kiadósabb alatt valami olyasmire gondolunk, amiben van minden, ami a működéshez szükséges és mégsem terheli az alapvetően a hőség túlélésére koncentráló szervezetünket. És bár ennek a kritériumnak sok minden megfelelhet, azért mégis csak a legjobbak a saláták. Mert végül is mi a saláta? Némi zöldség, ha lehet nyersen, ha nem, akkor főzve, kiegészítve gyakorlatilag bármivel, a tésztától a húsig és leöntve (vagy nem) bármilyen, tetszőleges mártással/öntettel. Magyarul bárki, bármiből készíthet salátát, amit a szeme szája megkíván, illetve, amilyen összetevőket egymással harmonizálónak talál.



Ennek ellenére vannak receptek, nagy, klasszikus salátáké, amelyek annyira el lettek találva valamikor, valahol, hogy fennmaradt az elkészítési módjuk, sőt a világ nagy részén ismerik ezeket. Mivel azonban ahány ház annyi szokás, ezeket a receptúrákat is variálgatják a készítők, újragondolják, továbbfejlesztik azokat. Ilyen klasszikus a Nizzai saláta is, ami a Cote d'Azur - ről származott el a világ minden tájára. Van két összetevője, amelyekről megoszlanak a vélemények, az egyik a ringli, a másik a kapri bogyó. Természetesen lehet használni mindkettőt, de nem szükséges, a lényeg a tonhal, a zöldbab, a tojás és a krumpli. Ha valaki még szeretné dúsítani, mehet bele articsóka, spárga is, de ezek nélkül is pompás egytál saláta, ami a benne lévő krumpli miatt még egy kis pirítóst sem kíván. Akkor igazán finom, ha minden hozzávalója friss és ha a vinaigrette mártást jóféle, lehetőleg magos mustárból készítjük hozzá.

Így készül - két személyre

Három közepes szem krumplit egészben, vagy kockára vágva, enyhén sós vízben puhára főzünk. Egy bő marék ceruzababot megpucolunk és szintén sós vízben puhára, de még roppanósra főzünk, majd szűrőkanállal kiszedjük és egyből jéghideg vízbe merítjük. Két szem tojást is keményre főzünk, megtisztítjuk és hagyjuk kihűlni. Lehetőleg sós lében eltett tonhalkonzerv levéből egy evőkanálnyit egy kisebb befőttes üvegbe teszünk, a halat lecsöpögtetjük. Négy szem koktél paradicsomot, vagy két közepes fürtös paradicsomot felszeletelünk. Mikor mindezzel megvagyunk, némi salátalevéllel együtt egy tálra rendezünk mindent.



A tonhal félretett levéhez hozzáteszünk két evőkanál jóféle olívaolajat, egy kávéskanál magos mustárt, kevés sót, frissen tört borsot és egy kávéskanálnyi citromlevet. Rácsavarjuk az üvegre a fedelét és erőteljes mozdulatokkal gyorsan és alaposan összerázzuk. Ezzel a mártással locsoljuk meg a saláta hozzávalóit, úgy, hogy mindenhová jusson. Szobahőmérsékleten tálaljuk a salátát, amit mindenki magának kutyul össze az asztalnál.



Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Stresszoldó ételek

Van, akin a fokhagyma, van, akin a gyömbér segít idegei megnyugtatásában.



Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés