free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

5 könyv, ha nyaralni indulunk

Borsa         Címkék: könyv, krimi, lista, nyaralás, strand 2 hozzászólás

Ha a nagy semmittevést néha megszakítanánk egy kis olvasással, nyilván nem valamilyen irodalmi mélyenszántásra vágyunk. Íme öt emészthető, jó könyv.

Az természetesen alap, hogy strandra nem a Háború és békét visszük, persze leginkább azért, mert akkora a kötet, hogy pont melltájékon nagyot árnyékol (ráadásul eléggé nyom is, hiába alatta a gyerek karúszója), és nem fogunk lesülni rendesen. Maradnak a – kilóra és emészthetőségre is – könnyedebb műfajok, például egy jó krimi vagy a Rejtő-összes valamelyik darabja. Vagy valami frissebb lektűr, ha nem akarunk túl öregnek tűnni a plázson. Ha krimi, akkor már egy jó öreg klasszikus is az Albatrosz sorozatból, persze Chandler, mert ő azért úgy ír, hogy simán fel kell kenni előtte egy legalább 40-es faktorszámú krémet, ha nem akarunk pecsenyére sülni, annyira odaszögez a törülközőre. De lássuk akkor részletesen, hogy kisebb körbekérdezés után ki mit vinne idén strandra, ha elunta a napilapot és a drága magazint.


http://bookline.huCharles Bukowski: A kezdő

Egy ilyen listáról nyilván kihagyhatatlan az öreg. Nyers, botrányos és briliáns. Két fröccs között a hőségben könnyedebbet lehet olvasni, de jobbat aligha. Alfának és ómegának némi alkohol, az életrajzi ihletés alap, és túl sok minden nem történik benne, de egy Bukowski-könyvön tényleg senki ne kérje számon a fordulatos cselekményt meg a hatalmas csattanókat. Antihősünk él, ahogy, mereng és állandó alkoholéhsége van, néha az átlagosság, néha a reménytelenség fáj benne kicsit, de a szövegvilág az összes nagybetűs tragédia elől elvágja az utat. Tessék kézbe venni.


www.agavebolt.huDonald E. Westlake: A nagy zöld balhé

Nagyon úgy fest, adatközlőink nyáron – strandon – zömmel krimiben utaznak, A nagy zöld balhé többek szerint kihagyhatatlan, úgynevezett retrókrimi. Hát legyen, itt a helye. A hangulati hasonlóság okán tán nem véletlenül idézik meg többen Guy Ritchie-t: a szöveg erősen filmszerű, a fejezetek rövidek, a főhősök a banktól a rendőrségen át a múzeumig cikáznak, a karakterek és az akciók pedig különösen erősek. Sűrű és izgalmas könyv, de annyira azért nem szögez oda a fürdőlepedőhöz, hogy ne lehessen egy jó sajtos-tejfölös lángos kedvéért letenni.


www.lyrakonyvesbolt.infoKörkép 2009

Ha valamit, hát ezt tényleg tanácsos minden évben beszerezni, alaposan mazsoláz az éves kisprózatermésből a Magvető. Strandra azért ideális, mert nem kell egyben elolvasni, két mártózás között könnyedén kivégezhető egy-egy gyöngyszem, aztán mégis úgy sétálunk haza a strandról, hogy nem volt egészen haszontalan a láblógatás. Krasznahorkain át Péterfy Gergelyig vagy Podmaniczky Szilárdig nagy sokaság vonul itt fel a honi mezőnyből. Az őszinteség megkívánja, hogy eláruljuk: könnyűnek nem feltétlenül neveznénk a szövegek zömét, de szórakoztatóak akadnak, az meg nyaraláskor különösen elkél. (A borítót azonban váltig nem értjük – csúf, nagyon csúf).


http://ekultura.huRaymond Chandler: Hosszú álom

Filmen Humphrey Bogart és Robert Mitchum is játszotta annak idején Chandler ikonná vált hősét, Philip Marlowe-t, az egyszerre kis- és nagystílű magándetektívet (korabeli fordításban privátkopót), és ez már mindent elmond a figuráról. A flegma beszólásaival és kérlelhetetlen igazságérzetével a legmenőbb Los Angeles-i cicababákat meghódító, kemény állú, kemény öklű és szeretni valóan mackós, piás macsó örök mintának szolgált az olyan alakoknak később a filmvásznon, mint Mickey Rourke, Bruce Willis vagy Michael Madsen. A sztori lebilincselő, a dumák oltáriak, és ez a krimitörténeti klasszikus akkor is élvezetes olvasmány, ha a típusok hamar kiismerhetők és sablonosak. Chandler és főhőse máig éreztetik hatásukat: a Coen tesók bevallottan erre a regényre alapozták A nagy Lebowski című alapvetésüket.


www.kepeskiado.huRejtő Jenő (P. Howard): A tizennégy karátos autó

Talán nem a leghíresebb Rejtő-regény, de – nekünk – mindenképpen ott van a top 3-ban. Kezdve a makaó nevű tiltott szerencsejátékon Gorcsev Iván által elnyert Nobel-díjjal, majd folytatva a légió poklában is talpig gentleman Vanek úrral, a szimbolistával (aki egy szivardobozban hordja három részből összerakható szimboláját), a kivénhedt oroszlán Wendriner Aladárral (artista és ragadozó), és persze a déli kikötők örök figuráival: a vagonok és titkos ládák tudorával, Privát Elekkel, a hallgatag Drugiccsal, aki általában egy létrával intézi el a nézeteltéréseket, vagy a púpos Halacskával, akinek ki sem esik a kezéből a szájharmonika. Vannak könyvek, amiket ezerszer újra lehet olvasni, és így tesznek nyaranta a kőfaragók és balett-táncosok is.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés