free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Piskótatekercs a nagyi konyhájából

Borsa         Címkék: kaja, lekvár, piskótatekercs, recept, sütés 2 hozzászólás

Előfordul, hogy a rovat dolgozójának - bár a rutinja nagy, annál is nagyobb a szája. Ígért fűt-fát, majd csúfos kudarcot vallott. Azért még piskótatekercset tud készíteni.

Az egész úgy kezdődött, hogy Borsafotós a nagy lekvárfőzés idején panaszkodott Borsamunkatársnak, hogy ő bizony bárhogyan is próbálkozik, nem tud igazán jó piskótatekercset sütni. Kollégánk pedig lépésről-lépésre végigvette vele a készítés fázisait, kielemezték a sütő és a tojáshab működési elvét, majd megígérte neki, hogy alkalmasint a Borsa hasábjaira készítenek egy jó piskótatekercset közösen. Egyik süt, másik fotóz, mindenki jól jár. Mivel mások is küzdhetnek ilyen problémával a főszerkesztő áldását adta a dologhoz, úgyis itt a befőzési szezon, a friss lekvárt érdemes piskótával próbálgatni.


Nézd meg hogyan kell piskótatekercset készíteni!

Annyit tudni kell, hogy Borsamunkatárs gyerekkorának igen meghatározó eleme volt a piskótakészítés, tekintve, hogy nagymamájának konyhájában nem voltak mindenféle elektromos ketyerék, ezért kikeverni és habot verni bizony kézi erővel kellett, és akkoriban tíz év körüli kollégánk egy idő után mindig megfogadta, hogy ha ő felnőtt lesz, a büdös életben nem süt majd piskótát, mert ennyi kínlódást nem ér az egész. Aztán persze neki már lett elektromos habverője, amivel összehozni egy kevert tésztát tényleg nem nagy munka, ilyenformán a piskótatekercs lett az egyik leggyorsabban elkészíthető sütemény. Viszont ha a nagyi konyhájában nem kellett volna rendszeresen segédkeznie, honnan is tudhatná a megfelelő színt és állagot, sütési időt és hőfokot. Szerencsére megtanulta, és így továbbadhatta Borsafotósnak, még ha a közös készítést el is szúrta, de nagyon. Innen is látszik egyébként, hogy rutinból főzni lehet, csak nem érdemes, mert alkotni jó, és a végeredmény is biztosan jobb lesz.Az alapokosságok, még a nagyi konyhájából, a következők: a sárgáját a cukorral tényleg fehéredésig, tömegnövekedésig kell keverni. A fehérje habba a cukrot akkor kezdjük beletenni, amikor már megindult a habosodás, így lesz tömör és szinte vágható a hab. Az első adagnyi liszttel jól eldolgozzuk a kétféle tojásösszetevőt, így könnyebb a továbbiakban a keverésnél egészben tartani a fehérjehabot. A tészta állaga akkor jó, ha tepsibe terítésnél szépen, leporelloszerűen folyik, és kell egy kevés segítség a terüléséhez. A piskótatekercset forró sütőben gyorsan sütjük, különben kiszárad és a tekerésnél törni fog. A tepsiből kiborítva azonnal tekerni kell, ki-be többször egymás után, majd feltekerve kell hagyni kihűlni, mert csak így marad rugalmas a tészta. Alap, hogy egy normál nagy tepsihez (amit a sütőhöz gyárilag mellékelnek) 4 tojásból készül a tészta, így nem lesz nagyon vastag, fojtós a sütemény.

Így készül

Négy nagy, szobahőmérsékletű tojást szétválasztunk, külön a sárgáját és a fehérjét. Ez utóbbit egy csipet sóval verni, habosítani kezdjük, majd amikor már alakul a hab hozzá adunk két nagy és púpozott evőkanál cukrot, és addig verjük, amíg fényes és tömör nem lesz. A tojássárgákhoz is adunk két nagy és púpos evőkanál cukrot, majd addig keverjük, amíg a massza tömege megnő és kifehéredik. Ekkor a fehérjéből elveszünk egy nagyobb fakanálnyi adagot, a sárgájába dolgozzuk, és hozzákeverünk egy nagy és púpos evőkanál lisztet is.A maradék fehérjehabot és még három evőkanálnyi lisztet felváltva forgatjuk hozzá, lehetőleg lukas fakanállal, nagyon kíméletesen, hogy össze ne törjük a habot. Kivajazott-lisztezett vagy sütőpapírral bélelt tepsibe terítjük és 200 fokon gyorsan megsütjük. Akkor jó, ha a tenyerünkkel finoman megnyomva rugalmasnak érezzük a tésztát, vagy tűpróba. Azonnal tiszta, kicsit megporcukrozott konyharuhára borítjuk – ha nem jön le róla a tepsi vagy a sütőpapír, kenjük meg vizes ruhával, akkor kipottyan/elválik. Óvatosan, minél szorosabban feltekerjük, majd kigöngyöljük, és ezt legalább háromszor megismételjük. Betekerve hagyjuk teljesen kihűlni, ekkor töltjük csak meg. Csak frissen jó!LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Stresszoldó ételek

Van, akin a fokhagyma, van, akin a gyömbér segít idegei megnyugtatásában.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés