free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Szakítások a közös nyaralás után

Fiáth Tita         Címkék: kapcsolat, kommunikáció, nyaralás, szakítás, vakáció 1 hozzászólás

Könnyen előfordulhat, hogy a párunkkal töltött nyaralásnak szakítás lesz a vége. A bajt viszont elkerülhetjük, ha a szürke hétköznapokra is több figyelmet szentelünk.

El kell szakadnunk néha a hétköznapi életünktől ahhoz, hogy megélhessük az ünnepnapokat – valami ilyesmit állít Madonna a Holiday című slágerében, és csak bőszen bólogatni tudunk a bölcsesség hallatán. Közben popdalfogyasztóhoz méltatlan módon fél szemmel a száraz statisztikákra bandzsítunk: a britek közel fele kap hajba a párjával a nyaralás ideje alatt, és tíz kapcsolatból egy elválással végződik a vakációzást követően. Szeptemberben, tudja Isten, hogy mi okból, megugrik a válókeresetet benyújtók száma is. Most akkor szükségünk van a mókuskerékből való kiszakadásra, vagy a kilépéssel egyben a végleges szakítást kockáztatjuk?"Általában már elutazás előtt a tetőfokára hág otthon a feszültség – állítja egy angliai turisztikai iroda vezetője. – Az emberek gyakran képtelenek megegyezni a nyaralás jellegében: míg a férj bikák elől szaladgálna Spanyolországban, addig a feleség két hetet ejtőzne egy tóparti biofarmon. Össze lehet veszni a vakációzásra szánt pénzösszegen, azon, hogy hová kerüljenek a gyerekek, hogy vigyen-e melót magával az ember, vagy hogy muszáj-e még a gyümölcsprést begyömöszölni a bőröndbe, ahonnan a másik könyvei az imént szorultak ki helyszűke miatt." Noha az említett gondok igen változatosak lehetnek, nem orvosolhatatlanok. Való igaz például, hogy a férfiak több mint a fele gondolja azt a nőkről, hogy lusta naplopók, akik aktív élmények – értsd: eltévedés a dzsungelben vagy kocsmatúra a helyi gettóban – hajkurászása helyett a két hétből tizennégy napot hevernének a parti homokban. Az utazási szakemberek ilyen esetekre ajánlják, hogy "egypálmafás" trópusi sziget helyett olyan célpontokat válasszunk, amelyek mind az adrenalinfüggők, mind a könyvtáros kisasszonyok temperamentumával bíró relaxálni vágyók igényeit kielégítik. Célszerű azt is végiggondolni, hogy kibírunk-e háromhétnyi romantikát "erőltetett menetben", vagy jobban tesszük, ha társasággal utazunk úgy, hogy a közös bulik mellett mindenkinek lehetősége nyíljon a félrevonulásra is, ha épp úgy tartja kedve.

Kiváló a hely, remek az időjárás – valami mégis feszíti az atmoszférát. "Óriási súly kerül ezekre az egyébként kikapcsolódásra szánt utakra – értelmezi a jelenséget Kate Taylor, párkapcsolatokkal foglalkozó szakember. – Az embereknek év közben alig marad idejük egymásra, ezért a nyaralásnak tökéletesnek kell lennie – hiszen ez az a kitüntetett idő, amikor az ember úgy istenigazából magánéletet él." A bajok gyakran abból adódnak, hogy a nők igyekeznek mindent annak jegyében megszervezni, hogy elérkezett a "kapcsolatépítés ideje": "Tavaly csúnyán összevesztem a vőlegényemmel, ezért az idén megpróbálok tanulni belőle – meséli egy huszonhat éves egyetemista lány. – Bár együtt lakunk, de neki ott a vállalkozása, nekem a beadandók meg a vizsgaidőszak, nem mondhatnám, hogy túl sok romantikus hétvégénk volt. Pont emiatt kértem a nyaralás előtt, hogy legyünk kettesben: nekem nem kell pucc meg luxus, elég, ha sétálunk, fecserészünk, meg eljárunk vacsorázni. Mintha nem ismertem volna a páromat, utólag teljesen őrültnek látom magam! A napon melege volt, a barnulást unta, és már a második kajáláskor alig talált témát, amiről beszélhettünk volna. Akkor egészen kétségbe estem: úristen, hogy lehet az, hogy 72 óra semmittevés után már nincs mit mondanunk egymásnak!"A probléma jelen esetben is többfejű. Kate Taylornak igaza lehet abban, hogy ha a szerelem helyreállításától az önmegvalósításon át a fiatalító pihenésig minden aktuális célunkkal azt az egyszem nyaralást terheljük, törvényszerűen csalódni fogunk. Minél inkább tapasztaljuk, hogy hétköznapokból való kiszakadás ide vagy oda, a bőrünkből bizony itt sem bújhatunk ki, annál frusztráltabbak, ingerlékenyebbek, számonkérőbbek – vagyis veszekedősebbek leszünk. A megoldás elsősorban a "szakadék betömködése" lehet: ha nem őrlődünk fel totálisan a "normál életünkben", ha igyekszünk odafigyelni a kapcsolatra is – és nem azzal hárítunk, hogy oké, oké, majd nyáron meghallgatlak –, akkor a közös utazás annyi lesz, amennyit ígér(het). A kapcsolat megteremtésének, kialakításának ideje helyett inkább az együttlét ünneplése vagy megkoronázása.

A másik fontos szempont a kommunikáció. A kétszemélyes nyaralás prímán kidomboríthatja, amit a hazahordott munkák, a rohanás és a nonstop bömbölő tévé otthon úgy-ahogy elfed: hogy nincs mit mondanunk egymásnak. Hogy elfelejtettünk jól kérdezni, érdeklődve hallgatni, szívesen mesélni. Hogy a közös lakáshitel ellenére voltaképpen alig vagyunk részesei egymás életének. Ha a sokkoló élményt ujjal mutogatással tetőzzük – "Te nem figyelsz rám sohasem, pedig én…" –, magunk is a "tízből egy szakít" diagramot kövérítjük. Ha viszont a rendelkezésünkre álló időt oly módon használjuk kapcsolatépítésre, hogy a másik igényeit is tiszteletben tartjuk – mondjuk úgy, hogy nem akkor ecseteljük a traumatikus gyerekkori élményeinket, amikor a társunk épp a helyi focikupára indulna –, akkor valószínűleg sikerül majd a nyaralást személyes energianyerés mellett a viszonyunk javítására, elmélyítésére is befognunk. A végeredményként jelentkező párkapcsolati nyereség pedig remélhetőleg túléli az utazást, és kitart a következő szezonig!LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés