free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Hűsítő és tápláló: citromos, bazsalikomos uborkaleves

Borsa         Címkék: bazsalikom, kaja, kánikula, recept, uborkaleves 2 hozzászólás

Sajnos akkor is kell ennünk, ha a hőség okán messzire kerülnénk a konyhának még a környékét is. Van élet a szendvicsen túl, főzés nélkül is. Például az uborkaleves.

Valami miatt azt gondoljuk, hogy aki ilyen időjárási körülmények között önként és nagy kedvvel kapcsolja be a tűzhelyét, azzal valami nem stimmel. Vagy lehet, hogy velünk van a baj, akik miután már a lakásban sem megy a hőmérséklet elviselhető tartományba, azt érezzük, hogy nincs az a hatalom, ami rá tudna venni bennünket a főzőcskézésre. Na jó, van. Borsagyerekek két napja indultak kéthetes táborozásra, és az elválás fájdalmát enyhítendő Borsamunkatárs mindenkinek a kedvencét főzte és sütötte, minek okán sikerült három órát eltöltenie négy égő gázláng, megfelelő mennyiségű gőzölgő fazék és serpenyő, valamint egy bekapcsolt sütő mellett a konyhában. Na ekkor mondta azt, hogy most elég. Most egy darabig hideget eszünk és kész!


Így készül az uborkaleves

De hát nem úgy van az. Mert bár ahány ház, annyi szokás/ízlés és vágy, azért az alapműködéshez szükség van másra is, mint egy sebtében bekapott kifli vagy szendvics. Ilyen kánikulában leginkább folyadékra, aminek nagyon sok kritériumnak kell megfelelnie ahhoz, hogy értékelhető táplálékként kerüljön a menübe. Tartalmaznia kell mindenféle ásványi sókat, hogy az izzadással elvesztett nyomelemek pótlódjanak; oltania kell a szomjat, lehetőleg tartósan; könnyen emészthetőnek is kell lenni, de úgy ám, hogy közben tartalmazzon némi kalóriát, mert az ugye nélkülözhetetlen a működéshez. Mindezeket a kritériumokat figyelembe véve, a bolgár taratorra és az indiaiak lassi italára gondolva készített kollégánk citromos, bazsalikomos uborkalevest, amihez természetesen semmilyen hőforrásra sem volt szüksége, és a botmixer is csak két percig dolgozott.

Ezt a levest egyébként nagyobb mennyiségben is el lehet készíteni, hűtőben, lefedve napokig elvan, ráadásul kell néhány óra, amíg az ízek összeérnek, pontosan azért, mert nincs hőhatás, ami ezt meggyorsítsa. Aki számára szimpatikus, az nyugodtan próbálkozhat más fűszerekkel, a bazsalikomot ki lehet váltani mentával, kaporral, akinek töményebben ízlik, az használhat tejfölt is. Levesbetét természetesen nem szükséges, de érdekes hatást érhetünk el a hideg levesbe szórt forró, pirított kenyérkockákkal, de mehet bele paprikakocka, héjas uborkadarabok, esetleg egészen apróra vágott sajtkockák.

Így készül két személyre

Egy közepes kígyóuborkát vékonyan meghámozunk, és felkockázzuk. Megpucolunk egy gerezd fokhagymát, és nagyjából felszeleteljük. Az uborkakockákat a botmixer kelyhébe vagy egyéb alkalmas edénybe tesszük. Rádobjuk a fokhagymát, hat-nyolc nagyobb bazsalikomlevelet és egy fél citrom lereszelt héját. Alaposan sózzuk, és belecsepegtetünk ízlésünk szerint néhány csepp citromlét is.



A mixerrel megdolgozzuk egy kicsit, majd hozzáteszünk két deci joghurtot, és teljesen leturmixoljuk. Ekkor felöntjük annyi szénsavas ásványvízzel, hogy híg leves sűrűségű legyen – ez úgy egy-másfél deci, és még egyszer pörgetünk rajta egyet a mixerrel. Lefedve legalább egy órára behűtjük. A fent említett betétek valamelyikével vagy csak simán tálaljuk. Laktat és hűsít.



Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Stresszoldó ételek

Van, akin a fokhagyma, van, akin a gyömbér segít idegei megnyugtatásában.



Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés