free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

A barackos granita és a gyümölcsös cooler

Ízbolygó         Címkék: granita, ital, jégkása, kánikula, recept 2 hozzászólás

Kánikulában normális, ha az ember, sem enni, sem inni nem kíván, de mivel valamit azért be kell vinni a szervezetbe, most némi hűsítő italt ajánlunk. Jól fog esni.

Amikor a hőmérséklet éjjel-nappal szinte állandó, a levegő nem mozdul, legtöbbünknek már se enni, se inni sincs kedve. Inni esténként talán… Ilyenkor már a gyümölcsöket is parkoltatjuk, vagy kizárólag a hűtött dinnye jöhet szóba. Íme két ötlet, ami a legnagyobb hőségben is enyhet ad, felpezsdíti az ízlelőbimbóinkat!

Az egyik egy granita, a másik egy gyümölcsös jégkocka, trendi nevén cooler. Ez utóbbi igazán egyszerű megoldás arra, hogy hogyan dobjuk fel a már unalmassá váló limonádénkat, avagy az esti jól megérdemelt prosecconkat. Alapja minden esetben gyümölcs, leginkább sárgadinnyével, citrommal, barackkal működik.



A gyümölcsöt leturmixolom, kis cukorsziruppal/mézzel édesítem, hozzáturmixolok még mentát vagy citromfüvet, illetve savanyíthatom citrom/lime levével. Jópofa jégkockatartókba töltöm és kifagyasztom.

Akár sima ásványvízzel is működik, hiszen a gyümölcs finoman aromatizálja (mit nekünk a bolti műcitromos ásványvíz!), de proseccoba, limonádéba is remek!

A graniták, jégkásák a nyár igazi üdítői. A menübe sokoldalúan beilleszthetőek, hiszen nem csak desszertként lehet fogyasztani, hanem akár két fogás között (gyomor)frissítőként. A tzatziki gyártás "mellékterméke" az enyhén sós uborkalé, amit igazán sajnáltam volna kihajítani. Gondolkoztam, mi legyen vele. Magában azért mégsem csúszik, bár remekül lúgosít. Végül úgy döntöttem, hogy barackkal párosítom. Grillhús után, desszert előtt tálaltam, és meglepően kedvező volt a fogadtatás. Volt, aki a desszertet is (majdnem) kihagyta a repeta okán.


Hozzávalók


12 uborka leve

2 csipet só

4 barack leturmixolva

4 mentalevél

4 citromfűlevél

kevés méz

2 cm gyömbér lereszelve


Az uborkalével összeturmixolom a meghámozott barackokat, kevés mézzel édesítem, és belereszelem a gyömbért, illetve beleturmixolom a mentát és a citromfüvet. Ha ízlik a massza, akkor már mehet is egy lapos műanyag tálba és a fagyasztóba.



Ha megfagyott, forró vízbe mártott késsel egy nagyobb darabot le/kivágok belőle, és összeturmixolom. Kész is a jégkása, ami jótékonyan hűsíti a megterhelt gyomrot.



Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Stresszoldó ételek

Van, akin a fokhagyma, van, akin a gyömbér segít idegei megnyugtatásában.



Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés