free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Délutáni kávé helyett: jeges tea

Borsa         Címkék: gyümölcs, hőség, ital, jegestea, recept 8 hozzászólás

Hőségben nagyon jól jöhet egy pohár jeges tea, pörgeti az agyat és a folyadékot is pótolja. Érdemes otthon készíteni, mert sokkal érdekesebben lehet ízesíteni.

Magyarországon a délutáni teának gyakorlatilag nincsen hagyománya, valamikor a két háború között volt utoljára szokásban polgári otthonokban uzsonnateát fogyasztani. Aztán a kommunizmus évei elsöpörték ezt a csendes, kiegyensúlyozott, ráérős szokást, a munka élharcosai legfeljebb egy pohár erős feketét hörpintettek fel, ha valami frissítőre vágytak.

A jeges teáról meg maximum angol regényekben olvashattunk, hogy pontosan milyen is az, mindenkinek a képzeletére volt bízva. Aztán egyszer csak megjelentek az üzletek hűtőszekrényeiben a különböző nagy üdítőital-márkák jeges teái, és hiába az elképesztő cukor és tartósítószer mennyiség, belenyugodtunk abba, hogy ha valakinek ez kell, akkor ilyen van és kész. Holott otthon sokkal finomabb jeges teákat készíthetünk.


Nézd meg hogyan készülnek a jeges teák!

Egyébként történetileg kicsit kacifántos a jeges tea életútja. Az angol gyarmatosítók ugye Indiában ismerkedtek meg a teázással – tehát a híres angol ötórai tea, csak az 1700-as évektől létezik -, azonban nehezen barátkoztak meg azzal, hogy az indiai klímában forró italt fogyasszanak. Ami egyébként nem volt okos ötlet, mert nem véletlenül fogyasztanak forró italt a meleg éghajlaton élők, de ebbe most ne menjünk bele, hiszen a jeges teáról van szó. Tehát kitalálták, hogy mennyivel jobban esne hidegen és onnantól fogva nagyon gyorsan el is terjedt a kihűtött tea fogyasztásának a szokása. Mert, hogy a jeges tea nem jeges a szó valódi értelmében.

Borsamunkatárs is találkozott már azzal a jelenséggel, amikor a felkészült háziasszony nagyadag jéggel tuningolt kancsónyi teát tett az asztalra jeges tea címén. Holott a dolog arról szólna eredetileg, hogy a tea ízeit, aromáját, valamint serkentő hatását megtartva, de hideg italt iszunk. Ha telerakjuk jéggel a poharat vagy a kancsót, akkor a tea felső része, majd az egész teljesen felvizesedik, és minden jó tulajdonsága kárba vész. Ha tehát mi magunk állunk neki a dolognak, akkor először is szükségünk van annyi időre, amennyi alatt a forró lé teljesen lehűl, majd a hűtőszekrényben folytatva pályafutását jeges hidegre hűl. Kell még hozzá jó minőségű, lehetőleg filteres tea – de mehet szálasból is, csak úgy macerásabb. Aki szereti, az próbálhatja zöld teából is, jellegzetes aromája jól átjön kihűtve is. Természetesen lehet fogyasztani csak magában, vagy cukorral, de nagyon üdítő ízkombinációkat kreálhatunk különböző gyümölcsökkel. Kollégánk most citromosat és szedreset készített, mindenki nagy megelégedésére. A citromosról még annyit, hogy az  igazi citrom aroma eléréséhez nem elég csak a savanyú lé, kell hozzá a héj kesernyéssége, illetve a héjból kiázó illóanyagok is, ezért főztük a citromot szőröstül-bőröstül.

Így készül két személyre

Citromos: Egy nagy, vagy két kisebb – lehetőleg nem vegyszerezett, bio – citromot alaposan megmosunk, és felkarikázunk. Egy kicsit megszórjuk kristálycukorral, és megnyomogatjuk, hogy elkezdjenek az aromák kioldódni. Felöntjük két bögrényi vízzel, és lassú tűzön felforraljuk. Amikor forr, belelógatunk két filternyi teát, lefedjük az edényt, elzárjuk a tüzet, és állni hagyjuk addig, amíg szeretnénk, a tea típusától és a kívánt erősségtől függően. A filtereket kihalásszuk, de a teából a citromot csak akkor szűrjük le, amikor már a hűtőbe tesszük. Cukor nélkül is finom, fanyar ital.Szedres: Egy kisebb citromot megmosunk, felkarikázunk fazékba tesszük és picit megcukrozzuk, majd felöntjük két bögrényi vízzel. Két maréknyi szedret leöblítünk szűrőbe tesszük, és a szűrőt a fazék tetejére téve – nem baj, ha egy kicsit beleér a vízbe -, az egészet letakarjuk, alágyújtunk, és lassan felforraljuk. Erre azért van szükség, hogy a szeder egy kicsit megpuhuljon és könnyebb legyen passzírozni. Amikor felforrt, a szedret néhány gyors mozdulattal belepasszírozzuk a lébe, két tea filtert belelógatunk, az edényt letakarjuk, és elzárjuk a gázt. Néhány perc után a filtereket eltávolítjuk, és a teát kihűtjük.Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Stresszoldó ételek

Van, akin a fokhagyma, van, akin a gyömbér segít idegei megnyugtatásában.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés