free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Színspecifikus mosószerek és samponok

Ádám Péter         Címkék: kozmetika, mosópor, sampon, szépség, tisztítószer 0 hozzászólás

A színspecifikus mosószerek és samponok nyomába eredtünk, kell-e a ruhának az optikai fehérítő, a barna hajnak pedig a barna hajúak samponja. Hármat találhattok.

A régi szép időkben, amikor az emberiség egy része elsajátította a tisztálkodás és a mosás "tudományát", nos akkoriban dicső elődeink még nagyjából azzal mosták magukat és ruháikat, amit éppen a saját környezetükben találtak. Az ókori görögök és rómaiak a fürdőkben mindenféle földfélével tisztálkodtak, és hamar rájöttek arra, hogy a lúgtartalmú földtípusok bizony kiszedik a fránya zsírt a gyapjúgúnyákból is. A fahamuból nyert lúgot például évezredeken keresztül használták ruhamosásra. Az első szappanhasználatot az ókori gallok és a germánok nevéhez kötik a történészek, viszont ezek a derék népek nem mosdásra, hanem hajszőkítésre használták a szappant. A későbbiekben faggyúból és hamuzsírból főzték a tisztítószert, amelyet már illatosítani kellett valahogy, hiszen a faggyú igencsak kellemetlen szagokat árasztott. A toalettszappan pedig Arábiában született meg, amikor is olívaolajat és a fa elégetése után, a hamuból kapott lúgot kutyulták össze, a 19. század pedig elhozta nekünk a növényolajból készült szappant is.

A technológia persze megállíthatatlanul fejlődött a tisztálkodási szerek gyártásában is, így történt, hogy egy Fritz Henkel nevezetű fickó mosószódát kevert vízüveggel, és ezzel feltalálta a mosóport. Persze manapság már a különböző mosószerek, tusfürdők és samponok olyan anyagokkal vannak telepakolva, amelyek listáját végignézve joggal borzongunk egy nagyot. A modern mosóporok, gélek például olyan enzimeket tartalmaznak, amelyek a szerves szennyeződéseket apróbb molekulákra bontják, de találhatunk bennük különböző vízlágyításra alkalmas foszfátokat is. A gyártók még úgynevezett oxidatív fehérítőkkel is "felszerelik" a mosószerünket, hogy az oxigén felszabadulásával könnyedén eltávolítsák a vér-, bor-, és gyümölcsfoltokat, sőt még a kórokozókat is. De ne hagyjuk ki az optikai fehérítőket sem, hiszen ezek a szerves vegyületek a textíliákhoz kötődve elnyelik az UV-sugárzást, kék fényt bocsátanak ki, és így megszüntetik a fehér ruhák sárgás színárnyalatát.És ha már a színeknél tartunk, a mosószereknek nyilván a színekkel is meg kell küzdeniük valahogy, ezért hát külön a színes ruhákhoz is gyártanak mosószereket, sőt megjelentek a színspecifikus tisztítók is. "Ezek a mosószerek színvédő anyagokat tartalmaznak, amelyek "megerősítik" a kémiai kötéseket a festékanyag és a textília molekulái között, így tulajdonképpen meghosszabbítják a ruhák színének kifakulási idejét" - mondja Kiss Péter vegyészmérnök a Borsának nyilatkozva. A szakember szerint (bár nincs személyes tapasztalata ilyen jellegű mosószerekkel) a ruhák színeinek megtartásában valamennyire segíthetnek a speciális mosószerek, azonban nem érdemes nagy csodákat várnunk. "Nem hiszem, hogy a jelenleg ismert vegyi technológiákkal lehetséges lenne sokkal nagyobb hatást elérni a színek megőrzésében, mint amit az eddig kifejlesztett mosószerekkel sikerült."

De nem csak ruhaszín szerinti mosószerek léteznek ma már, hanem a hajunk színének megfelelő samponok között is válogathatunk. Ha barna hajunk van, moshatjuk barna hajúaknak készült samponnal, de ha éppen szőkék lennénk, akkor kimondottan a szőkéknek készült sampont kenhetjük a fejünkre. És most nem a festett hajról van szó, hanem az eredeti hajszín felturbózására alkalmas készítményekről. Mindez azért is érdekes, mert a hajszínünk (a bőr- és a szemszínhez hasonlóan) a sejtek által termelt különböző melaninfajták és ezek szintjeinek keverékéből jön létre. Azaz genetikailag már belénk van kódolva. A barna vagy fekete hajunkat a magas szintű eumelaninnak köszönhetjük, a vöröset a sok feomelaninnak, a szőkét pedig annak, ha alacsony mennyiséget öröklünk a két fajta melanin egyikéből. Ehhez képest a színspecifikus samponok különböző színező adalékokat tartalmaznak, például gesztenye- és kakaó-kivonatot a barna hajra szánt samponok, vagy búzacsíra- és napraforgó-kivonatot a szőkéknek készültek."Tévhit, hogy a samponokat a hajakra gyártanák, a samponok a fejbőrre készülnek, soha nem a hajszínre" - magyarázza B. Nagy Norbert trichológus (hajgyógyász). "A samponok nem fejtenek ki hatást a hajra, csak a balzsamok, a sampon maximum roncsolni tudja a hajat." A szakember szerint lehetséges, hogy bizonyos színező adalékokat tesznek a samponokba, mint például a hamvasítókba, de nem valószínű, hogy ezek bármilyen plusz hatást fognak kifejteni a hajunkra. Lehetséges, hogy a régi gallok és germánok hajszőkítési módszerei sem voltak a leghatásosabbak, de a mostani kozmetikai és tisztítószergyártó cégekkel ellentétben legalább nem minket akartak hitegetni velük.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés