free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

A sütin innen, a rántottán túl

Borsa         Címkék: gyümölcs, kaja, omlett, recept, reggeli 1 hozzászólás

A nyári szabadság alatt van idő az ágyban reggelizésre, és az alábbi étel kifejezetten lusta reggelekre, vagy kiadósabb uzsonnához való. Gyümölcsös omlettszerűség.

Az omlett, általában, közmegegyezéses alapon lehet reggeli, gyors ebéd, vagy könnyű vacsora, és alapvetően sós ízesítéssel bír, ha jobban belegondolunk, akkor nem más, mint a rántotta luxuskiadása. Sokan, sokféle módon készítik, alapja, hogy a tojásokhoz tejszínt kevernek, és fordítással, lepénynek sütik meg, nem pedig kavargatva, mint a rántottát. A tejszín mellett vagy helyett szokás a fehérjét felverni és habként hozzákeverni, de Borsamunkatárs mamája például tejföllel és egy kis liszttel készítette az omlettet. Mégpedig mindig akkor, ha kollégánknak valami problémája volt. Mert ez volt neki akkoriban a kedvence, mégpedig zöldborsóval.

Van aztán egy másik fajta ételtípus, pontosabban technológia, amivel általában zöldségeket szoktak elkészíteni, az úgynevezett gratinírozás, vagy magyarítva csőben sütés. Ilyenkor tojásos besamell krémmel öntik nyakon az általában már előre megpuhított veteményt, és sütik össze. Ez is kiadós, olcsó és finom, ráadásul, ha amolyan fapados módon csak tejfölt és tojást kevernek össze valódi besamell helyett, még csak nem is macerás. Kollégánk egyszer egy igazán vad napján megpróbálta édes kiadásban a gratinírozást, akkor őszibarackot és szőlőt terített a mártással, és sütött meg. Hatalmas sikert aratott vele, vendégségbe érkező – egyébként nagyon nem édesszájú barátjuk – elkérte a maradékot, hogy hazavihesse. Ezzel a gyümölcsök csőben sütése bekerült Borsamunkatárs repertoárjába.


Így készül a gyümölcsös omlett

A két fenti bekezdés itt, a harmadikban ér össze. Az omlett jellegzetesen tojás ízű, kollégánk mégis jó ideje gondolkodik azon, hogy nem lehetne-e valamilyen módon édessé tenni. Az a változat, hogy palacsintaként lekvározza vagy csokoládézza nagyon nem tűnt az ízlésének megfelelő megoldásnak. Mégis régóta töprengett valami gyorsan elkészíthető nyári reggelin, esetleg uzsonnán, ami kevesebb, mint egy valódi sütemény, de olyasféle élményt ad, és tényleg néhány perc alatt elkészíthető. Így született az alábbi sütőben sült omlettszerűség, ami ötvözi a csőben sütés és a klasszikus omlettek előnyeit, nagyon hamar elkészül és meglehetősen variábilis.

Jó tanácsként mondjuk, hogy a felhasznált cukor mennyiségét mindenki nyugodtan igazítsa a saját ízléséhez, illetve a felhasznált gyümölcsökhöz. Tálalás előtt egyébként nyugodtan meg lehet hinteni egy kevés porcukorral is, sőt a következő kísérlete az lesz Borsamunkatársnak, hogy sütés előtt barnacukorral fogja egy kicsit megszórni, karamellizálódás reményében.

Ami fontos, hogy csak frissen, maximum langyosra hűlve finom, ha teljesen kihűlt, ha nem is ehetetlen, de élvezhetetlen lesz.

Így készül egy, esetleg két személyre

Két tojást kettéválasztunk, a sárgájához hozzáadunk egy evőkanál cukrot, és egy evőkanál lisztet, nagyon alaposan eldolgozzuk, majd hozzá csurgatunk, és alaposan elkeverünk benne annyi tejszínt, hogy viszonylag híg állaga legyen. A tojásfehérjét egy csipet sóval habbá verjük – nem kell nagyon keménynek lennie, de azért hab legyen, majd a sárgájához forgatjuk.



Egy laposabb tűzálló tálat nagyon vastagon kikenünk vajjal, és a masszát beleöntjük. Lazán, csinosan kirakjuk gyümölcsökkel – mi szedret és őszibarackot használtunk – de jöhet minden, mert a gyors sütés okán nincs módjuk nagyon szétfolyni – forró sütőben gyorsan, enyhe pirulásig sütjük, és a sütőedényben tálaljuk.



Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Stresszoldó ételek

Van, akin a fokhagyma, van, akin a gyömbér segít idegei megnyugtatásában.



Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés