free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

A szövetkezeti fodrászatok titka

Borsa         Címkék: fodrász, hajápolás, nosztalgia, szalon, szépség 3 hozzászólás

Abban a bizonyos rendszerben valahogy a fodrászatok hangulata is teljesen más volt mint manapság. Utánajártunk, hogy mostanra mi maradt a régi szalonokból.

Borsastylistban tisztán él a kép, amikor a nagymamája minden szerdán elment a fodrászhoz, és berakatta a haját, egy időben csak csavarókkal ondoláltatta az akkor még sötétbarnára festett hajkoronáját, majd jöttek a hatvanas évekből visszamaradt kontyok szigorúan póthajból. Nagyi elment és 2-3 órán keresztül elő sem került, amikor pedig hazaért tökéletes volt a haja, és úgy festett, mintha nyaralni ment volna. Néha volt, hogy a nagymamával tartott a heti rendszeres fodrászprogramra, 5 éves kislányként túl sok emléke ugyan nem maradt azokról a bizonyos órákról, de arra a furcsa fodrászszalon illatra és a kempingezéshez kifejlesztett gázégővel melegített hajsütővasra még mindig élesen emlékszik.

www.donnalethal.com

Manapság azonban más a fodrászatok világa, trendi és túldizájnolt szalonokkal van tele a város, ahol már külön alkalmazott adja az időpontot. Sőt, sok helyen már a hajat sem maga a fodrász festi, hanem rábízza inkább a technikusra, aki sokszor a nevünket sem tudja, csak annyit jegyez meg, hogy a kétórás vendéget 12/10-es szőkére kell festeni. A hatalmas búráknak a legtöbb helyen már nyomuk sincs, és a régi időkből ismert traccspartikat sem a fodrászatokban kell keresni. Most jöhetne az a rész, hogy rohan a világ, drága a fodrászat, és a heti egyszeri berakatást már csak az igazán szerencsések engedhetik meg maguknak, de ez a lényegen mit sem változtat: fodrászhoz járni már teljesen mást jelent manapság, mint akkoriban, amikor a szövetkezeti fodrászatok a virágkorukat élték. Budapesten azonban még létezik néhány üzlet, amelynek az arculata az elmúlt 20-30 évben semmit sem változott, és nemcsak a bútordarabok a régiek, de a fodrászok is még abból a bizonyos rendszerből maradtak ott. Mi a Ferenc körút két szebb napokat is látott boltjába tévedtünk be, ahol az egyikben nem igazán örültek a hívatlan látogatóknak, a másikban viszont a kezdeti bizalmatlanság után sikerült szóra bírni a fodrászokat.

A hangulat nyomában

Az igencsak nagy szalonban még minden bútor és kiegészítő azt a korszakot idézte, amikor a nők úgy jártak fodrászhoz, mintha valamilyen klubhelységbe térnének be néhány kellemes órára, és persze jó pár szaftos pletyka reményében. Beléptünkkor egy fűzős cipős, fehér köpenyes fodrász fogadott minket, a haja makulátlanul állt, amolyan tupírozott, lakkozott csoda, de semmiképpen nem mondanánk oda nem illőnek. Kedélyesen kezdte mesélni, hogy hogyan is volt régen, és hogy akkoriban mennyivel megbecsültebbek voltak a fodrászok, mint mostanában. Szépen lassan csatlakozott hozzá a többi hasonló külsejű, sokat látott kolléga is, akikben egy volt a közös, mégpedig az, hogy mindannyian már több mint 40 éve dolgoznak abban a bizonyos boltban. Azt hittük, hogy ennél jobb helyre már nem is kerülhettünk volna, amikor előkerült az üzletvezető helyettes, és elcsendesítette a lelkes kollégákat, arra hivatkozva, hogy ők sajnos nem nyilatkozhatnak ez ügyben semmilyen sajtóorgánumnak, a következő napon még tettünk egy kísérletet, hátha megenyhült a vezetőség, de sajnos a hírzárlat még akkor is érvényben volt.Nem volt mit tenni, mint továbbállni, és nem is olyan messze megtaláltuk a mi üzletünket, ahol két fodrász és egy pedikűrös fogadott minket. A pedikűrös már lassan negyven éve dolgozott a szalonban, a fehér egyenruhát és klumpát viselő fodrász már az 1957-es nyitás óta tagja a látott csapatnak, és bár legbelül sejti, hogy lassan eladják a kis körúti üzletet, mégis abban reménykedik, hogy innen mehet nyugdíjba. Az eszközök és a berendezés csakúgy, mint az előző szalon esetében itt is a 60-as éveket idézte, régi hajnyírógép – szigorúan az akkor divatos piros-fehér színben -, elnyűtt, sokat próbált fotelek és barna laminált borítás, de valahogy mégsem éreztük úgy, hogy a hely mást kívánt volna. A fodrász lassan ugyan, de oldódni kezdett, és mesélt azokról az időkről, amikor még a férfi szalonok is igazi találkahelynek számítottak. "Volt úgy, hogy valaki bejött egy borotválásra, mert akkoriban még azt is vállaltunk, és a székben ülve olvasta ki az újságot és itta meg a kávéját, amit a szomszédos presszóból hozott át. A tehetősebbek hetente kétszer is eljöttek borotválásra, a mostani fodrászatoknak viszont már semmi köze a régi miliőhöz." A kuncsaftok nagy része munka után vagy előtt berohan a kicsi üzletbe, mosással együtt 2500 forintért rendbe hozatja a frizuráját, és már szalad is tovább, nem véletlen, hogy a korábbi presszónak sincs már nyoma se.

Kuncsaftok és fodrászok

Ezek után arra voltunk kíváncsiak, hogy egy ilyen régi vágású szalonba és fodrászhoz milyen ügyfélkör jár. "Teljesen vegyes a felhozatal, jó néhány régi ügyfél is megmaradt, de újabbakkal is bővült a vendégköröm, mostanában elsősorban az a jellemző, hogy általában a környékbeli lakosok jönnek ide" - mesélte a sokat látott fodrász. Az ügyfélkör szó hallatán a másik fiatalabb fodrásznak is volt mondanivalója: "Szerintem két nagy baj van a mostani fodrászok nagy részével, az egyik, hogy a gyorsabb pénzkereseti lehetőség érdekében csak a rövidebbik, egyéves iskolát végzik el, ami azért korántsem annyira alapos, mint a hagyományos hároméves képzés. Elvégzik, aztán beállnak gyakorlat nélkül a szék mögé, és várják, hogy dőljön a pénz, de a stabil vendégkör az sehogy sem jön össze. Nekem az a tapasztalatom, hogy ehhez legalább két év kell és kellő türelem." Ráadásul az sem mindegy, hogy egy fodrász mennyire van tisztában a legújabb trendekkel, sok ifjonc kikerül az iskolából aztán szépen lassan kialakítja a vendégkörét, aztán elkényelmesedik, nem jár konferenciákra, továbbképzésekre, és így szépen ellaposodik, pedig lehetőség van bőven. A különböző fodrásztanfolyamok és bemutatók egymást érik, csak áldozni kell rá. Nincs ezen mit ragozni, Gedeon bácsival és a nyílt lángon melegített hajsütővasakkal egy egész korszaknak mondtak búcsút az ondolált hajú asszonyok és a makulátlanná borotvált férfiak, mi pedig már csak az öregek elmondásából ismerhetjük meg azt a kort, amikor fodrászhoz járni igazi program volt.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés