free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

A legegyszerűbb zöldséges ragu a világon

Borsa         Címkék: fűszer, kaja, lecsó, recept, zöldség 3 hozzászólás

Az örök, a megunhatatlan lecsó, ami lehet főétel és köret, télen fűszer, nyáron a leggyorsabban elkészíthető komplett ebéd. Végre itt az igazi szezonja.

Bár a paradicsomos, zöldséges raguk a világ minden táján jól ismertek, akár padlizsánnal, cukkinivel, hússal, kukoricával készítik, a legegyszerűbb változatot mi adtuk a világnak – legalább is annak a részének, amelyik ismeri -, ez pedig a lecsó. Ennél egyszerűbb étel legfeljebb a vajas kenyér, kevés hozzávalóból, nagyon változatosan elkészíthető, ráadásul lehet egytálétel magában vagy mindenféle hozzávalókkal, de lehet köret, vagy egyéb fogások dúsítója.

Akárminek is szánjuk, egy négytagú családnak elégséges lecsómennyiség elpakolással együtt is elkészül fél óra alatt, érdemes tehát a repertoárban tartani és kipuhatolni, hogy ki, mivel szereti a legjobban. Borsamunkatárs családjában alaphangon háromféle lecsó készül, de így is csak az edények száma szaporodik, a készítéshez szükséges idő nem növekszik jelentősen. Hogy miért háromféle? Mert természetesen mindenki máshogy szereti. Az egyik virsli- és kolbászkarikákkal, rövid lével, mintha pörköltözne, a másik tojással (rántottás lecsó), míg a harmadik cukorral. Igen, édesen szereti, mint ahogyan kollégánk is ette gyerekkorában. Anyukájának találmánya volt, hogy a fanyalgó, édesszájú gyerek lecsóját a rimánkodás egy pontján megcukrozta, és attól fogva Borsamunkatársnak nem volt problémája a lecsóevéssel. Most persze már eszi mindenhogyan, de az Univerzum rendje az, hogy az ő gyerekei közül is fanyalogjon legalább egy, és be kelljen vetni az ősi trükköt. Ha most valaki húzza a száját, ne felejtse el, hogy a káposztás tésztát is szokták cukrozni a bors mellett, hogy a távol-keleti édes-erős-sós kombinációkról ne is beszéljünk. Szóval érdemes megpróbálni ezt is.


Nézd meg hogyan kell lecsót készíteni!

Amit még a lecsó javára kell írnunk, az az, hogy remek fűszer is. Jó ízeket ad a nyáron elrakott, meleget idéző lecsó, amivel egy kicsit megturbózzuk a decemberi marhapörköltet. Ha valaki most úgy gondolja, hogy nekiállna befőzni, az várjon még egy-két hetet, mert most már ugyan szabadföldi paradicsomot és paprikát árulnak, de lesz ez még olcsóbb is. Ha csak ízesítésre szánja, akkor kisebb, egy-két decis üvegekbe töltse, ha főételnek, akkor mehet a hétdecis is. Akinek nincs kamrája, az fagyaszthat is nagy tételben lecsót, remekül tűri a mélyhűtést is.

Alapszabály, hogy mindig kétharmad-egyharmad arányban használunk paprikát és paradicsomot, a paprika javára, a hagyma pedig az összsúly nyolcada legyen legalább. Tehát két kiló paprikához, egy kiló paradicsomot és úgy negyven dekányi hagymát vegyünk. Az, hogy hámozzuk-e a paradicsomot szokás kérdése, csinosabb, ha meg van hámozva, de van, aki kifejezetten szereti a héjdarabokat az elkészült ételben. Ugyanez igaz a paprika csumázására is, van, aki rosszul van a magok látványától, van, akinek elengedhetetlen. Mindegy, nem ez a lényeg, mindenki csinálja úgy, ahogyan szereti.

Így készül - két személyre

Egy nagyobb fej hagymát nem túl apróra felkockázunk, és néhány evőkanálnyi olajon megfuttatjuk. Négy nagyobb paprikát megmosunk, kicsumázunk/vagy nem, és felkarikázzuk. (Természetesen lehet hosszában is szeletelni, ez is ízlés kérdése.) A hagymára szórjuk a paprika karikákat, és egy kicsit együtt pirítjuk, majd aki akarja és szereti ezen a ponton tehet rá egy kevés pirospaprikát – de nem szükséges.



Amikor már a szomszédban is érezni a jellegzetes illatokat, rádarabolunk három közepes, meghámozott paradicsomot is. Összeforgatjuk, sózzuk, esetleg borsozzuk, és fokhagymázzuk, majd erős tűzön addig rotyogtatjuk, amíg a paprika üveges lesz és a paradicsom pedig teljesen szétesik. Aki szereti a csípőset, az az egyik paprikát váltsa ki hegyes-erős zöldpaprikára.



Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Stresszoldó ételek

Van, akin a fokhagyma, van, akin a gyömbér segít idegei megnyugtatásában.



Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés