free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Kötődésképtelen és érzelemmentes férfiak

Fiáth Tita         Címkék: érzelem, kapcsolat, kötődés, kultúra, szex 3 hozzászólás

A férfiak vagy érzelemmentes tahók, vagy ha nem, akkor lehomokosozzák őket. Pedig a szexuális izgalom fenntartásához szükségünk van a különbözőségeinkre.

Az állatok viselkedésével foglalkozó tudós, Konrad Lorenz után caplató kislibák a kötődés iskolapéldái. A tojáshéj lerázását követően "anyjukként tisztelik" és követik az első mozgó tárgyat, ami a szemük elé kerül – legyen az egy építőkocka vagy egy melák etológus akár. Embereknél a ragaszkodás kialakulásának folyamata némiképp összetettebb, de az élet kezdetén hasonló célokat szolgál: ne kódorogjon messzire a kisgyerek, ugyanakkor igyekezzen a biztonságot nyújtó kapcsolat talaján bejárni, és önmaga számára felfedezni a világot. Pszichológusok bebizonyították, hogy az a mód, ahogyan az édesanyánkhoz, vagy az első életéveink fontos személyiségeihez kötődünk, meghatározó lesz abból a szempontból is, hogy később hogyan fogunk viselkedni a párkapcsolatainkban.Amellett, hogy a kötődési képesség minimuma alapvetően szükséges az életben maradásunkhoz – ez alól a társaikat hideg fejjel kihasználó, remekül színjátszó, ám érzelmileg rideg pszichopaták jelenthetnek némi kivételt –, elterjedt nézet, hogy a férfiak jóval kevésbé kötődnek stabilan és biztonságosan, mint a nők. Távol álljon tőlünk, hogy Hannibal Lecternek tituláljuk az erősebbik nem képviselőit, mégis: különböző kultúrák összehasonlító vizsgálatai is arra az eredményre jutottak, hogy a férfiak általában "kisebb hőfokon égnek" a kapcsolataikban, mint nőtársaik. Gyakrabban utasítják el az érzelmi közelséget, sokszor kényelmetlenül érzik magukat a nyíltan emocionális helyzetekben, erőteljesebb a függetlenség iránti igényük, gyakrabban keverednek alkalmi szexuális ügyletekbe, és érzelmileg nagyobb távolságot tartanak az ismerőseikkel, barátaikkal szemben is. Rosszabbul nyilvánítják ki az érzéseiket, és még erős stresszhelyzetekben is igyekeznek egymaguk megoldani a problémáikat – vagyis a nőknél ritkábban kérnek támogatást a partnereiktől. Mondhatnánk, hogy a pasik már csak ilyen "macsóskodó", érzéketlen dögöknek születtek, de érdekes módon néhány kultúrában a csajok bizonyultak keményebbeknek (vagyis azt sem állíthatjuk, hogy a férfiak "genetikailag" képtelenek arra, hogy a minimálisnál gyakrabban vonódjanak be érzelmes szituációkba, ne adj' isten még élvezzék is az intimitást).

Ha nem a biológiára, akkor bizony a kultúrára, a nevelésre, a szocializációra lehet ujjal mutogatni. Önmagunkra, amikor "lánynak" csúfoljuk a síró fiúgyermekünket, amikor kinevetjük, mert macskák bicaj után kötözése helyett verset ír, és szívesebben cseveg filmsorozatokról az osztálytársnőkkel ahelyett, hogy utcaiharc-edzéseken tombolna. Míg a társas helyzetek kibeszélését, vagyis az érzelmekről való kommunikációt a lányoknál bátorítjuk, addig a fiúkra jóval keményebb bélyeg vár: "Igazából nem értem a nőket, pedig kissrác korom óta csajokkal lógok – mondja egy "femininnek" címkézett fiatalember. – A lánybarátaim másról se panaszkodnak, mint az érzéketlen, nemtörődöm, egoista pasijaikról, engem viszont lépten-nyomon azzal zaklatnak, hogy meleg vagyok-e. Egy férfi a nők szemében ezek szerint vagy érzelemmentes tahó, vagy ha figyelmes és érzékeny próbál lenni, akkor azonnal lehomokosozzák, és távol tartják magukat tőle, legalábbis a szerelem és a szex szempontjából."A kötődni vágyó, az érzelmeiket bátran vállaló, és azokról beszélgetni is hajlandó fiúk stigmatizálása egy nagyon érdekes kutatási eredményt is megmagyarázhat. Pszichológusok sokáig úgy gondolták, hogy a nők azért emocionálisabbak, mert a nemi szerepeik, a háztartás vezetése, a gyerekgondozás, illetve a korlátozott anyagi helyzetük miatt kiszolgáltatottabbak a társaiknak. Magyarán: jobban kell puncsolniuk és "cicáskodniuk" a férjüknek ahhoz, hogy ne haljanak éhen. A logika szerint minél inkább kiegyenlítődnek egy kultúrában a szerepek, annál inkább eltűnik a férfi és női kötődési stílusok közötti különbség. Egy olyan világban – így az okfejtés –, ahol a nők is képesek eltartani magukat, a két nem képviselőinek egyformán kellene érzelmeket nyilvánítaniuk. Ember tervez, Isten perverz – mondotta volt Müller Péter Sziámi. Kiderült, hogy minél nagyobb az egyenjogúság, annál pokrócabbak, nyersebbek, zárkózottabbak a férfiak. Minél kevésbé nyaliznak és érzelgősködnek tehát a feleségek, a férjeik annál inkább rádobnak egy lapáttal a saját távolságtartásukra. Hajítsuk el tehát a menedzserlóvét, és térjünk vissza a mosóteknőhöz, ha kicsit finomabb lelkű urakra ácsingózunk?

Tegyük össze a puzzle-kockákat! Egyfelől Magyarországon is csökken a különbség a fizetés, az önállóság és az autonóm életvitel tekintetében a férfiak és nők között. Másfelől, mintha mégis foggal-körömmel ragaszkodnánk ahhoz, hogy megmaradjanak a nemeket megkülönböztető jegyek. Ha a pénz, az életstílus, az öltözködés már tökegyforma, akkor éljenek csak tovább azok a viselkedésbeli vonások, amik elválasztanak egymástól! Így állhat elő az a remek helyzet, hogy az érzelmes férfiúkat "lebuzizzuk", a durváktól meg szenvedünk – közben a másik oldalon a megbélyegzett hetero pasik elmagányosodnak, a macsók meg amiatt érzik rosszul magukat, mert képtelenek kifejezni és kezelni az érzéseiket. Úgy tűnik, hogy ahhoz, hogy megmaradjon a nemek közötti vonzás és szexuális izgalom, mégiscsak szükségünk van a különbözőségeinkre – de vajon találhatunk-e olyan elválasztó magatartásbeli vagy személyiségjegyeket, amelyeket érdemes lenne megőriznünk, mert senkinek sem ártanak? Amik nem nyomorítják zombikká a kötődésre nagyon is fogékony fiúkat, és az odafigyelésre vágyó, ám az ágyban "férfias férfiakról" álmodó csajokat sem?LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés