free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Nyáriasított téli sütemény: sárgabarackos pite

Borsa         Címkék: édesség, gyümölcs, kaja, pite, recept 3 hozzászólás

Aki már egy kicsit is tud főzni, ismer néhány technológiát, annak jó szórakozás, amikor új ételeket kreálhat. Borsamunkatárs most éppen nyári süteményt készített.

Az egész úgy kezdődött, hogy a Főszerkesztő sütire vágyott. Egészen pontosan nagyon szeretett volna valami jó nyári pitét. Ebbéli óhaját ki is nyilvánította Borsamunkatársnak, aki megígérte, hogy jó, rendben, készít egy sárgabarackos pitét. Tudta ő persze, hogy a főnöke mire vágyik, olyan sütire, aminek alja van és teteje tésztából, közte sok-sok gyümölcs, esetleg egy kis porcukor a tetején. De ő maga nem volt teljesen elégedett. Szeretett volna valamit kreálni, valami egyedit, először elkészülőt sütni. Mert ugye pite receptje mindenkinek van otthon, legalább egy anyutól vagy nagyitól, a biztos tészta, aminek töltéséhez tényleg csak a fantázia szab határt. Így aztán kollégánk gondolkodni kezdett.

Két dologból indult ki. Az egyik az volt, hogy olyan tészta legyen, aminek tepsibe terítéséhez nincs szükség nyújtófára, elég kézzel belelapogatni a tepsibe, hogy az eszközhiány se vegye el a kedvét senkinek egy (remélhetőleg) jó sütitől. A másik gondolatmenet az volt, hogy vajon milyen, úgynevezett téli süteményt tud nyáriasítani. Náluk nagy kedvenc, az úgynevezett londoni szelet, ami sárgabaracklekvárral és dióhabbal kent omlós tészta, sok egyéb variációnak adta már alapját – készült például sütőtökkel is hasonló. Az volt az elképzelése, hogy a lekvárt talán kiválthatja valódi sárgabarackkal, és úgy gondolta, hogy a dióhab helyett esetleg megpróbálhatná mogyoróval.



Megállapíthatjuk, hogy a kísérlet sikerült, olyannyira, hogy a tepsi süteménynek estére híre-hamva sem volt.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy érdemes minél kásásabb, érettebb barackot használni, még akkor is, ha a sütés folyamatába beillesztettünk egy, direkt a gyümölcs puhítására való szakaszt is. Természetesen mogyoró helyett használhatunk diót is vagy akár mandulát, és aki nem szeret rágcsálni az nyugodtan darálja teljesen finomra, úgy sem rossz. Barack helyett készülhet szilvából is, de valószínűleg őszibarackkal, nektarinnal nem működik, mert eláztatják a tésztát. A tészta egy gyors, omlós darab, gyorsan összeállítható, de mindenképpen hagyjunk neki hűlési időt, majd a tepsibe lapogatást hideg kézzel végezzük. Ha valaki ragaszkodik a szabályokhoz, az természetesen használjon nyújtófát és deszkát, mi a háziasszonyi tempóra törekedtünk, ezért választottuk az egyszerűbb módszert. A tetején lévő habhoz hozzá lehet adni maradék tojásfehérjét is, de akkor egy kicsit meg kell emelni a mogyoró mennyiségét is.

Így készül

Harminc deka lisztet, elkeverünk tíz deka porcukorral, csipetnyi sóval, majd beleszórunk egy csomag sütőport. A sütőporra rácsöpögtetjük egy fél citrom levét, és hozzá adunk húsz deka vajat. Gyors mozdulatokkal kicsit eldolgozzuk, majd beleteszünk két tojás sárgáját, egy evőkanálnyi tejfölt, és összegyúrjuk a tésztát. Hamar összeáll, nem kell nagyon kidolgozni. (Ha nagyon száraz lenne, adjunk hozzá még bátran tejfölt.) Hűtőbe tesszük legalább egy fél órára. A tésztát tepsibe egyengetjük, kis peremet is képezve neki, néhány helyen megszurkáljuk, és 180 fokos sütőbe tesszük.



Ezalatt a két tojás fehérjét kemény habbá verjük tíz deka cukorral, majd hozzá forgatunk tíz deka darált mogyorót. Tíz perc után kivesszük a tésztát, sűrűn kirakosgatjuk fél barackokkal, és visszatesszük a sütőbe. Így sütjük addig, amíg a barackok kicsit megroggyannak és a tészta sápadt színt ölt. Ekkor rákenjük a mogyorós habot, és újabb 10-15 perc alatt világos drappra sütjük. Csak kihűlve vágjuk fel.



Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Stresszoldó ételek

Van, akin a fokhagyma, van, akin a gyömbér segít idegei megnyugtatásában.



Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés