free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Paraziták által okozott trópusi betegségek

Ádám Péter         Címkék: betegség, kórokozó, malária, parazita, utazás 0 hozzászólás

Egy utazás során sokféle nyavalyát szedhetünk össze, viszont jó hír, hogy egy kis odafigyeléssel könnyen elkerülhetjük a bajt. Parazitákból szemezgettünk.

Nem is olyan régen történt, hogy nyolc lelkes fiatal egy közép-afrikai országban kirándult, és az egyik kellemes túra során egy szép, tiszta vizű patakra bukkant. Mivel azon a területen a vadállatok száma bizonyos emberi tevékenység következtében szinte a nullára csappant, ezért a programba iktattak egy gyors, frissítő mártózást a békés patakban. A nyolc srácból hat egy olyan vérmétely fertőzéssel (népszerű nevén Schistosomiasis) tért haza, amelyet egy kimondottan édesvizekre specializálódott féreg okoz. A kis élősködő amúgy az édesvízi csigákat "használja" keltetőnek, a tojásait befaló puhatestűekben fejlődnek ki a féreglárvák, amelyek aztán az óvatlan fürdőző bőrén keresztül a vérkeringésbe jutnak, majd az emésztőszervekben ivarérett példányokká válnak. Aztán jön a láz, izom- és hasfájások, véres vizelet, hasmenés, hányinger..., azonban egy masszív gyógyszeres kezeléssel az egész féregkolónia kipusztítható az emberi szervezetből. A srácok is meggyógyultak, de ha tudták volna, hogy az utazási célpontjukon nem ajánlott édesvizekben lubickolni, akkor igen sok kellemetlenségtől kímélhették volna meg magukat.Manapság persze a legriasztóbb betegség a vadiúj H1N1 influenza, azonban számos más kórsággal is számolhatunk, ha egy egzotikusabb kiruccanásra szánjuk rá magunkat. Igaz, hogy a legtöbb esetben emlegetett vírus- (hepatitis) és baktériumfertőzések (kolera, hastífusz) ellen már remekül lehet védekezni, hiszen egyrészt van védőoltás a vírusok ellen, másrészt pedig egyszerűen el lehet kerülni a trópusi nyavalyákat azzal, hogy nem iszunk forralatlan italokat, vagy nem eszünk meg mindent, amit az orrunk elé tolnak, és csak a megfelelően megfőzött, megsütött ételekre bólintunk rá. De azért mindig akad valami, még egzotikusabb kórság, amiről eddig nem is hallottunk, és ezért nem is tudunk ellenük védekezni. Vagy hallottunk róla, de nem igazán tudjuk, hogy "eszik-e vagy isszák".

Az egyik ilyen ismert, de alattomos betegség a malária, amit simán összeszedhetünk Dél-Amerikától Afrikán keresztül egészen Ázsia legeldugottabb vidékéig szinte bárhol. (Tavaly már horvátországi maláriaesetekkel is riogattak a bulvárlapok.) A maláriával annyi a zűr, hogy szúnyogok terjesztik, amelyek aztán eljutnak mindenfelé, és válogatás nélkül csípnek össze minket. Magát a betegséget persze nem a szúnyogcsípés okozza, hanem a rovar által belénk juttatott Plasmodium nevű egysejtű élősködő. Ezek a paraziták a véráramon keresztül a májba jutnak, majd ott szépen szaporodni kezdenek, miközben a májsejteket elpusztítják. Aztán persze továbbállnak, jöhetnek a vörösvérsejtek, behatolás, szaporodás,  és hát kifelé menet a vörösvérsejtek szétrobbantása. Pazar, de már erre is kitűnő gyógyszerek vannak, szóval nem kötelező belehalni. Persze jobb elkerülni a bajt és a velejáró lázrohamokat is, de sajnos a malária ellen kifejlesztett megelőző tabletták egyelőre nem igazán váltak be. Marad a szúnyogriasztó.

www.topnews.in

Egy teljesen máshonnan ismert kórokozó elkapásához viszont nem kell semmilyen rovar segítsége. Az amőbát egyszerűen lenyeljük, aztán már meg is kezdik a kis egysejtű élősködők a szaporodási programot. Bizony, az amőba nem csak az a játék, amit unalmunkban játszottunk a pad alatt fizikaórán, hanem az amőbiázis nevezetű betegség kórokozója is. Amőbákat "ehetünk" szinte bárhol a világon, még Magyarországon is előfordult néhány eset, azonban a legnépszerűbb lelőhelye a már a malária esetében is említett melegebb vidékek. A kórokozó parazita tehát szájon át, nem eléggé tisztított víz vagy esetleg szennyvízzel öntözött zöldségek, gyümölcsök fogyasztása után kerül a szervezetünkbe, ahol is a vastagbél nyálkahártyájának a felszínén telepszik meg. Ott aztán az általa kibocsátott enzimek segítségével károsítja a bélfalat, és akár vastagbélgyulladást is okozhat. Előfordul, hogy az amőbák kitörnek a vastagbélből, és a májat célozzák be, mint új lakhelyüket, ritkább esetekben eljuthatnak a vesébe, a tüdőbe, sőt még az agyba is megfészkelhetik magukat, de ez már valóban szélsőséges. Amúgy az amőbákat is remekül lehet gyógyszerekkel pusztítani, elkerülni őket pedig minél sem egyszerűbb: vizet forralni és a gyümölcsöket alaposan megmosni igazán nem nagy ördöngösség, és kimondottan kötelező egy olyan országban, amely valahol az egyenlítő vonalán található.

Végzetül egy betegség kimondottan "ínyencek" számára. A Chagas-kór ugyan eléggé tájspecifikus, hiszen kizárólag Dél- és Közép-Amerikában (ritkán az Egyesült Államokban is) kapja le lábáról a népesség bizonyos részét. De ha arra szottyan kedvünk kirándulni, akkor bizony ezzel a kórral is számolnunk kell. Ezt a betegséget is egy egysejtű parazita "jóvoltából" szedhetjük össze, amelyet a Trypanosoma cruzi néven retteg a tudomány. Az ostoros élősködőt pedig a rablópoloskáktól tudjuk beszerezni, miután a vérszívó jószágok belénk csípnek egy rendeset.

www.aquilanoticia.com, www.vif.se

 A T. cruzi a vérkeringésen keresztül eljuthat például a szemünk kötőhártyájához, ahol a szemek duzzadását okozhatja, azonban rosszabbul járunk, ha másik kedvenc helyére, a szívizomban telepedig meg a parazita. A szívizmok károsodása pedig olyan ritmuszavarokat okozhat, amelyeket csak szívritmus-szabályozóval lehet korrigálni. Az élősködők ugyanis olyan mértékben károsíthatják a szívizmokat, hogy csak egy heggszövet marad a helyükön, amely megzavarja a ritmust szabályozó elektromos jeleket az idegek és az izmok között. A heggszöveteken ugyanis megakadnak az impulzusok és kisebb (nem normális) áramkörök jönnek létre, ezzel teljesen felborítva a szív normális működését. Mindennek a tetejében ez a betegség nem, vagy csak nagyon nehezen gyógyítható.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés