free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Szilva chutney, de hívjuk csak pikáns szilvaszósznak

Ízbolygó         Címkék: chutney, india, kaja, recept, szilvaszósz 8 hozzászólás

A chutney indiai szósz, mostanában igen divatosnak számít az, aki chutneyt eszik chutneyval. Mi inkább szilvaszósznak hívjuk és otthon készítjük.

A chutney indiai eredetű szósz, amit húsok, halak, sajtok mellé kínálnak. Zöldség és gyümölcs az alapja, általában édeskés ízvilágú, markánsan fűszerezett mártás, amit ugyanúgy befőznek (cukorral és ecettel tartósítva), mint a lekvárt. Állaga is leginkább sűrű lekvárra hasonlít.
 
Mivel még mindig tombol a befőző szezon, és mivel mostanában a szilva került sorra - amiből egyébként remek lekvár készíthető, rozmaringgal még fokozhatjuk is az élvezeteket -, ami kiváló chutney alapanyag is, hát szószként is elkészítettem ezt a gyümölcsöt. A chutney készítése azonban a hagyományos lekvárkészítési folyamatnak megfelelően igen sok időt vesz igénybe. A hőségre való tekintettel érdemes nyári konyhában vagy a teraszon készíteni, a végeredmény kárpótolni fog mindenért! (Az alapanyag mennyiségének vásárlásakor vegyük számításba, hogy jócskán összefő majd a gyümölcs!)

Hozzávalók
(8 1,5 dl-es üvegcséhez)

1,8 kg mosott, magozott szilva négybe vágva
2 fej lilahagyma
4 gerezd fokhagyma
2 nagy savanykás alma, kimagozva, kockázva
4 cm hosszú gyömbér reszelve
25 dkg barna nádcukor
1,5 dl balzsamecet
2 egész fahéj
2 teáskanál őrölt fahéj
1 csilipaprika
3 teáskanál garam masala
1 teáskanál őrölt szerecsendió
csipet só
őrölt színes bors

A felsorolt dolgokat egy vastag fenekű, magas lábasba (a vége felé ha köpköd, az maradjon belül) öntöm, és közepes lángon, lefedve főzni kezdem. Főzöm-főzöm. Nagyjából 1-1,5 óra múlva a gyümölcsök levet engednek és megpuhulnak. Ekkor leveszem a fedőt, TISZTA kanállal megkóstolom (nem mártom újra bele!), és igazítok az ízeken, ha kell.



Addig főzöm, míg a sűrű lekváros állaga nem lesz és a benne lévő ízek nem koncentrálódnak. Kifőzött üvegekbe töltöm, és sterilizált kupakokkal lezárom, fejre állítom 15 percre, majd visszafordítom, és megvárom, míg kihűl, majd elpakolom a kamrába.

Az ötletet Nigella Lawson: Hogyan váljunk házi istennőkké c. könyvében szereplő Kínai szilvaszósz adta.



Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Stresszoldó ételek

Van, akin a fokhagyma, van, akin a gyömbér segít idegei megnyugtatásában.



Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés