free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Amikor a nő a főnök

HT2         Címkék: férfi, főnök, kapcsolat, munka, 4 hozzászólás

HT2 az ellenkező - vagy épp azonos - nemű főnökök és beosztottak kapcsolatáról ír. A Zaklatást direkt kihagyja a sztoriból, de a rock and rollt nem tudja mellőzni.

Negatív előítéletektől mentes ember nincsen, ezt már azelőtt megtanultam, hogy a középiskolában meg az egyetemen tudományosan is alátámasztották volna. Takarózni ezzel mondjuk nem szeretek, úgyhogy nem túl büszkén vallom be: ha a parkolással kínlódó autót látok, mindig automatikusan azt feltételezem, hogy nő ül benne. Pláne azért szégyellem ezt, mert elég (és manapság gyakran is fordul elő), hogy egy kicsit idegesebb vagyok (még) a szokásosnál (is), és én is csak harmadikra húzom be rendesen a járda mellé a kocsit. Ismerek jól, nálam jobban vezető nőket, ez sem elég azonban hozzá, hogy az emlékezetem ne azt mondja: szinte az összes ilyen parkolós jelenetben bejött a tippem, azaz nő ült a volánnál, bár azt is tudom, hogy a sztereotípia-gyártás lényege az, hogy a rögeszmébe nem illeszkedő élményeket és tapasztalatokat egyszerűen figyelmen kívül hagyjuk vagy elfelejtjük. Ez van.Azzal viszont sosem törődtem, hogy egy másik fajta vezetésben mit tudnak és mit nem tudnak felmutatni a férfiakhoz képest a nők, pedig volt már néhány főnöknőm. Távol álljon tőlem, hogy felvilágosultságom és haladó szemléletem dicsfényében akarjak fürdőzni, de meg is akadtam egy pillanatra, amikor leírtam a főnöknő szót, mert szerintem életemben először használtam. A főnök, az főnök, a vezető, az vezető, bőven elég is ennyi. Hogy most nő-e vagy férfi, az nekem aztán teljesen irreleváns. Más kérdés, hogy a főnök hogyan viszonyul a beosztottaihoz, mert az mondjuk tény, hogy egy női főnök hajlamos máshogy kezelni a férfi alkalmazottait, mint egy nőt, de mivel egy férfi vezető is el tudja játszani ugyanezt, azt hiszem, hogy egált játszik a két oldal, pláne mivel – sajnos vagy szerencsére, én ezt nem tudom eldönteni – majdnem mindenkinek kijut élete során mindkét fajta elöljáróból.

Mindez persze beleszólhat a vezetői kompetenciába, habitusba, stílusba, de ugyanígy beleszólhat egy kollegiális viszonyba is, és éppúgy lehet pozitív a hatása, mint ahogy negatív, úgyhogy egyáltalán nem gondolom, hogy ennyin állhat vagy bukhat egy főnök és egy beosztott kapcsolata. (Michael Douglast, Demi Moore-t, a Zaklatást és az összes alapjául szolgáló, munkahelyi szexuális abúzusról szóló történetet most hagyjuk, mert bár létező, sőt nem is ritka dologról van szó, ez egy véglet, úgyhogy nem ide tartozik.) Hogy hogyan ütközik ki a dolog, az inkább már csak tünete annak, hogy a nagykutya miként tereli a falkát: ha vannak hibák, akkor ez is közéjük tartozhat, de ebben az esetben meg már úgyis megette a fene az egészet. Igen, ez sajnos az a klisé akart lenni jól becsomagolva, hogy kétféle főnök van: jó meg rossz.Kompetencia, elviselhetőség, miegyéb kérdésében tehát engem nem nagyon, sőt egyáltalán nem izgat, hogy férfi vagy nő áll felettem, mert nem ezen múlik a dolog, a helyzet szexuális töltetét pedig szerintem végképp nem nehéz hatástalanítani (ismét jelzem: a fentről jövő közeledést nem számítva). Ha már valamiben elvárnék némi különbséget egy hím meg egy nőstény főnök között, akkor az némi plusz empátia az utóbbi javára, de ebből meg még azelőtt ki kellett ábrándulnom, hogy egyáltalán megtudtam volna, mit is jelent az a szó, hogy empátia, ugyanis életem harmadik főnöke (egyben zsinórban a harmadik nő is) maga volt az eleven cáfolata ennek az elképzelésnek. Az inkognitó megőrzése érdekében nevezzük mondjuk Edit néninek, és maradjunk annyiban: egyáltalán nem volt hajlandó megérteni, hogy engem roppantmód érdekel a rajzolás meg az írás-olvasás, de baromira nem foglalkoztat a testnevelés. Hasonlókkal azóta is van szerencsém rendszeresen találkozni (nők és férfiak közt is), jóval nagyobb tét mellett, úgyhogy nincsenek illúzióim.

Tűnhetek viszont ettől még naivnak, sőt szinte biztos vagyok benne, hogy annak tűnök. Védeni ebben a kérdésben nem is szeretném magam, csak annyit jegyeznék meg, hogy ha ez naivitás, akkor én meg vállalom, hogy tudatosan törekszem rá, mert azt tapasztaltam, hogy ez működik a legjobban. A jobb érthetőség kedvéért zárásul pedig szeretnék küldeni egy számot mindenkinek, aki szenved – vagy épp nem szenved – ellenkező vagy azonos nemű elöljárója kezei alatt (meg persze mindenkinek, aki szereti).


A zene lehet, hogy nem fog tetszeni (öreg hiba mondjuk), a szexista klip is kiverheti a biztosítékot (de ezt tekintsük fricskának így a végére), abban viszont szerintem mindenképpen egyet kell értenünk, hogy a dalszövegírás történetének legfontosabb sora hangzik el benne, amely felülemelkedik mindenfajta munkahelyi kérdésen, így a fentebb taglaltakon is: "I'm never gonna work another day in my life."LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés