free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Lencsekisokos a tisztánlátás kedvéért

Borsa         Címkék: egészség, kontaktlencse, látás, szemüveg, test 10 hozzászólás

A kontaktlencse nem új találmány, de azért nem árt tudni, hogy melyek lehetnek a buktatók és az előnyök. Utánajártunk mindennek, amit a lencséről tudni kell.

A szemüvegeseknek nem kell bemutatni, hogy a napszemüveg és a rendes szemüveg állandó cserélgetése milyen macerával jár, és akkor az állandóan koszos szemüveglencséről még nem is beszéltünk. A hosszú éveken át tartó szemüveg-mizériát a legtöbb rosszul látó egy idő után megunja, és valami más megoldás után néz, ilyenkor a legjobb és legkézenfekvőbb megoldás a kontaktlencse, amelynek a használatakor nagyobb körültekintéssel kell ugyan eljárni, de kétség kívül a lehető legkényelmesebb megoldás. Utánanéztünk, hogy milyen lencsetípusok vannak, és hogy miért éri meg lencsével javítani a látásunkat, valamint melyek lehetnek az esetleges buktatói a kontaktlencse-használatnak.

Típusok

Minőség szempontjából alapvetően két lencse típust lehet megkülönböztetni, az egyik a kemény, a másik a lágy lencse. A kemény lencsét már csak a lehető legritkább esetben alkalmazzák, ugyanis ezeket valamivel nehezebb megszokni, mint a lágy lencséket, napjainkban általában olyanoknak írják fel ezt a lencsetípust, akiknek olyan rossz a szeme, hogy lágy lencsével már nem lehet korrigálni a hibát. Gyakori az, hogy ezt a lencsét az orvos helyezi fel, és bizonyos időközönként vissza kell járni levetetni, ennek az az előnye, hogy nem kell szórakozni a kivétellel és a tisztítással.A másik lencsetípus a lágy lencse, azt hónapos, három hónapos, két hetes és akár egy napos használatra alkalmas kiszerelésben lehet kapni. Az egy napos viselésre alkalmas lencsét általában nyaraláshoz vagy sportoláshoz ajánlják a szakemberek. A hordás szempontjából két típust különböztetünk meg, az egyik a bent hagyható, a másikat pedig 12 óra használat után ki kell venni. Azt, hogy kinek milyen lencse a legmegfelelőbb mindig szakemberrel kell megbeszélni.

A használatról

A legnagyobb előny kétségkívül az, hogy nem kell állandóan váltogatni a napszemüveget és a hagyományos okulárét, ráadásul attól sem kell tartani, hogy egy óvatlan pillanatban ráülünk és összetörjük a sokszor vagyonokért vásárolt darabot. Azt viszont érdemes figyelembe venni, hogy egy "lencsésnek" nem lehet kifogások mögé bújni, ha lencsetisztításról van szó. Az előírtaknak megfelelően bizonyos időközönként ki kell venni a lencsét és speciális folyadékkal megtisztítani. Ez a speciális folyadék leoldja a szennyeződéseket, amelyek a használat során a lencsére tapadtak, ilyen például a könnyből a lencsére tapadt fehérjeréteg is, amelyet hagyományos víz nem tud leoldani.

www.northshorecontactlens.com, http://lifestyle.yahoo.co.nz

A lencsét sosem szabad vízbe tenni, egyrészt az egyáltalán nem steril, másrészt pedig nem lehet képes visszanedvesíteni a használat során kiszáradt kontaktlencsét. Nem olcsó mulatság a steril folyadék, de ezt sajnos nem lehet megspórolni. A kivételről fontos tudni, hogy az előírt időpontokat betartsuk, hiába veszünk éjszakára is bent hagyható lencsét, akkor sem szabad egy hónapon át megállás nélkül hordani, érdemes naponta egyszer kivenni, és néhány órán keresztül folyadékban áztatni. Ugyanígy kell eljárni a félnapos lencsékkel is, itt 12 óra használat után érdemes kivenni, és beáztatni. A túlhordott lencsétől kiszáradhat és be is gyulladhat a szem, így aztán fontos, hogy mindig betartsuk az előírtakat. A szem kiszáradását így sem lehet mindig megúszni, ezért a kontaktlencsét hordóknak érdemes beszerezni egy üveg műkönnyet, amivel pótolni tudják a nedvességet.

Esetleges buktatók

A kontaktlencse használata legtöbbször teljesen problémamentes, azonban érdemes figyelembe venni, hogy milyen esetleges kockázatok vannak. Az első és legfontosabb, hogy a lencsét sosem szabad túlhordani, ugyanis a meghatározott időintervallumnál tovább használt lencsétől könnyen begyulladhat a szem, ami garantálja, hogy utána jó néhány hétig szemüveggel kell megoldani a tisztánlátást. Amennyiben valakinek valamilyen szembetegsége van vagy allergiás, jobb ha elfelejti a lencsét, ugyanis többet árthat a szemének mint használ, ezért minden esetben orvossal kell konzultálni, ha lencsehordásra adjuk a fejünket. Arra is érdemes gondolni, hogy a lencséknek nem tesznek jót a különböző szemcseppek, ezért, ha valaki gyakran csepegtet, jobb ha marad a szemüvegnél. A szakemberek azt mondják, hogy abban az esetben, ha megfelelően tisztítjuk a lencsét, a hordás a legtöbb esetben problémamentes, azonban még a legnagyobb elővigyázatosság mellett is előfordulhat, hogy a lencse begyűrődik vagy felcsúszik a szemhéj alá. Ilyenkor a rutinosak egyetlen mozdulattal kiszedik maguknak a lencsét, de ha úgy érezzük, hogy tehetetlenek vagyunk, akkor bármelyik szemész könnyedén kiszedi a lencsét.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés