free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Pármai padlizsán, aminek alig van köze Pármához

Borsa         Címkék: kaja, olasz, padlizsán, recept, zöldség 0 hozzászólás

A tomboló nyár és a lassan távolba vesző nyaralás arra késztet bennünket, hogy az olasz konyha remekeit készítsük nap mint nap. Gyors, egészséges és finom.

Mondhatnánk azt is, hogy melanzane alla parmiggiana, de lényegesen egyszerűbb kimondani azt, hogy pármai padlizsán. Annak ellenére, hogy igazi köze Pármához csak a Parmezán révén van, no meg persze az összes olasz régió magáénak szeretné tudni – hiába, mert ez az étel eredetileg Szicíliából származik, a neve pedig egy elhallásból.  Egyébként magyarul mondjuk sajtos rakott padlizsán lehetne a neve.

Ha nagyon szeretnénk kategorizálni, akkor hívhatjuk előételnek, sőt akár köretként is hasznosítható, de igazából ez egy zöldséges egytálétel, ami kánikulai napokon kifejezetten jól esik, annál is inkább, mert nem forrón, sokkal inkább langymelegen vagy szobahőmérsékletre hűlve érdemes fogyasztani. Valójában, mint minden igazán jó ételben, alig van valami hozzávaló, de azok annyira passzolnak egymáshoz, illetve a kiegészítők is tökéletesen illeszkednek ízvilágban, ezért nagyon finom. Gyakorlatilag elronthatatlan, abszolút kezdők sem vallanak vele kudarcot.


Nézd meg hogyan készül a pármai padlizsán!

Most érdemes sütni, egészen szeptember végéig, amíg van szabadföldi paradicsom és padlizsán, aztán, ha az ember rászokott, akkor télen jöhet a paradicsomkonzerv, meg az import tojásgyümölcs. Ha igazán jót akarunk készíteni, akkor bivaly mozzarellával süssük – néhány helyen kapható, de igen drága. (Viszont elképesztően finom.) A tetejére Parmezán helyett mehet bármilyen érlelt, erős ízű kemény sajt – Grana Padano, Pecorino.

Paradicsomot lehetőleg kásás, édes fajtát keressünk, de ha nem kapunk az sem baj, ám akkor ne spóroljunk a főzési idővel, meg kell várni, amíg besűrűsödik. A padlizsán hivatalosan hosszában szeletelendő, de ha csak két, esetleg egy személyre készítjük, jobban járunk a karikára vágással, mert kisebb edényben jobban elhelyezhető. Eredetileg a padlizsánszeleteket lisztben megforgatva kell kisütni, de aki spórolni szeretne a kalóriákkal ezt kihagyhatja, és megsütheti csak kevés olajon (be fogja szívni a zöldség), esetleg teflonban olaj nélkül. A lényeg, hogy a megsült padlizsánszeleteknek legyen színük! Hámozni nem szokás ehhez az ételhez, a készítés során úgyis megpuhul, nyugodtan fogyasztható. A sütés során az étel bő levet ereszt, ami szeret kibugyogni az edényből, ezért, ha nem akarunk sütőt takarítani, magas falú sütőtálat használjunk.

Így készül két személyre

Egy közepes nagyságú padlizsánt megmosunk, és kisujjnyi vékony szeletekre vágunk, majd besózzuk, és fél órát állni hagyjuk. Közben félkilónyi vagy akár több paradicsomot meghámozunk, feldarabolunk. Kevés olívaolajon két kövér gerezd, felvágott fokhagymát megfuttatunk, amíg felszáll az illata, rádobjuk a paradicsomot megkeverjük, sózzuk, kicsit borsozzuk, és félrebillentett fedő alatt, kislángon főzni kezdjük. Néha megkeverjük, és addig rotyogtatjuk, amíg krémesen besűrűsödik. (Ez a paradicsom fajtájától függően 20 perctől, akár háromnegyed óráig terjedhet.)



A főzés vége előtt néhány perccel apróra tépkedett bazsalikom leveleket keverünk bele. Közben a padlizsánszeleteket leöblítjük, megtörüljük, és lisztbe forgatjuk – vagy nem. Kevés olívaolajon mindkét oldalukat rózsaszínre sütjük, és az olajat leitatjuk róluk. Egy nagy gombóc mozzarellát vékonyan felszeletelünk. Egy tűzálló tálat kiolajozunk, és egy réteg padlizsánt teszünk az aljára, megkenjük a paradicsommártással, megrakjuk mozzarellával, majd megint padlizsán, paradicsom és sajt következik. Akkora tálat válasszunk, hogy legalább négy emeletet tudjunk rakni a padlizsánból. A tetejére paradicsommártás és sok reszelt Parmezán sajt kerül. 180 fokos sütőbe tesszük, és úgy fél óra alatt pirosra sütjük. Friss bagettel vagy csak magában, langyosan kínáljuk.



Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Stresszoldó ételek

Van, akin a fokhagyma, van, akin a gyömbér segít idegei megnyugtatásában.



Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés