free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Bruschetta, a világhírű pirítós kenyér

Borsa         Címkék: bruschetta, kaja, olasz, pirítóskenyér, recept 1 hozzászólás

Lehet előétel, gyors vacsora gyerekeknek, vitaminbomba, az elkészítése pedig tíz percig tart. Egy újabb olasz finomság, ami borkorcsolyából vált világhírű fogássá.

Amikor Magyarországon az éttermek elkezdtek továbblátni a rántott hús-uborkasaláta vonalnál, és megjelentek az olasz vagy olasznak mondott fogások is, a carbonara spagetti mellett az egyik első vendég a bruschetta (bruszketta) volt. Az előételek között foglalt helyet, általában nem olcsón, s ha azt kérte a vendég, akkor paradicsommal pakolt pirított kenyeret hozott a pincér. Ez így teljesen rendjén is van, de egy két dolgot érdemes tisztázni a bruschetta kapcsán.

Eredetileg semmi mást nem jelent, mint olajjal megspriccelt, fokhagymával bedörzsölt pirított kenyeret, amit gyors éhségcsillapításra vagy borkorcsolyaként használtak. A rómaiaké a dicsőség, de természetesen mint minden világhírűvé lett fogást, más régiók is magukénak szeretik vallani. Ezt az egyszerű, ám önmagában is nagyszerű harapnivalót szokták tovább turbózni paradicsommal, egyéb zöldségekkel, fűszerekkel, sajttal. A lényeg, hogy ne legyen nehéz, ne eltömjön, inkább étvágyat csináljon úgy, hogy közben egy kicsit azért ideig óráig jóllakasson. Ez így lehet, hogy bonyolultnak hangzik, ezért mondunk egy példát.


Így készül a bruschetta

Borsamunkatárs pár hete még az Adria partján lógatta a lábát, meglehetősen nagy társaságban. Huszonketten voltak, nagyjából fele felnőtt, fele gyerek arányban. Mondanunk sem kell, hogy a délelőtti strandolás után nem volt könnyű a gyerekek éhségrohamát úgy csillapítani, hogy az ebéd elkészültére is maradjon étvágyuk. Ennek a tökéletes megoldása lett a bruschetta. Míg valaki a "valódi" ebéd elkészítésével foglalkozott, mások nagyon tempósan összeütöttek egy vájdling paradicsomos rakományt, megint más telepakolta a sütőt kenyérszeletekkel, és tíz perc múlva már ehető is volt a bruschetta. A kenyérre halmozott fűszeres paradicsom egyrészről jóllakatta az aprónépet, azonban a fokhagyma és a bazsalikom megtette is hatását, mert pont addigra lettek újra éhesek, amikorra a rendes ebéd is az asztalra került. Praktikus, olcsó, gyors, és a kölkök csak úgy nyelték a vitamint.

Felnőtt kiadásban ez persze tényleg lehet egy faramucin kreált előétel pazar sajtokkal esetleg szardellával, hóvégi rágcsa simán csak olajjal és fokhagymával, de könnyű ebéd is hőségriadó idején. Egy dolog fontos, mint minden egyszerű ételnél, az hogy jó minőségű alapanyagokból dolgozzunk. Extra szűz olívaolaj, tőérett paradicsom, magyar fokhagyma, ez a minimum. Kollégánk Balatonon termett paradicsomból, balkonjáról tépett bazsalikomból és Rómából hozott olajból készítette.

Így készül

Személyenként két kisebb szelet kenyeret vagy két fél zsömlét és ehhez két közepes paradicsomot számolva készítsük. A kenyérszeleteket vagy zsömléket mindkét oldalukon megpirítjuk, és azon forrón alaposan bedörzsöljük fokhagymával. Mindegyiket megcsöpögtetjük olívaolajjal – nem kell, hogy ázzanak, de azért majd lehessen az olaj ízét érezni. A paradicsomokat éles késsel nagyon pici kockákra szeleteljük, és egy kicsit lecsöpögtetjük. Aki akarja, az magozza ki nyugodtan szeletelés előtt, akkor nem kell csöpögtetni, de szerintünk kár az elveszett anyagért.



A paradicsom kockákat sózzuk, picit borsozzuk, aki szereti némi zúzott fokhagymát ebbe is tehet, majd belekeverünk tisztes mennyiségű apróra vágott bazsalikomlevelet. (Ha van friss oregánó, mehet az is.) Ezt a hideg ragut halmozzuk a kenyérszeletekre, és azonnal tálaljuk. (Aki akar reszelhet rá egy kis parmezánt vagy pecorinot – de nem szükséges.)



Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Stresszoldó ételek

Van, akin a fokhagyma, van, akin a gyömbér segít idegei megnyugtatásában.



Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés