free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Ilyen gépekkel fotózunk a jövőben

Megyeri Nikolett         Címkék: digitális, dizájn, fényképezőkép, kamera, tárgy 0 hozzászólás

A digitális fényképezőgépek a jövőben egyre kisebbek lesznek, viszont többen közülük tudnak majd repülni. A dizájnerek fantáziája már most is szárnyal.

A jövő digitális fényképezőgépei között lesz olyan, amelyet az ujjunkon viselhetünk, olyan, amely automatikusan forogva készít panorámaképeket, amely környezetkímélő módon termeli ki a működéséhez szükséges energiát, sőt olyan is, amely repülni tud. Legalábbis a tervezők elképzelései szerint. A koncepció készülékeket bemutató sorozatunk mai részében - a laptopok és a mobiltelefonok után - a legmerészebb fényképezőgép-koncepciókkal ismerkedünk.

Figyelembe véve, hogy digitális fényképezőgépek egyre kisebbek és kisebbek lesznek, egyáltalán nem elképzelhetetlen, hogy megvalósul David Münscher német dizájner gyűrűbe épített fényképezőgép koncepciója (kép 1), a Snap, amelyet legszívesebben a Canon vállalatnak adna el. A masinát mindössze egyetlen - exponáló - gombbal szerelnék fel, arról azonban nem közöltek még részleteket, hogy milyen felbontásban lehetne vele fényképezni. A formaterv mindenesetre kecsegtető.

http://gizmodo.com, http://core77.com, http://elitechoice.org

Szintén mini méretben gondolkodott Sung Woo Park koreai dizájner az EazzzY! digicam (kép 2), vagyis a pendrive-fényképezőgép megalkotásakor. A koncepció lényege a maximális egyszerűség: megspórolva a kábelt, a memóriakártyát, de még a beépített kijelzőt is.

Az angol Curventa dizájncég koncepciója ez a kompaktabbnál is kompaktabb fotómasina (kép 3), amely csukott állapotában alig nagyobb egy rúzsnál. A henger alakú tokból egy flexibilis, OLED érintőképernyőt húzhatnánk elő, s ennek segítségével lenne kezelhető a gép. Mindemellett kerülne bele egy DLP projektor is, amellyel kivetíthetők lennének a memóriában eltárolt képek. A koncepció megvalósulási esélyeiről egyelőre senki sem nyilatkozott. Ez azonban nem tartott vissza bennünket attól, hogy beleszeressünk…  

http://regmedia.co.uk

A Sony 2007-ben mutatta be a környezettudatos ODO termékcsaládhoz tartozó digitális fényképezőgép prototípusát (kép 4). A gépben az akkumulátort egy generátor helyettesíti, melyet a kerék tekergetésével hozhatunk működésbe. Egy kép elkészítéséhez elegendő energiát 15 másodpercnyi tekeréssel termelhetünk. A szerkezeten energiatakarékossági okokból nincs kijelző, így az elkészített képek csak akkor válnak láthatóvá, ha letöltjük azokat a számítógépre. Hogy a modell valaha kereskedelmi forgalomba kerül-e egyelőre nem tudni.

Hye-Jeong Yang távol-keleti tervező fantáziájának szüleménye a forgó digicam (kép 5), amely gombnyomásra - megfelelő sima felületen - képes lenne 360 fokban körbefordulni és panorámafotókat vagy akár videofelvételt készíteni. A képek tanúsága szerint Yang legszívesebben a Sony céggel működne együtt az ötlet megvalósításában.

www.techgadgets.in, www.ubergizmo.com

Nem forog, viszont szintén panorámaképek készítésére lenne alkalmas a német Franziska Faoro Triops koncepciója (kép 6), mellyel 2007-ben a Braun Dizájndíj döntősei közt szerepelt. A három lencsével felszerelt gép spontán és játékos fotózási élményt ígér azáltal, hogy nem csupán gombnyomásra, hanem mozgásra, illetve hangokra reagálva is képes lenne exponálni.

Amennyiben megvalósulna Jian Guan amerikai dizájner Fun névre keresztelt koncepciója (kép 7), az minden bizonnyal euforikus örömmel töltené el a halszemoptika elkötelezett híveit. Ebben a nagyító alakú digicamben ugyanis éppen az lenne a pláne, hogy kizárólag ilyen látószögű digitális képeket lehetne vele készíteni.

www.coroflot.com, www.letsgodigital.org

A Samsung SS700 koncepció kiötlője Jin Woo Han a digitális fényképezőgépet és a digitális képkeretet kombinálja (kép 8). Az alap egy digitális kompaktgép, amely hátulján nagyméretű, elcsúsztatható kijelző található. A kijelzőt elfordítva, a gépet függőlegesbe állítva és kitámasztva pedig a fotómasina digitális képkeretté alakítható. Mivel a tervező a Samsung vállalat dizájnintézetében dolgozik, ezért elképzelhető, hogy ebből  koncepcióból előbb vagy utóbb valós termék válhat.

Tsunho Wang, Flying Stick koncepciója (kép 9) ránézésre leginkább egy elszabadult szélkerékre emlékeztet. A dizájner a fényképezőgépet egy propellerrel keresztezné. Szárát a tenyerünk közt sodorva bírhatnánk repülésre a szerkezetet, amely röptében automatikusan készítene fotókat.

http://gizmodo.com, http://nexus404.com

Az előzőnél valamivel kifinomultabbnak tűnik a Siddharth Kambe és Dipti Hanako Kambe terveződuó repülő digicam koncepciója (kép 10), a Skyros. A gép rotorok segítségével emelkedne - akár 36 méter magasságig - a levegőbe, és onnan készítene légifelvételeket, majd beépített érzékelője segítségével térne vissza oda, ahonnan elindították. Emellett használható lenne normál digitális fényképezőképként is.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Újrahasznosítva

Sok munkával újrahasznosított tárgyakból és bútorokból is stílusos otthont lehet varázsolni.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés