free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Réteges angol nassolnivaló

Ízbolygó         Címkék: desszert, édesség, kaja, recept, trifle 1 hozzászólás

A trifle egy réteges nassolnivaló, állítólag az egyik legrégibb angol desszert. A rétegezéstől nem kell megijedni, a hűtést viszont nem lehet megúszni.

A trifle neve a neve a francia "trufle" szóból származik (amely hóbortost jelent). A trifle már a XIV. században egy népszerű desszert volt, bár akkoriban csupán főzött krémből és lekvárból állt. A későbbiekben tovább "bonyolították" alkoholban áztatott piskótával, krémmel és tejszínhabbal. Nagy trifle-fan a gömbölyű tomporú Nigella Lawson is.

Nekem ez eddig teljesen kimaradt, pedig igazán jó kis desszert. Gyorsan kellett alkotnom valami édeset, és alapanyagfronton sem voltam túlzottan ellátva. Mivel nem vagyok a piskóták nagy barátja, ezt sem sütöttem hozzá, remekül bevált a babapiskóta is. A végeredmény azonban meggyőző és igazán nyárias lett. Érdemes hát betekintenünk a trifle-k világába is!

A rétegzést tetszőlegesen lehet variálni. Mehet bele (kicsit száraz) piskóta vagy kekszdara is. A krém is lehet másfajta, a kakaós krém és a meggy is kifejezetten jó párost alkot benne! Alkohollal is bolondíthatjuk, illetve a mandula/mogyoró is plusz ízekkel gazdagíthatja a trifle-nket.

A rákfenéje azonban a hűtés! Ez lehet előny is, hiszen jól előkészíthető és hideg desszert.

Hozzávalók

10 dkg babapiskóta (teljes kiőrlésű Manner volt itthon)

Krémhez:
2 tojás
4 evőkanál liszt
4 dl tej
10 dkg vaj
8 dkg porcukor
1 citrom reszelt héja és leve
2,5 dl tejszín
20 dkg szeder
15 dkg áfonya
4 nektarin

A tojásokat kissé felverem, majd hozzáadom a lisztet, elkeverem. Ezt követően apránként hozzáadom a tejet, majd közepes lángon krémet főzök belőle. A porcukrot a vajjal habosra keverem, és az elkészült krémhez adom. Belereszelem a citrom héját, és hozzáadom a levét is.



A nektarint cikkekre vágom. Egy nagyobb üvegtál vagy 6 pohár alját kirakom a babpiskótával. Erre krémet kenek. Mehetnek rá a nektarin cikkek. Ismét krém. Ismét piskóta. Piskótára krém, majd a tetejét kirakom a szederrel és az áfonyával.
Aztán hűteni kell! Legalább 3-4 órát.



Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Stresszoldó ételek

Van, akin a fokhagyma, van, akin a gyömbér segít idegei megnyugtatásában.



Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés