free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Eltérő státusz és régi barátság

pszichologus@borsa.hu         Címkék: kapcsolat, probléma, pszichológus, szakértő, tanács 2 hozzászólás

A Borsa pszichológusa nem mondja meg a frankót, nem adja meg a tuti receptet a gondjainkra. Viszont segít új szempontokat találni problémáink megoldásához.

pszichológus

Ajánló

BúvárKund Pszichológusként nem feladatom megmondani a frankót. Arra vállalkozhatom csupán, hogy segítek olyan új szempontokat találni, amelyek felől nézve kissé más megvilágításba kerülnek az említett problémák. BúvárKend kizárólag azokra a levelekre válaszol, amelyek egyben publicitást is kapnak az oldalon, ezek szerkesztett formában, név nélkül kerülnek ki az oldalra.

Helló Tita,

a problémám, ami kezd egyre jobban idegesíteni, röviden a következő: A barátnőm nagyon nagy jómódban él, és van egy lány a társaságunkban, akinek teljesen úgy alakult és alakul az élete, ahogyan az övé. Gazdagság, jól kereső férj, gyerek, utazgatás, minden. Én dolgozom, jelenleg nincs komoly párkapcsolatom, ahogy egyelőre kialakult egzisztenciám sem, viszont a barátnőm régóta a legjobb barátom. Mostanában sajnos úgy veszem észre, hogy ezzel a lánnyal sokkal több időt tölt, mint velem. Lehet, hogy oda a tízéves barátság, mert nem ugyanolyan státuszban vagyunk? Megtörténhet ez – vagy én élek kábé a múlt században, amilyen javíthatatlanul romantikus vagyok?
 
Várom a válaszodat, köszi, Era


Szia Era,

sok minden megtörténhet, persze, de kérdés, hogy miben mérjük a barátságot. Sokan azonnal rávágnák, hogy az együtt töltött idő hossza a legjobb mutatója annak, mennyire ragaszkodik egymáshoz két ember. Én inkább úgy gondolom, hogy a "mennyiség" nem feltétlenül jelenti az egymás iránti érdeklődés intenzitását, a kapcsolat mélységét is egyben.

Pszichológusok azt mutatták ki mindenféle kísérletek és felmérések alapján, hogy a barátságnak, sőt, a szerelemnek is a legjobb előrejelzője két ember hasonlósága. Azt azonban kevésbé lehet pontosítani, hogy miben hasonlítsanak egymáshoz az érintettek. A börtönökben például számos hasonlóság mentén lehet az embereket közös zárkákba osztani (a feltételezés az, hogy a hasonló emberek kevésbé fognak majd balhézni egymással). A legnagyobb kérdés, hogy mégis mik legyenek ezek a "fontos egyezések". Vajon az azonos intelligenciájúakat, bőrszínűeket, életkorúakat, szexuális orientációjukat költöztessük össze? Vagy inkább a bűncselekmény súlya, a kultúra milyensége, a testi erő vagy a gazdagság szerint csoportosítsunk? Mindezzel csak azt akartam jelezni, hogy oké, hogy fontos a hasonlóság, de az már egyénileg eltérő, hogy ki miféle hasonlóságot tart önmaga számára különösen fontosnak.

Az életstílus és az érdeklődés hasonlósága alapvetően leegyszerűsíti az együttlétet. Minél több ponton egyezik a kultúra, amelyben élek, a másik ember kultúrájával, annál kevésbé van szükségünk tolmácsra - tiszta sor! Ha van pénzem befizetni egy perui körútra, akkor bizonyos szempontból kényelmesebb olyanokkal megosztani az élményeimet, akik előtt nem kell magyarázkodnom (egy falusi terepmunkámon például azt mesélte egy étteremtulajdonos házaspár, akiknek nyaralója volt a településen, hogy amikor Thaiföldön utazgatnak, a vidéki szomszédaiknak azt mondják, túl sok a dolguk, ezért hetekig a fővárosban kell maradniuk). Akinek férje és gyereke van, nyilván egyszerűbben kommunikál olyanokkal, akiknek nem kell minden apróságot külön-külön elmagyarázni a pelenkázóasztal használatától az anyósparákig. A "félszavakból is értjük egymást" ugyanakkor könnyítés csupán, de nem feltétlenül jár együtt a társalgás és a kapcsolat jobb minőségével. És azt hiszem, a ti esetetekben is erről lehet szó.

Elképzelhető, hogy a barátnőd épp a fent említett okok miatt – az életút több közös eleme, hasonló aktuális életfeladatok, egyszerűbb kommunikáció – tölt több időt a másik lánnyal. Ugyanakkor az idő múlásával párhuzamosan az emberek egyre fontosabbnak tartják azoknak a közelségét és barátságát, akik előtt "más szempontokból nem kell magyarázkodniuk". Akik szinte egész életükben mellettük álltak, akik tanúi voltak számos meghatározó eseménynek – különösen a gyerekkori/serdülőkori tapasztalatoknak –; olyasmiknek, amelyek épp a legerősebb kötődéseket alapozzák meg.

Azt javasolnám, hogy ha kevesebb időt tudtok is egymással tölteni, figyelj oda arra, hogy az "minőségi idő" legyen. Olyan értékes órák, amikor valóban ki tudjátok mutatni egymásnak, hogy nemcsak felszínesen érdeklődtök egymás élményei és problémái iránt (hiszen a régi barátok azok, akik a friss tapasztalatokat képesek összefüggésbe hozni a régmúlt eseményeivel, és a maga teljességében látni a másikat – szerintem épp ez az a "jó öreg barátokban", ami nem pótolható, és nem cserélhető fel!).

A barátság ápolásához és megtartásához kitartást és nagyon sok sikert kívánok!

Üdvözlettel: Fiáth TitaLÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés