free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Fagyasztási kisokos mindenkinek

Borsa         Címkék: fagyasztás, gyümölcs, kaja, mélyhűtő, zöldség 1 hozzászólás

Aki nem akar befőzéssel bajlódni, annak pompás megoldás a fagyasztás. Nem mindegy azonban, hogy mi, hogyan kerül a mínuszok közé. Fagyasztási technikák.

Amikor a nyolcvanas években a magyarok hosszú tömött sorokban vándoroltak Ausztria felé, hogy éljenek a vámtörvények adta új lehetőségekkel, és nagy tételben hozzanak be jó minőségű tartós fogyasztási cikkeket, a legtöbben fagyasztóládát, sőt ládákat vásároltak. Jöttek a kockaladák, a Wartburgok remegtek és ingadoztak a tetejükre pakolt teher alatt, és boldog háziasszonyok állították be a kamrába, konyhába a hatalmas fehér hűtőszörnyeket.

Az ok, ami miatt ennyire népszerű lett a fagyasztóláda igen egyszerű. A fagyasztással való tartósítás egy csomó munkától kímélte meg az addig nyaranként a hőségben befőzéssel bajmolódó háziasszonyokat. Egyszerűen behajigálták a leszedett terményt, gyümölcsöt, zöldséget, disznóvágáskor nagyobb tétel húsfélét, és máris készen voltak a tartósítás munkájával, ezzel egy csomó pénzt és munkát megtakarítva, bár nem kevés áramot fogyasztva.

Amit viszont nem mindenki tudott, hogy a fagyasztás bár egyszerű művelet, de nem teljesen egyértelmű, hogy mik azok az ételek, nyersanyagok, amelyeket minden procedúra nélkül lehet mélyhűteni, és melyek azok, amelyekkel van egy kis munka a hűtés előtt. Természetesen ezek a technológiák arra szolgálnak, hogy a télen elővett zöldség, gyümölcs valóban a legjobb formáját hozza. Most, amikor tombolnak a kertek, ideje van végigvenni ezeket a fogásokat.A zöldfélék közül azokat lehet a legkönnyebben és egyszerűbben mélyhűteni, amelyeknek magas a víztartalma, mint például a tökfélék. A cukkini, főzőtök, patisszon és társaik gyakorlatilag azonnal zacskózhatók és dobozolhatók, ha a cukkini zsenge, akár héjastól is mehet. Fel kell szeletelni, vagy le kell gyalulni – attól függően, hogy minek szánjuk majd a felhasználásnál, és már mehetnek is dermedni. Ugyanez igaz a fűszernövényekre is, annyi különbséggel, hogy ezeket mindenképpen aprítsuk fel, és kis adagokban hűtsük, mert ha túl nagy a tömb, később nehéz vele dolgozni.

A leveles zöldeket, a sóskát, spenótot, mángoldot egy kevés olajon pároljuk meg – nem nagyon, csak amíg összeesik, és így tegyük el. Az Íz-i szerkesztői egyértelműen azt javasolják, hogy akár piacról beszerezve is rakjunk el télire spenótot és sóskát, mert míg régebben remek minőségben lehetett az üzletek hűtőpultjaiban találni, addig manapság egyre gagyibb, egyre kevesebb zöldséget és sok töltelékanyagot tartalmazó, marketing alapú készítmények kaphatóak inkább. Előpárolással fagyasztható a padlizsán, a paradicsom, a paprika, akár együtt lecsóalapként, vagy magában későbbi szószokhoz, mártásokhoz.Előpárolás az úgynevezett blansírozás technológiája is, amelyet a babfélékhez, zöldborsóhoz alkalmazunk, azért, hogy zsengék, roppanósak maradjanak. Fontos szabály, hogy ezeket a hüvelyeseket a leszedés után a lehető leghamarabb fagyasztani kell, különben a felszaporodó keményítő hatására elvesztik frissességüket. A blansírozás nagyon egyszerű. Nagy edényben vizet forralunk, a megtisztított veteményt kisebb adagokban néhány percig forrázzuk benne, majd szűrőkanállal kiemelve azonnal hideg vízbe merítjük. Hűlés után megtörölgetjük, és máris mehetnek a zacskóba, dobozba.

Répát, gyökérféléket nem érdemes fagyasztani – egyrészről mert télen is lehet jó minőségben kapni frissen, másrészről az állaguk még blansírozással sem őrizhető meg igazán.

A gyümölcsöket mindig magozzuk ki, mert felengedés után sokkal nehézkesebb a gyümölcshúst a magról leválasztani. Bogyós gyümölcsöket sokan nem szeretnek fagyasztani, mert hajlamosak egy tömbbe összeállni, és akkor később nem lehet velük sem jól, sem szépen dolgozni. Nos, gurulós málnát, epret, szedret is lehet készíteni, de ahhoz bizony hely kell. Meg egy kis plusz idő. Ennek a módja ugyanis az, hogy a gyümölcsszemeket szépen egyenként tálcára sorakoztatjuk, betesszük a fagyasztóba, és megvárjuk amíg csont keményre fagynak, így dobozoljuk, zacskózzuk.Amit viszont sohase próbáljunk fagyasztani, az a burgonya, ami a fagyás hatására jellegzetesen édeskés ízt kap, használhatatlanná válik. Azt sajnos mindig frissen pucolva és főzve kell elkészíteni.

Még egy gondolat. Mielőtt nekiállnánk a fagyasztó hadműveletnek, együk ki a tavalyi maradékokat, olvasszuk le és takarítsuk ki a fagyasztót, és legalább alapszinten gondoljuk át, hogy miből mennyit szeretnénk eltenni télire, mert nincs rosszabb annál, amikor áprilisban már csak gyalult tök lapul a fagyasztó mélyén, de abból vagy hét kiló.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Stresszoldó ételek

Van, akin a fokhagyma, van, akin a gyömbér segít idegei megnyugtatásában.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés