free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Túlbecsült erotikus vonzerő

Fiáth Tita         Címkék: barátság, erotika, kapcsolat, szex, vonzalom 11 hozzászólás

A férfiak hajlamosak túlbecsülni az erotikus vonzerejüket, ezért számos fiú-lány barátság szalad be a szexuális ajánlattétel zsákutcájába. Nem árt némi szemtorna.

Vakvágányra szaladni egy randiajánlattal alighanem a kisebbik rossz. Jóval fajsúlyosabb hiba, ha begerjedt férfiúként fogadókésznek és lelkesnek hisszük a fél órája megismert nőt, aki az ölelésünkben immár hiába rúgkapál a hátsó ülésen. Mivel a tévesen észlelt szexuális érdeklődés a nemi erőszak legjobb bejóslója – magyarán: azok a férfiak ragadtatják el a legkönnyebben magukat, akik úgy gondolják, hogy a körüludvarolt hölgy valóban viszontérdeklődik irántuk –, alighanem érdemes felhívnunk a Borsaolvasók figyelmét némi szemtornára és körültekintésre.

Meglepő adat, de a szexuális zaklatások 15 százalékát a jóbarátságokon belül követik el: "Már négy hónapja lógtunk együtt a gólyatábor után – meséli egy egyetemista lány. – Kicsit nagyképűen hangozhat, de egy nálam alacsonyabb, csontsovány, lyukacsos képű mamakedvenc-srácot képzelj el, akiről álmomban sem hittem volna, hogy közeledne hozzám. Úgy értem, bíztam abban, hogy felméri a közöttünk lévő különbségeket, és attól, hogy egyszer-egyszer beültünk sörözni valahová, meg jókat röhögtünk, még nem feltételezi, hogy kívánom is. A félévi beadandók tájékán egyszer éjszakába nyúlóan fenn maradtam az albérletében, hogy befejezzünk egy műhelymunkát. Mikor elkészültünk, koccintottunk egy pohár borral ünneplésképpen, aztán váratlanul a lehető legdurvábban nekem esett. Minél inkább tiltakoztam, annál leállíthatatlanabbá vált, és üvöltözött, hogy miért szórakozom vele nyár óta. Ha nem lettem volna izmosabb és erősebb nála, simán leteper!"Számos pszichológiai kutatás bizonyította az utóbbi években, hogy a férfiak hajlamosak túlbecsülni a nőkre gyakorolt erotikus vonzerejüket. Noha egy pilla sem rezdült, mégis vágytól reszkető kebleket vizionálnak, és epekedést vetítenek az egyébként közönyös leányorcákra is. A nők ezzel szemben pont fordítva: annál inkább alábecsülik a pasik irántuk táplált szenvedélyét, minél kevéssé találják vonzónak az illető srácot. Nem véletlen, hogy számos fiú-lány barátság szalad be a szexuális ajánlattétel zsákutcájába, a lányok – egyébként túláltalánosító – sommázásával: "Az összes férfi csak AZT akarja!". (Értekezhetnénk hosszasabban is az ellenkező neműek közötti barátság lehetőségeiről, de most csak röviden utalnánk arra a friss felmérésre, amely szerint öt egyetemistából kettőnek volt már szexuális kapcsolata a legjobb barátjával/barátnőjével, leginkább a hímnemű fél kezdeményezésére…)

Visszatérve a gyakori "benézésekhez": vajon elégséges indok, hogy a férfiak jóval túlfűtöttebbek, mint a nők? Mivel szinte mindenről a szexre asszociálnak, vehetjük akár természetesnek, amikor önmagukkal is elhitetik, hogy a nők színe-java észt bont értük? Vagy csupán a legendásan nagyra nőtt férfiegóról volna szó? Az idevágó vizsgálatok több magyarázatot is elképzelhetőnek tartanak. Egyfelől, a pasik észrevevési küszöbe az erotikát illetően a nőkénél jóval alacsonyabb. Ha két órája álltok a viharos szélben, és előkapsz egy szőlőzsírt, hogy ajakvérzés nélkül el tudj mosolyodni végre, akkor garantáltan a csókolózni vágyásra tett nyílt utalásként értelmeződik a szájápolás. Nevetsz egy poénján, és biztos, hogy a könnyektől fátyolos szemeid rövidesen egy teljesen más kontextusban kapnak új jelentést. Mivel a férfiak a szexmentes jelentéssel bíró, automatikus gesztusainkból is erotikus üzeneteket dekódolnak, nem csoda, hogy az a rámenősség, amit ők egy szépen ívelő udvarlás betetőzéseként tartanak számon, egy nő számára váratlannak, túlságosan korainak és "be nem ágyazottnak" tűnhet.Noha kézenfekvőnek látszik, hogy a férfiak a saját, heves vágyakozásukat vetítik a nőkre – vagyis amikor azt hiszik, hogy a csajok eszeveszetten kívánják őket, akkor voltaképp csak az önös kívánságaikat tulajdonítják hibásan a partnereiknek –, mégis egyes pszichológusok szerint többnyire nagyon is célravezető lehet az ilyesfajta beállítódás. "Először egyáltalán nem tetszett a mostani barátom – meséli egy nemrégiben eljegyzett, 28 éves nő. – Férfiként szóba sem jöhetett, de megértő, empatikus srác volt, ezért szívesen beszélgettem vele. Ahogy telt az idő, egyre erősebben éreztem, hogy nem vagyok közömbös a számára, és talán furcsa így fogalmazni, de mintha a belőle áradó vágyakozás rám is átragadt volna!" Ezt a "furcsaságot" a tudományban önbeteljesítő jóslatnak hívják. A férfiak, akik minden ellentétes jelzéstől függetlenül hisznek abban, hogy tetszenek a kiszemelt nőnek, voltaképp nem is játszanak rosszul. Ha kellőképpen kitartóak, és úgy viselkednek a lánnyal, mint egy olyan nővel, aki ténylegesen rajong értük, akkor csodák csodája, a kiválasztott előbb-utóbb a valóságban is rajongani kezd! Mondok egy aktuális példát: ha egy kisebbségi csoportot eleve agresszívnek tartasz, ezért a fellépésed az előítéleteidből fakadóan provokatív és ellenséges velük szemben, ne csodálkozz, ha előbb-utóbb valóban erőszakossá válnak. Hasonlóképpen: ha egy nővel úgy viselkedsz, mint egy kívánatos, potenciális párral, ráadásul mint olyasvalakivel, aki téged is kíván – naná: akiről elhiszed, hogy bomlik érted, azzal szemben vakmerőbb, kezdeményezőbb és kreatívabb is vagy! –, nos, az ilyen partner rövidesen igazából is szexistennőként tündökölhet.

Mindettől függetlenül persze sokszor mégsem válik önbeteljesítővé a saját fantáziánk – ezek az esetek szoktak a börtönben végződni szemérem elleni erőszak címszó alatt. Férfiként időnként jobb, ha kritikusak vagyunk önmagunkkal és a sármunkkal szemben, nőként pedig nem árt alaposabban monitorozni a hatást, amit a férfitársainkból kiváltunk – még akkor is, ha az alacsony önbecslésünk miatt visszataszítónak és otrombának látjuk az egyébként veszélyesen izgató önmagunkat!LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés