free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Kitiltják a magas sarkút a munkahelyekről?

Borsa         Címkék: cipő, divat, egészség, magassarkú, munka 29 hozzászólás

A brit szakszervezeti szövetség be akarja tiltani a magas sarkú cipők viselését a munkahelyeken. Az ilyen lábbeli szerintük szexista és az egészségre is veszélyes.

A Trade Union Congress (TUC), azaz a brit szakszervezeti szövetség szerint a magas sarkú cipőket ki kellene tiltani a munkahelyekről, ez a viselet ugyanis egyrészt szexista, másrészt  veszélyes az egészségre. A túlnyomóan férfiakból álló TUC tagjainak javaslata szerint a női dolgozóknak "praktikus lábbelit" kellene viselniük, amelynek sarka legfeljebb 2 centiméter magas, elkerülendő a sérüléseket, illetve a láb- és gerincproblémákat - írja a Daily Mail.

A magas sarkak növelik az önbizalmat

A kifutókon valósággal felmagasztalják a magas sarkú cipőket, emiatt pedig sok nő érzi úgy, hogy a hétköznapokban neki is muszáj ilyen nyaktörő cipőkben tipegnie, ha sikeres akar lenni a munkájában - legalábbis a szövetség vélekedése szerint. Ám a magas beosztású nők úgy vélik, a TUC javaslata leereszkedő. Michelle Dewberry, a BBC The Apprentice című műsorának egyik korábbi nyertese szerint: "Ez teljességgel nevetséges. Azt gondolom, hogy ezeknek  szakszervezeti hivatalnokoknak nem ilyesmivel kellene tölteniük az idejüket, hanem fontosabb kérdésekkel kellene foglalkozniuk. Tizenkét centis sarkú cipőkben dolgozom, és tökéletesen el tudom látni a munkámat. A magas sarkak szexisek, növelik az önbizalmat és megerősítőleg hatnak a nőkre."

www.dailymail.co.uk

Miss Dewberry, aki feladta évi 100 000 fontos keresettel járó állását azért, hogy megalapíthassa a divattal és szépségápolással foglalkozó Chiconomise.com honlapot azt mondja: "Nem tudom elképzelni ezeket a hivatalnokokat, amint arra tesznek javaslatot, hogy a férfiak milyen szorosan viseljék a nyakkendőjüket. Magas sarkút hordani személyes választás."

Nadine Dorries parlamenti képviselő szerint az a néhány plusz centi, amit a magas sarok jelent, segíthet a nőknek a munkahelyi érvényesülésben: "160 centi magas vagyok és szükségem van a Louboutin cipőm sarkának minden centiméterére ahhoz, hogy a férfi kollégáimmal tartani tudjam a szemkontaktust. Ha a magas sarkakat betiltanák Westminsterben, senki sem találna meg engem."

Kockázatot jelent

A jövő hónapban esedékes, éves konferenciájukon a szakszervezeti szövetség tagjai meg fogják vitatni a magas sarkak munkahelyekről való kitiltására vonatkozó javaslatot. "A kongresszus úgy véli, hogy a magas sarkak ragyogóan mutatnak a hollywoodi kifutókon, de teljesen alkalmatlanok arra, hogy a mindennapi munka során viseljék őket" - nyilvánították ki. A TUC hivatalnokai elítélik a "nyilvánvalóan szexista" magas sarkakat, és hangsúlyozzák azok, a nők egészségére gyakorolt káros hatásait is. A szakszervezeti vezetők felhívják a figyelmet annak veszélyeire, hogy a légitársaságoknál, bankoknál, illetve a belvárosi üzletekben elvárják a női alkalmazottaktól, hogy magas sarkút hordjanak, pedig a lábbeli alkalmatlan arra, hogy a napi munka során viseljék.A szövetség indítványa így fogalmaz: "A lábak viselik a mindennapi terhek oroszlánrészét, és főleg az állómunkát végzők számára a kényelmetlen lábbeli, különösképp pedig a magas sarkú viselése, kockázatot jelent. Végtagbetegségek miatt évente körülbelül kétmillió munkanap vész el. A magas sarkak hosszútávon olyan lábproblémákat okozhatnak, mint a hólyagok, tyúkszemek és bőrkeményedések, illetve komoly láb-, térd- és hátfájás. Többeknek kellene felemelni szavukat a probléma tudatosításának érdekében."

Mindemellett egy útmutatót is kiadtak a munkaadók számára, amely pontosan részletezi, hogy milyen az alkalmas lábbeli. Eszerint a cipő sarkának legalább 4 centi szélesnek kellene lennie, és nem lehetne magasabb 2 centinél.

Mit szólnának a hazai érintettek?

Megkérdeztünk néhány hazai érintettet, hogy számukra meghatározza-e munkaadójuk, hogy milyen lábbelit kell viselniük munkaidőben, illetve mit szólnának akkor, ha Magyarországon akarnák kitiltani a magas sarkú cipőket a munkahelyekről? Az ügyvédjelöltként dolgozó Éva elmondta, az ügyvédi irodában náluk a hivatali öltözködés általános szabályai érvényesek. Cipő tekintetében megkövetelik, hogy az zárt orrú legyen, ám, hogy a sarka mekkora, abba nem szólnak bele. Éva a maga részéről a magas sarkú cipőt részesíti előnyben, méghozzá elsősorban a kifutói modellekével épp nem vetekedő testmagassága miatt. "Munkaidőben és munkaidőn kívül is szívesebben hordok magas sarkút. Ezt szoktam meg. Nekem az lenne inkább kényelmetlen, ha megtiltanák, hogy magas sarkút hordjak."

Szilvi egy nemzetközi divatcég egyik budapesti üzletében eladó. Állómunkát végez, ehhez pedig kizárólag lapos cipőt hord. "Az üzletben kötelező a márka ruháit viselnünk, de azt nem írják elő, hogy milyen cipővel. Praktikus okokból én laposban dolgozom, ugyanúgy, ahogy szinte az összes kolléganőm. Ha magas sarkúban kellene napi több órát állnom, szerintem egy hétig sem bírnám."Az egyik gyógyszeripari vállalatnál, középvezetői pozícióban dolgozó Beáta számára a kifogástalan megjelenéshez a magas sarkú cipő is hozzátartozik, így bár senki sem kötelezi erre, szinte mindig magas sarkút visel munkahelyén. "Erősen túlhaladottnak érzem, hogy azt hangoztatják, a magas sarkú szexista holmi. Abban, hogy az egészségnek nem tesz jót, már inkább van igazság, ugyanakkor nyugodtan bízzák csak ránk a döntést, hogy megkockáztatjuk-e azt a tyúkszemet vagy lábfájást." Beáta hozzátette azt is, nagyon reméli hogy Magyarországon egyetlen szervezetnél sem unatkoznak annyira, hogy eszükbe jusson a britekéhez hasonló javaslattal előállni.

Mi, a Borsa szerkesztőségében szintén azt az álláspontot képviseljük, hogy azt, hogy valaki lapos vagy magas sarkú cipőben jár dolgozni, a személyes választására kell bízni. Elvégre felnőtt emberek vagyunk.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés