free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Biomimikri, a dizájnos utánzás

Megyeri Nikolett         Címkék: biomimikri, bionika, dizájn, tárgy, természet 0 hozzászólás

Jótól lopni nem szégyen - mondják. A következő tárgyak megalkotói valami egészen jótól, konkrétan a természettől "loptak", vagy elegánsabban: merítettek ötletet.

Az irányzat neve bionika vagy biomimikri, és lényegében arról van szó, hogy a tervezők élőlények tulajdonságait, a természetben megtalálható szerkezeteket, mechanizmusokat másolnak le. Talán a legismertebb ily módon kifejlesztett cucc a Speedo csoda-úszódressze, az LZR Racer cáparuha (kép 1). Most azonban lássunk néhány ennél kevésbé ismert, de annál izgalmasabb bionikus tárgyat.

www.public.iastate.edu, www.thepaxgroup.com

Az amerikai Pax Technologies dizájnerei a kála virágjának formáját utánozták a képen látható (kép 2) vízforgató megalkotásakor. Az alkalmatosság a spirális alakjának hála, hagyományos formájú társainál több vizet tud átforgatni magán, így hatékonyabb és energiatakarékosabb megoldás.

Az azúrlepkék (kép 3) - vagy morpho pillangók - úgynevezett strukturális színnel rendelkeznek, ami azt jelenti, hogy szárnyuk fehérjerétegekből épül fel, ez a szerkezet pedig a beérkező fénysugarakat különféleképp nyeli el, töri meg, illetve veri vissza, s voltaképpen ez határozza meg a lepke színét. A Morphotex anyagok is ilyen szerkezettel készülnek. Festéket előállításukkor nem használnak, az anyag színét a rostok struktúrája és vastagsága adja (kép 4). Ebben pedig az esztétikumon túl az a pláne, hogy az eljárás csökkenti az anyag előállítási költségét, illetve az energiafelhasználást, hiszen festésére nincs szükség.

www.asknature.org, www.tcdcconnect.com

A BioPower Systems víz alatti bioturbináinak megtervezésekor a tengerekben élő növények (kép 5), illetve halak (kép 6) mozgása adta a mintát. A Tubercle Technology mérnökei szintén a vízi élővilágból lestek: az általuk tervezett vízturbina pengéit (kép 7) szinte egy az egyben a hosszúszárnyú bálna áramvonalas úszóiról másolták.

www.biopowersystems.com, www.asknature.org, www.geotimes.org

Persze a vízi állatok nem csupán víz alatti masinák tervezéséhez szólalhatnak alapul, hanem akár egy autóéhoz is. A Mercedes 2005-ben bemutatott tanulmányautója (kép 8) a Mercedes Benz Bionic, amely egy sárga dobozhal formáját idézi. Ez a forma kisebb légellenállást biztosít, ami körülbelül húsz százalékkal csökkenti a gépkocsi üzemanyag-felhasználását.

www.treehugger.com, http://asknature.org

A lótusznövény levelein mikroszkopikus méretű kiemelkedések találhatók, amelyek egy redős védőréteget képeznek. A réteg felfogja a port és piszkot, de a vízcseppeket is, aminek köszönhetően nem csupán víztaszító, de a cseppekkel együtt a kosz is távozik a levelekről, így tulajdonképpen a felület öntisztító is. A Lotusan festékek és vakolóanyagok mikrostruktúrája a lótusznövényét imitálja (kép 9), ennek köszönhetően pedig ugyanazokkal az előnyös tulajdonságokkal rendelkezik.

1. Biomimikri, a dizájnos utánzás
2. Pókalakú, gekkólábú szenzorLÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Újrahasznosítva

Sok munkával újrahasznosított tárgyakból és bútorokból is stílusos otthont lehet varázsolni.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés