free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Spagettiszósz befőzése télire

Borsa         Címkék: befőzés, kaja, paradicsom, recept, spagettiszósz 3 hozzászólás

Ha lecsót el lehet tenni télire, akkor ugyanezt meg lehet-e tenni a spagettiszósszal. Ezen töprengett kollégánk, majd nekiállt, és végül kamrába pakolt néhány üveggel.

Itt a Borsán nem folytatunk elszánt hadjáratot a boltban vásárolható kész vagy félkész termékek ellen, nem agitálunk bio-élelmiszerek fogyasztására, de mindannyian hiszünk a házi kosztban. Semelyikünk sem gondolja, hogy napi tíz óra munka után nem célszerűbb a közért polcáról leemelni az előre gyártott spagettimártást, és abból készíteni a lakótársaknak gyors vacsorát. A bolti majonéz ellen sem hadakozunk, annak ellenére, hogy tisztában vagyunk vele, a frissen, házilag készült változat kifejezetten finomabb, és akinek nincs problémája a leveskockával, azt sem akarjuk rábeszélni alaplé készítésére. Egyszerűen arról van szó, hogy tombolnak a piacok, és abban gondolkodunk folyamatosan, hogy mi mindent lehetne és hogyan megőrizni, és elrakni télire. Készítettünk már lekvárt, megkezdtük a fagyasztó betöltését, de rámolnánk még ezt azt a kamrapolcra.



A klasszikus, üvegben elrakott lecsó, ami remek, gyors ebéd vagy akár ételízesítő a téli napokon késztette továbbgondolásra Borsamunkatársat. Náluk nem annyira népszerű a lecsó, hogy érdemes legyen tonnaszám hámozni hozzá a paradicsomot, és állni a későnyári kánikulában a tűzhely mellett, azonban a tészta paradicsommártással mindent visz Borsagyerekeknél. Hozzá vannak szokva a frissen készült paradicsomos mártásokhoz, kollégánk gyakran főz nekik mindenféle paradicsom alapú szószokkal pakolt spagettit, pennét, hiszen friss paradicsomból sem tart túl soká, a konzerv hámozott példányok pedig télen is elérhetőek. Van, hogy nekiáll a darált húsos, zöldséges bolognai mártásnak, de gyakran csak egész egyszerű fűszeres mártást készít, és reszelt sajttal koronázva kész is a gyors, meleg fogás. Egyszer próbált eddig a gyerekei elé bolti, előre elkészített szósszal bevont tésztát tenni – volt is fanyalgás. Most arra gondolt, hogy mi lenne, ha készítene néhány üveg tésztaszószt, és ahogyan a lecsót vagy lekvárokat, kidunsztolva szépen eltenné télire. Miért ne maradna meg az üvegben a krémesre főzött paradicsom, némi cukkinivel vagy padlizsánnal, ha a lecsó évekig kibírja a spejzpolcon? A gondolatot tett követte, és kollégánk némi szakirodalom elolvasása után nekiállt befőzni a család téli spagettiszószának jelentős részét.



Némileg macerás, mert hámozni kell hozzá a paradicsomot, de érdemes nekikezdeni. Mindenki a maga tempója szerint döntse el, hogy egyszerre sok kiló zöldségből fog e neki a készítésnek, vagy részletekben, mindig csak néhány üvegnyit főz be. Félliternyi mártás kábé elég egy négytagú családnak – na persze a felmelegítés során lehet majd turbózni tejszínnel, krémsajttal –, ehhez úgy egy bő kiló paradicsomra van szükség. Dunsztolni célszerű, kollégánk egy kis szalicilt is tett a tetejére – biztos, ami biztos.

Így készül fél liter

Vizet forralunk egy lábosban, és egy bő kilónyi paradicsomot – lehetőleg édes, kásás fajtát – a szokott módon meghámozunk. (Kereszt vágást ejtünk a zöldség gömbölyűbb fertályán, és a forró vízbe merítjük, míg a héja felpöndörödik, ekkor kiemeljük a vízből, és egy mozdulattal lehúzzuk.) Nagy fej hagymát vagy csokornyi újhagymát apróra vágunk, és kevés olívaolajon megfuttatjuk. Két kisebb cukkinit félkarikákra szeletelünk héjastól, és átkeverjük a hagymával. Rászeleteljük a paradicsomot, sózzuk, borsozzuk, szeletelünk bele két gerezd fokhagymát, némi zellerszárat, és félrebillentett fedő alatt főzni kezdjük.



Fűszerezhetjük bazsalikommal, oreganoval, rozmaringgal. Ha szárított fűszerszámokat használunk, akkor a főzés elején, ha frisset, akkor főzés vége felé keverjük a mártáshoz. Néha megkeverve addig főzzük a szószt, amíg besűrűsödik és édeskéssé válik. Ekkor tiszta, kiforrázott üvegbe merjük, késhegynyi szalicilt szórunk a tetejére, majd a kupakot szorosan rácsavarva fejreállítjuk néhány percre. Pokrócok, párnák között szárazdunsztba tesszük, és teljes kihűlés után pakoljuk a kamrába.



Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Stresszoldó ételek

Van, akin a fokhagyma, van, akin a gyömbér segít idegei megnyugtatásában.



Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés