free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Sznobok a köbön: Apple vs Microsoft

Ádám Péter         Címkék: apple, laptop, mac, microsoft, számítógép 7 hozzászólás

A két cég, az Apple és a Microsoft között a háború már jó ideje zajlik, és ez az ellenségeskedés felhasználói szinten is megmutatkozni látszik. Hallgassátok csak!

Az Apple-sznobok kontra egyéb személyi számítógép felhasználóiról szóló kisfilmekben PC egy szemüveges, öltönyös figura, olyan kis rendes, konzervatív típus, Mac pedig egy laza fickó, aki farmer-pólóban nyomul, és simán vágja a legújabb szlenget. Igaz ezek legtöbbje a Mac-et hivatott reklámozni, így nem is csoda, hogy mindig a farmeres csávó jön ki győztesen a szópárbajból. Persze az is igaz, hogy az Apple számítógépei is PC-k, azaz személyi számítógépek (personal computer ugye), mégis az Apple cég által gyártott gépeket hagyományosan nem szokás így becézni, már csak a Mac-használók kényes önérzetének sértetlenségét megőrzendő sem. A Mac és a PC-k közötti háború azonban már jó ideje zajlik, és nem csak a gyártók szintjén, hanem a felhasználók között is dúl az ádáz küzdelem.A nagy csatározás a személyi számítógépek hőskorából ered, de akkor még inkább egy magasabb, vállalati szinten űzték a srácok az ellentét szítását, és nem elégedtek meg azzal, hogy a másik fejlesztéseit ócsárolták, hanem a lehető legpofátlanabb módon nyúlták le egymás új ötleteit. Az ellentét végül is az Apple és a Microsoft termékeit érinti, azon belül is Mac OS vs Windows csatározásról illik beszélni, ugyanis a mezei felhasználó az alapvető különbséget az operációs rendszerben fogja érzékelni. Na meg a pénztárcáján, olcsó Mac ugyanis nincsen, a legkisebb Apple által gyártott MacBook ára is a háromszázezer forintos határon mozog, amit nyilván nem mindenki engedhet meg magának, és egyértelműen ez a legfőbb oka annak, hogy a PC felhasználók jóval többen vannak, mint a Mac-esek.

"Szívesen vásárolnék egy kis MacBookot magamnak, már csak azért is, mert csodaszép, ahogy az alma világít a fedelén, meg amúgy is messze a legdizájnosabb laptop, de sajnos nincs ennyi pénzem számítógép vásárlására" - magyarázza Lilla, akit szintén csak a magas ár tart vissza attól, hogy Apple-gépet vásároljon. Vannak viszont olyanok, akik hajlandóak egy ilyen összeget (300-600 ezer forint) áldozni egy jó gép megvételére, azonban mégis a már jól ismert PC mellett döntenek. "Nekem eddig is bevált a PC, a Windows XP is egy elég jól működő operációs rendszer, tehát semmi okát nem láttam annak, hogy egy olyan gépbe öljem a pénzem, amit nem ismerek igazán" - meséli Tamás,  a megrögzött PC-s. "Arról nem is beszélve, hogy azoknak a szoftvereknek egy része, amiket használok nem is működnének a Mac operációs rendszerén, akkor meg minek az egész felhajtás." Az Apple-kompatibilis szoftverek hiánya valóban komoly probléma lehet, főleg itt Magyarországon, mivel a programgyártók nem törik össze magukat, hogy Mac-es verziókat is piacra dobjanak, hiszen az itthon eladott Apple komputerek száma jóval a PC-mennyiség alatt van. Egyszerűen nem érné meg a szoftvergyártóknak ilyen kis piacra forgalmazni."Pedig ha összehasonlítunk egy hasonló árkategóriájú PC-t egy Mac-kel, akkor nagyjából egy ugyanolyan gépet kapunk" - mondja Robi, aki "hivatásos Mac-őrültnek" vallja magát. Ha belekukkantunk a gépekbe, valóban nem sok különbséget találnánk, egy több százezer forintba kerülő PC-ben is hasonló méretű merevlemez és memória lesz, mint az azonos árkategóriájú Mac-ben. Tök ugyanolyan kétmagos processzort találunk mindkettőben, méret, súly és a technikai jellemzők között sincs alapvető különbség. Akkor mégis miért pont a Mac? "Egyértelműen az élmény miatt!" - lelkesedik be Robi. "Engem nem nagyon izgat, hogy szép-e a gép vagy sem, annál inkább fontos, hogy nem fagy le éppen akkor, amikor valami fontos munkát kell elvégeznem rajta, és az operációs rendszer izgalmas megoldásairól már nem is beszélek. Egyszerűen fantasztikus rajta dolgozni!" A felhasználói élménnyel kapcsolatos ujjongást más Apple-felhasználók is osztják, néhányan még a vírusmentességet is megemlítik, mint fontos szempontot, és az alapvetően gyors és stabil működés is lényegesen feldobja őket. "Amikor bekapcsolom a gépet az operációs rendszer pillanatok alatt használható lesz, nem kell hosszú perceket várnom, mint a Windowsnál. Minden telepítés sokkal egyszerűbb, nem kapok frászt, amikor a huszadik drájvert kéne előbányászni valahonnan az internetről" - meséli Robi.

Az valóban csodás, amikor szinte három dimenziós alakzatot öltve nyílik meg egy ablak a monitoron, azonban nem mindenki osztja a Mac iránti lelkesedést. Mert hát ott vannak az örök PC-sek, akik különböző okokból (drága, csak sznobok veszik, megszokásból) kifolyólag soha az életben nem vásárolnának Apple-gépet maguknak. De vannak olyanok is, akik már megtapasztalták a Mac nyújtotta "örömöket", és többet sosem nyúlnának almás komputerhez. "Elég rémes volt, amikor a Firefox állandóan összeomlott a MacBookomon, és mivel a Safarin (a Mac saját böngészője) nem működött az az oldal, amin dolgoznom kellett, ezért néha több órával is meghosszabbodott a munkaidőm, mert mindent újra kellett csinálnom" - panaszkodik Ákos. De ha ez még nem lett volna elég, akkor Ákosnak (csakúgy, mint e cikk írójának) sikerült belefutnia egy hibás MacBook szériába. "Először a monitor háttérvilágítása ment tönkre, aztán úgy egy hónappal rá a merevlemez mondta fel a szolgálatot, és mindez pont a garancia lejárta után történt, mintha direkt így lett volna időzítve."Arra nincs bizonyítékunk, hogy valóban szándékosan romlottak volna el a fent említett alkatrészek (valószínűleg nem), de az biztos, hogy a Mac renoméja sokat sérül az ilyen esetek kapcsán. Mint azt megtudtuk egy Apple márkaboltban dolgozótól: "Ezek a mai gépek már nem olyan különlegesek, mint a régiek voltak, azok valóban egy életre szóltak, de a mostani szériák élettartama megegyezik a PC-kével. Már nem igaz az Apple-mítosz, miszerint a Mac a legmegbízhatóbb számítógép a világon." És hogy a PC-hívő Windows rajongók se legyenek felhőtlenül boldogok, ezért egy nekik szóló bölcsességgel zárjuk: "A Windows olyan, mint a Tamagochi. Etetned kell, tanítgatnod, játszani kell vele, takarítani kell a szemetet utána, foglalkoznod kell vele, de bármit is csinálsz - mindegy, hogy mit -, előbb-utóbb úgyis megdöglik."LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés